Najveći problem je”specijalni rat” koji protiv Bosne i Hercegovine vode centri političkih moći

Najveći problem je”specijalni rat” koji protiv Bosne i Hercegovine vode centri političkih moći

Stručnjak za sigurnost Jasmin Ahić kazao je za N1 kako organizovani kriminal nije najveći problem Bosne i Hercegovine već “specijalni rat” koji protiv Bosne i Hercegovine vode centri političkih moći.

“Moskva i Beograd s desne strane s lijeve strane, te politička partija iz Zapadne Hercegovine, segment hibridnog rata koji vodi u nekim fazama i putem medija Dragan Čović”, rekao je Ahić.

Istakao je kako je siguran da će “pobjedom i inauguracijom američkog predsjednika i njegovim angažmanom na Balkanu, BiH i region dobiti nešto više – da budemo osnaženi i jaki u onome što se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu”.

“Ja sam siguran da će se desiti promjene jer SAD su uložile toliko mnogo u BiH i region, a oni su bili ti koji su intervenirali kada se desio genocid u i oko Srebrenice. Rekli su ‘stop’. Da se to nije desilo, mi bismo bili u nekom balkanskom segmentu trvenja određenih naroda i nacija u kojem jači uvijek tlači. Ako manji nemaju mehanizme da odbiju tog većeg koji ima zle namjere, uvijek može doći do onoga što se dešava svakih 50 godina. I ovo naoružavanje Republike Srbije remeti Dejtonski mirovni sporazum u smisli srazmjerne nabavke naoružanja. Za šta će Srbiji bespilotne kinske letjelice? Vučić kaže da se odbrane od eventulanih napada. Ko je Srbiju ikada napao”, kazao je Ahić u Danu uživo.

Smatra kako je ulazak u NATO savez najveći cilj Bosne i Hercegovine.

Kao sljedeću “sigurnosno veliku katastrofu” istakao je migrantsku krizu za koju je ponovio da “nije migrantska već kriza institucija”.

“Udari na Ministarstvo sigurnosti i ministra, bez obzira ko to bio – Radončić ili Cikotić, je pokušaj da se od strane određenih formi, u tom specijalnom ratu koji se vodi protiv Bosne i Hercegovine, kaže da država Bosna i Hercegovina i bh. patriote su zapravo u jednom segmentu bošnjački nacionalisti.

Sva tri naroda trebaju biti svjesna da samo država Bosna i Hercegovina i bh. društvo nude mir na ovim područjima, to kažu istraživanja referentnih i relevantih centara”, kazao je Ahić.

Naglasio je kako su Peking i Moskva pokazali da žele ovladati prostorima te da su Zapadne zemlje napokon svjesne da ovaj dio Zapadnog Balkana može biti balans snaga za neko potkusurivanje na drugim područjima ratovanja, ali da to neće biti.

“Imali smo referendum o nezavisnosti RS. Siguran sam da se neće to nikada desiti dok je bosanskohercegovačkih patriota, dok je međunrodne zajednica koja to spriječila i napravila ovu konstrukciju. Naravno da se Ustav treba mijenjati, ali zna se procedura – kroz Parlament, a ne u restoranima i kafanama”, kazao je Ahić.

Govoreći o migrantskoj krizi kazao je kako je vrlo jasno da se “naši političari ne mogu dogovoriti”, te da će “MUP RS i dalje prebacivati one koje RS pusti iz Srbije u FBiH, ali samo u kantone s bošnjačkom većinom”. Smatra kako će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se i to promijeni. Kao primjer naveo ne ANP.

“Pritisak od američkog ambasadora i petorke uslovio je Dodika da potpiše program reformi. Mislim da će biti izvršen maksimalan pritisak i da će Dodik promijeniti svoj stav kada su migranti u pitanju”, rekao je Ahić.

Ukoliko do toga ne dođe, smatra da se USK treba pomoći na način da Sarajevski, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton mogu preuzeti još migranata i tako rasteretiti Unsko-sanski kanton koji je pod velikim pritiskom.

“Licemjerno je ponašanje međunarodne zajednice – pravljenje situacije u kojoj će Bosna i Hercegovina, odnosno prostori s bošnjačkom većinom biti etiketirani kao prostor za migrante i da će to biti plodno tlo za terorizam – neće proći. BiH nikada nije bila niti će biti plodno tlo za terorizam ni radikalizam”, rekao je Ahić.

Kazao je kako “postoje sofisticirani mehanizmi koji omogućavaju da se ne usvoji povećanje budžeta za zapošljavanje dodatnog broja ljudi u Graničnoj policiji koja već 10 godina ima istu sistematizaciju, a pored svojih aktivnosti, desetkovana je korona virusom, radi protok robe i sada se bori si migrantskom krizom.

“Na sve to ne postoji mogućnost da se poveća budžet i raspiše konkurs kako bi zaštitili istočnu granicu. Zašto je Dodik blokirao Frontex? Vrlo jasno su sada ti mehanizmi razotkriveni i ne postoji mogućnost da se ovim sofisticiranim specijalnim dejstvima zamagli slika našim bh. patriotama”, rekao je Ahić.

Pohvalio je akciju MUP-a ZDK i drugih agencija koji su promptno reagovale i uhapsile osumnjičenog za dvostruko ubistvo.

“Ovo pokazuje da bez obzira na rascjepkanost našeg sigurnosnog sistema pravi kadrovi i dobra strategija mogu dati kvalitetne rezultate”, zaključio je Ahić.

(N1/MiruhBosne)

Previous Migranti u V. Kladuši iz ledene rijeke spasili ženu od utapanja
Next “Ozren” pamti svoje heroje - manifestacija “11 Zlatnih”

You might also like

NAŠI DANI

Općina Tešanj će stipendirati 344 studenta

  U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju potpisani su ugovori za stipendiranje studenata u školskoj 2017/2018. godini. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 344

NAŠI DANI

Na tribini o Aliji Izetbegoviću naglašena vrijednost njegovog srednjeg puta

Temeljit, principijelan i onaj koji nije varao, termini su kojima je historičar, dr. Admir Mulaosmanović opisao prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića govoreći na tribini organiziranoj u

NAŠI DANI

Utvrđeni rezultati lokalnih izbora 2020. godine, osim za Srebrenicu i Doboj

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na subotnjoj sjednici izborne rezultate lokalnih izbora 2020. za sve gradove i opštine osim za Doboj i Srebrenicu, javlja AA. Centralna izborna komisija