Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže po kilogramu i do 5.000 eura.

Iako su željeli ostati anonimni bojeći se za vlastitu sigurnost kazali su nam da su kosili sijeno i da je pas počeo kopati na jednom mjestu.

– Nije nam bilo jasno zašto tolikom brzinom kopa, a onda smo vidjeli da se radi o gljivama koje su neobičnog oblika. Nismo sve pokupili, one manje smo ostavili u zemlji da i dalju rastu kazuju nam mladići.

Na pitanje da li su ih uspjeli prodati i po kojoj cijeni, mladići su kazali da su se vidjeli sa jednim čovjekom iz Slovenije i da je on fotografisao tartufe uz obećanje da će im se javiti telefonom.

Treba istaći da se tartufi nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koje njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli i crni. Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije, te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijelom luku i starom siru, piše Kaportal.ba.

Previous ZELENA LJEPOTICA: Neretva - najhladnija rijeka na svijetu
Next Mostar: Na današnji dan ostvarena je ključna pobjeda

You might also like

NAŠI DANI

Susret vlasnika oldtimera u Sarajevu: Među izloženima i automobil Franklina Roosevelta (FOTO)

Međunarodni oldtimer susret Sarajevo 2015. u subotu je svečano otvoren vožnjom do Ilidže. Kasnije je upriličena izložba ispred Sarajevo City Centra gdje su građani imali priliku vidjeti oko 40 vozila

RIJEČ

Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju članovima Glavnog odbora njegove stranke SNS prokomentarisao je nedavnu izjavu američkog generala. Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao se povodom isporuke

NAŠI DANI

Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

 Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći. Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog