Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Zaposlenost u metalskom i elektro sektoru Federacije Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2019. porasla je za 4,2 posto i kako bi se nastavili pozitivni trendovi iz 2017. i 2018. neophodno je hitno donijeti mjere koje će osigurati nastavak rasta proizvodnje, izvoza i broja radnika – istaknuto je na jučeršnjoj sjednici Odbora Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBiH u Sarajevu.

Na sjednici su razmatrane pokrenute inicijative iz prethodnog perioda s informacijom o njihovom statusu u resornim ministarstvima, te najavljene daljnje aktivnosti po pitanju pokrenutih inicijativa. Razgovarano je o nedovoljnoj zaštiti domaćih proizvoda i  domaćeg tržišta, što dovodi do usporenog rasta u ovoj industriji.

Analizirani su efekti donesene Odluke o oslobađanju plaćanja uvoznih dadžbina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju i dogovorene dalje aktivnosti na podršci smanjenju troškova u realnom sektoru. Neizostavna je bila tema o Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak, čije nedonošenje je prouzrokovalo da izgube veliki broj produktivne radne snage što se direktno odrazilo da prvi kvartal 2019. završi sa jedan posto manjim izvozom Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na isti period u prošloj godini.

Uvoz u prvom kvartalu u Federaciju BiH je povećan za 8,5 posto u odnosu na isti period 2018. Kada govorimo o izvozu metalskog i elektro sektora FBiH, u prvom kvartalu 2019. željezo, čelik i obojeni metali su imali pad izvoza više od tri posto, dok su metalni proizvodi, mašine i transportna sredstva imali porast izvoza za više od 12 posto.

Doneseno je nekoliko zaključaka o izradi prijedloga i pokretanju inicijativa za prioritetno rješavanje nekoliko gorućih problema, a koji mogu dovesti u pitanje daljnji rast u toj industriji. Jedan od zaključaka se odnosio na dostavljanje prijedloga za ublažavanje stanja uzrokovanog prekomjernim odlivom radne snage.

Udruženje metalne i elektro industrije Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što obradi predložene inicijative i prijedloge obratit će se resornim ministarstvima i institucijama, te još jednom ukazati da odlaganje donošenja ključnih reformskih propisa dodatno komplikuje i otežava poslovanje privrednih društava, saopćeno je iz PKFBiH.

-Metalski i elektro sektor u Bosni i Hercegovini više decenija drži poziciju najvažnijeg sektora privrede naše države.

Previous Novi pogon u Bosnalijeku. Izvjesno širenje na tržišta Azije, SAD-a, Nigerije...
Next Proizvodi AC Food na tržištu Crne Gore; probijaju se i u austrijske markete

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 miliona

Ekonomija/Biznis

‘Yavuz company’ povećala izvoz i izgradila novi pogon – 40 novih radnih mjesta

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz za deset godina skoro udvostručen!

Iako se Bosna i Hercegovina, kao i mnoge druge zemlje, još uvijek suočava s posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa, zemlja je tokom 2021. godine ostvarila značajno bolji izvozni bilans nego prethodnih