Najtopliji juni od početka službenih mjerenja

Najtopliji juni od početka službenih mjerenja

Juni 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6°C u Mostaru do 6,3°C u Sarajevu.

Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2022. godine bile su znatno više uodnosu na prosjek za referentni niz (1991.-2020.). Temperaturna odstupanja varirala su od 2,6°C u Gradačcu i Bihaću do 3,8°C u Sarajevu.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 21,5°C u Livnu do 26,3°Cu Neumu, a u planinskim područjima od 11,8°C na Bjelašnici do 18,4°C na Ivan-Sedlu.

Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavamo u kategoriju vrlo toplo i ekstremno toplo.

U Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine je najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja. Na Meteorološkoj stanici Zenica nadmašen je apsolutni maksimum. Dana 29.06.
izmjereno je 40,0°C. Ovo je ujedno i najveća temperatura u junu izmjerena u Bosni.

Dosadašnji apsolutni maksimum za Zenicu u junu iznosio je 39,6°C a zabilježen je 23.06.2021. godine.

Srednje minimalne temperature zraka u junu 2022. godine bile su na svim posmatranim stanicama znatno iznad prosjeka. Navedene temperature varirale su između 9,3°C na Bjelašnici i 21,9°C u Neumu. Odstupanja srednjih mjesečnih minimalnih temperatura zraka u odnosu na referentni niz (1991-2020.) bila su od 1,8 °C u Tuzli do 3,1°C na Bjelašnici.

Minimalne temperature zraka kretale su se od 3,7°C (15.06.) na Bjelašnici do 16,9°C (15.06.) u Neumu. Tokom mjeseca najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (6) te Sarajevu, Zenici i
Sanskom Mostu (1).

Srednje maksimalne temperature zraka bile su između 14,5°C na Bjelašnici i 33,6°C u Mostaru sa prosječnim odstupanjima u rasponu od 2,4°C u Tuzli do 4,0°C u Livnu.

Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1°C (29.06.) na Bjelašnici i 41,0°C (28.06.) u Mostaru.

Uz preovlađujuće sušne uslove, ukupne količine padavina, uglavnom pljuskovi tog karaktera, tokom juna 2022. godine bile su na većini stanica znatno ispod klimatološke normale (1991-2020.).

Prema raspodjeli percentila količine padavina svrstavamo u kategorije ekstremno sušno, vrlo sušno, sušno, normalno i kišno. Prema Standardiziranom padavinskom indeksu (SPI) koji je dobar pokazatelj sušnih uslova na mjesečnoj i višemjesečnoj vremenskoj skali, tokom juna mjeseca preovlavavali su uslovi jake do izuzetne suše.

Previous Bosanski stručnjak ponovo izabran za člana Administrativnog vijeća pariške CIGRE
Next Dvije nove bronze za bosanski tim na Mediteranskim igrama

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Što više računa povesti o planini, da je ne skrnavimo

  Značaj planina je nemjerljiv u današnjem sistemu za održivost kako biljnog tako i životnjskog svijeta, a i ljudskog roda – kazao je pripadnik Federalne uprave civilne zaštite Sabahudin Spahović

BH RAZGLEDNICA

Olimpijski paviljon info turističkog centra KS uskoro na Bjelašnici

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo uskoro će početi s izgradnjom Paviljona turističkog info centra, koji će biti smješten na Bjelašnici (Babin do), na području općine Trnovo. Paviljon info turističkog centra

BAŠTINA

Selo srednjovjekovnih rudara i kovača: Sedam kuća u Vrancima nacionalni spomenik BiH

„Zdravo, zdravo momci, Kreševljaci, da li znate gdje je selo Vranci“, kaže doajen sevdalinke Safet Isović u pjesmi koju je 1972. snimio po tekstu Joze Penave, pa dalje nastavlja: „Gore