Najbolje zemlje za život i blagostanje djece: Norveška prva, Bosna ispred Amerike

Najbolje zemlje za život i blagostanje djece: Norveška prva, Bosna ispred Amerike

Norveška, Južna Koreja i Holandija su zemlje u kojima postoje najbolji ekonomski, zdravstveni i socijalni uslovi za djecu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja objavljenom u časopisu “The Lancet“, na osnovu izvještaja komisije koju su imenovali Unicef i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Komisija je imenovala 40 stručnjaka koji su detaljno analizirali zdravstvene i socijalne prilike za djecu i mlade u 180 zemalja.

Prema rezultatima ove opsežne studije, poslije Norveške, Južne Koreje i Holandije, najbolje zemlje za život i blagostanje djece su Francuska, Irska, Danska, Japan, Belgija, Island i Velika Britanija.

Na listi prvih dvadeset nalaze se još Luksemburg, Singapur, Švedska, Njemačka, Švicarska, Finska, Španija, Malta, Austrija i Australija. Od prvih dvadeset na listi, čak 16 se odnosi na evropske zemlje.

Najlošije rangirane zemlje prema ovom istraživanju su Centralnoafrička Republika, Čad, Somalija, Niger, Mali, Gvineja, Nigerija, Južni Sudan, Sierra Leone i Afganistan.

Od zemalja regiona, najbolje rangirana zemlja je Slovenija koja se nalazi na 25. mjestu, a slijede Hrvatska na 28., Crna Gora 34., Bosna i Hercegovina 38., Sjeverna Makedonija 40., Srbija 48., i Albanija na 69. mjestu.

Od ostalih zemalja, Sjedinjene Američke Države se nalaze na 39. mjestu, Kina na 43., Iran 63., i Rusija na 79. mjestu.

Zemlje su u izvještaju rangirane prema mogućnostima i uslovima koje pružaju djeci i mladima, a odnose se na sigurnu egizistenciju, zdravlje, obrazovanje, ishranu, održivost, pravdu i jednakost.

Camilla Viken iz Unicefa je izjavila da mnoge zemlje moraju posvetiti mnogo više pažnje sreći i zdravlju djece, kao i svih svojih građana.

“Vrijeme je za novi pristup zdravlju djece. Ovo je novo doba u kojem vlade svih zemalja trebaju znati da je dobrobit djece važnija od bilo čega drugog”, kazala je Viken.

Što se tiče zdravlja djece u svijetu, napomenula je da uprkos ogromnim poboljšanjima i dalje postoje brojni problemi koje najviše osjećaju djeca i mladi.

“Klimatske promjene, opasni marketing i gojaznost samo su neke od novijih i najvećih prijetnji našoj djeci. Ovo su prijetnje koje su bile nezamislive prije samo nekoliko generacija“, izjavila je Viken.

Previous Tegeltija sam sebe imenovao u Komisiju za izbor članova CIK-a
Next Kvalifikacije za EP: Pobjeda bosanskih košarkaša u Latviji!

You might also like

ŽIVOT

Stranci u Bosni – Može se živjeti veoma kvalitetno ovdje (Video)

Stranci u Bosni i Hercegovini – Ovdje možete napraviti Njemačku za sebe

ŽIVOT

Iz Njemačke u Tešanj: Vratio sam se jer me nešto vuklo, jer se kod kuće osjećam najljepše

Svima koji dođu u Tešanj u samoj čaršiji, podno tešanjske Kule, za oko odmah zapne lijepo uređena zgrada koja izgledom podsjeća na davno prošla vremena.  U prizemlju se nalazi kultni ugostiteljski objekt

DUHOVNOST

Zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu

U nedjelju, 9. maja 2021. godine, održan je zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu. Iftaru su prisustvovali bilećki paroh Nebojša Kolović, paroh dabarski i stolački Ratko