Najveća greška Dejtona je instaliranje Republike Srpske

Najveća greška Dejtona je instaliranje Republike Srpske

 

Dejtonski mirovni sporazum je već na početku imao nedostatke zbog kojih je mogao biti osporen kao međunarodni ugovor, jer jedna od tri ugovorne strane nije imala aktivnu legitimaciju, a to je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija koja nije postojala kao država priznata od međunarodne zajednice.

Kazao je to danas u Sarajevu predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić tokom javne tribine „Dejtonski sporazum nakon 22 godine – njegove greške i mogućnosti“.

– Svjedoci smo da više od deset godina imamo dejtonsko ustrojstvo i Republiku Srpsku kojoj je presuđen zločin genocida i koja se protivi normi Bečke konvencije da sve što je nastalo na genocidu mora i da nestane – istakao je.

Kurtćehajić smatra da je najveća greška Dejtona instaliranje Republike Srpske, tvorevine koja je nastala kao paradržava.

Kao veliku mogućnost Dejtona, Kurtćehajić je naveo odredbu koja kaže da će Bosna i Hercegovina preuzeti sva ona pitanja koja su potreba da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodno pravni subjektivitet. Da bi Bosna i Hercegovina imala sve to, dodao je, na državnom nivou bi trebali biti i policija, zdravstvo, školsko, kultura, sport i brojne druge nadležnosti.

– Na bazi ove odredbe su visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini davali nadležnosti, a jedini tumač na terenu je visoki predstavnik i niko na planeti osim njega to ne može – naglasio je Kurtćehajić.

Potpredsjednik FBI Muriz Spahić konstatirao je da je Dejtonski sporazum zaustavio rat nagradom agresora s pola teritorije Bosne i Hercegovine za agresiju, genocid, etničko čišćenje, teror, formiranje logora i za nečasne zločinačke radnje prema bošnjačkom stanovništvu.

Previous TV komentator u Turskoj dobio otkaz zbog vrijeđanja Bošnjaka
Next Brčko: Kompanija Yavuz planira otvoriti još 700 radnih mjesta

You might also like

NAŠI DANI

Osnovan pokret „Ilirska zora“: Ilirizam – svijest o pripadnosti ilirskog stanovništva Balkana zajedničkoj višekulturnoj realnosti

Predsjednik Inicijativnog odbora regionalnog pokreta „Ilirska zora“ Mahir Žiško kazao je danas da je riječ o  pokretu koji je nastao kao plod rada i razmišljanja grupe intelektualaca i to kao pokret koji

NAŠI DANI

‘Septembarski dani slobode’ u Bosanskoj Krupi

Danas se navršava 24. godina od kako su borci i starješine 511. slavne bbr., 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa Armije RBiH oslobodili Bosansku

NAŠI DANI

Visoko – svečano otvorena novoizgrađena škola u Goduši

SVEČANO OTVORENA NOVA ŠKOLA U GODUŠI U okviru programa obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je svečano otvorena novoizgrađena škola u Goduši. “Radimo i gradimo, pametno i