Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže po kilogramu i do 5.000 eura.

Iako su željeli ostati anonimni bojeći se za vlastitu sigurnost kazali su nam da su kosili sijeno i da je pas počeo kopati na jednom mjestu.

– Nije nam bilo jasno zašto tolikom brzinom kopa, a onda smo vidjeli da se radi o gljivama koje su neobičnog oblika. Nismo sve pokupili, one manje smo ostavili u zemlji da i dalju rastu kazuju nam mladići.

Na pitanje da li su ih uspjeli prodati i po kojoj cijeni, mladići su kazali da su se vidjeli sa jednim čovjekom iz Slovenije i da je on fotografisao tartufe uz obećanje da će im se javiti telefonom.

Treba istaći da se tartufi nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koje njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli i crni. Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije, te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijelom luku i starom siru, piše Kaportal.ba.

Previous ZELENA LJEPOTICA: Neretva - najhladnija rijeka na svijetu
Next Mostar: Na današnji dan ostvarena je ključna pobjeda

You might also like

NAŠI DANI

‘Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik – Čović’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je glasanje Bosne i Hercegovine za Rezoluciju UN-a koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, ali i glasanje Srbije za istu Rezoluciju, “lekcijom

NAŠI DANI

Strateške poruke EU i SAD za BiH: Podrška Schmidtu, otpor Rusiji i Kini, sankcije

Američki predsjednik Joe Biden jučer je u razgovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen izrazio snažnu podršku za nastavak pristupnog procesa zemalja Z. Balkana. Snažna je to poruka

NAŠI DANI

Izvođenje radova na izgradnji probne dionice poletno-sletne staze Aerodroma Bihać (Video)

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji probne dionice poletno-sletne staze Aerodroma Bihać. Radove izvodi firma Euro-Asfalt.