Nakon 25 godina Branko Popović se vratio u Livno i ostvaruje dječački san

Nakon 25 godina Branko Popović se vratio u Livno i ostvaruje dječački san

Dok su brojni Livnjaci otišli i još uvijek idu u potragu za boljim životom, ima i onih koji se vođeni ljubavlju prema svom rodnom kraju, ipak vraćaju i koriste njegove potencijale za pokretanje biznisa. 

Nakon 25 godina života u inostranstvu, Branko Popović vratio se u rodno Livno gdje je odlučio ostvariti svoj dječački san. Uzgaja konje i razvija turističku ponudu Livna.

“Mi smo oduvijek bili stočarski kraj. Kao dijete živio sam u obitelji koja je držala stoku, ali konji su nam uvijek bili nedostižan san. Uvijek smo imali neke radne konje, sad imamo i jahaćih i svega. To je prekrasan sport i prekrasne životinje”, rekao je Popović.

No ne brine samo o livanjskim konjma, u njegov pansion stižu konji iz raznih dijelova svijeta, čiji ih vlasnici ostavljaju Branku na brigu i čuvanje.

“Ljudi nam ih šalju na pansion da se liječe i rehabilitiraju i mi se brinemo o njima. Uglavnom se oporave svi, tu im bude dobro, ne koriste se, ne jašu se, samo žive , jedu, piju i hodaju”, dodao je.

Priroda livanjskog kraja kući je vratila i njegovog kolegu Marina koji se također posvetio turizmu. Nakon što je na inicijativu poduzetnika i inovatora Mate Rimca pokrenut Tehnološki park Linnovate Marin je prijavio svoj poslovni plan koji Rimac i podržao. Pokrenuli su firmu, te ciljanim investicijama stvorili sadržaj za cijelu godinu.

“Nudimo gostima obilazak divljih konja, prelijepih vidikovaca na planini Cincar, prvih sirana koje su bile bile na planini Cincar, jer je Livno poznato po livanjskom siru. Obilazimo i stari most na Dumanu, nudimo domaći piknik i ručak u prirodi. Počeli smo sa turama elektirčnim biciklima, paraglajding, vožnju kajacima”, rekao je Marin.

Najveći potencijal u razvoju turizma Marin vidi u divljim konjima koji su glavni razlog zbog kojeg je Livno postalo jedna od traženijih destinacija za odmor. Stoga su u skladu s potrebama krenuli u proširenje svoje ponude.

“Sada smo u procesu izgradnje našeg resorta, radimo vikendice na našem zemljištu koje smo kupili u šumi koji će ja vjerujem biti najzanimljiviji smještaj u našoj regiji jer radimo nešto što nema nigdje na ovim prostorima”, dodao je Marin.

Stotine divljih konja prava su turistička atrakcija, koja prema mišljenju livnjaka nije dovoljno iskorištena. Stoga su Marin i njegova mlada ambiciozna ekipa preuzeli stvar u svoje ruke. A cijela priča ide dalje od turizma i prirode, ona je poručuje Marin, šansa za mlade ljude da u svojoj sredini pronađu nove prilike radeći ono što vole.

Izvor: N1

Previous Ensar Berber: Želimo da Muzej "Mersad Berber" uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom
Next Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U BPK otvoreno prvo alpinističko penjalište ‘Klek’

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde bogatiji je za atraktivan sportski i turistički sadržaj.  Zahvaljujući goraždanskim planinarima danas je i zvanično otvoreno alpinističko penjalište “Klek”, prvo u historiji ovog područja. Uz veliku

BH RAZGLEDNICA

Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

Zastava Bosne i Hercegovine na pročelju Starog mosta, vatromet i skok sa bakljama praćeni taktovima Šantićeve “Emine” na trubi, za koju je notni zapis napisao maestro Đelo Jusić – slika

BH RAZGLEDNICA

Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

Hiljade učenika iz Bosne i Hercegovine svake godine odlaze na školske ekskurzije u susjedne zemlje ili neke udaljenije zemlje, a da nisu upoznali ni svu ljepotu vlastite države, piše bh.