Nakon Banjaluke produžio za Beograd: Čović boravio u Srbiji 9. i 10. januara

Nakon Banjaluke produžio za Beograd: Čović boravio u Srbiji 9. i 10. januara

 

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović boravio je 9. i 10. januara u Beogradu, potvrđeno je za Vijesti.ba iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Tragom nezvaničnih informacija o tome da je Čović nakon prisustvovanja obilježavanju neustavnog Dana RS u Banjaluci 9. januara, istog dana otputovao u Beograd, zatražili smo zvaničnu potvrdu ove informacije od Ambasade naše države u Beogradu.

Iz Ambasade su nam protvrdili da je Čović boravio u Beogradu od večernjih sati 9. januara, a da je po završenim aktivnostima planiranim za 10. januar napustio glavni grad Srbije.

U dopisu Ambasade stoji:

“Sekretarijat Predsjedništva BiH je svojim aktom  upućenom MVP BiH najavio putovanje gospodina Dragana Čovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH u Beograd, Republika Srbija, 09- 10.01.2019.godine, u pratnji gospođe Tonke Krešić Gagro i pripadnika osiguranja. Polazak za Beograd najavljen je za srijedu, 09.01.2019. godine, u poslijepodnevnim satima, a povratak u četvrtak, 10.01.2019. godine, po završenim aktivnostima,

Naprijed navedeni akt Sekretarijata BiH proslijeđen je ovoj Ambasadi. Postupajući po aktima, Ambasada BiH u Beogradu je notom upućenom Ministarstvu spoljnih poslova Republlke Srbije najavila dolazak gospodina Čovića i osoba u njegovoj pratnji i zamolila obezbjeđenje neometanog prolaska na svim graničnim prelazima, kao i policijsku pratnju u Republici Srbiji”.

O programu posjete predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i razgovorima koje je imao u Beogradu, Ambasada Bosne i Hercegovine u Srbiji nema informacija, kao ni šira javnost u Bosni i Hercegovini.

RUSKA VEZA

A da postoji neka ‘tajna’ veza na relaciji Zagreb-Beograd-Moskva, koja se odražava i na saradnju političara u Bosni koji su pod uticajem tih centara,  primjećuje sve veći broj analitičara. Tako je Senad Pećanin za domaće mediji nakon fešte u Banjaluci izjavio:

-Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u Parlamentu BiH o rezolucijima o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja. Zanimljivo je da aktuelne vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju vjerovatno najlošije međusobne odnose još od završetka Drugog svjetskog rata. Oni ne mogu postići saglasnost ni o jednom bitnom pitanju, osim o podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini i držanju naše zemlje u kolonijalnom statusu

-SB piše kako je povod Čovićevom odlasku u Beograd bio razgovor oko njegovog eventualnog prisustva posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji u srbijansku prijestolnicu stiže 17. januara. Tokom posjeta Putin će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne saradnje, a događaju će prisusustvovati i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Pitanje koje se postavlja je da li će se na ovom skupu pojaviti i predsjendik HDZ-a BiH? Ukoliko se to desi, više neće biti ni najmanje sumnje da su Dragan Čović i HDZ BiH postali punopravni članovi sveruskog saveza na ovom prostoru.

-Posljednji događaji nam pokazuju kako Čovićev put u Rusiju prošlog ljeta nije bio samo navijačke prirode.

Previous Bosna i Hercegovina zastupljena na najvećem sajmu turizma u Norveškoj
Next Čak 18 bosanskih kompanija izlaže na najvećem svjetskom sajmu namještaja u Kelnu

You might also like

NAŠI DANI

Trogodišnji Ahmed iz Gaze preživio tri izraelska napada: Amputirane mu obje noge

Trogodišnji Ahmed Shabat iz Gaze preživio je čak tri brutalna izraelska napada i sada se nalazi na liječenju u bolnici Shuhada al-Aqsa u Deir al-Balahu, javlja Anadolu. Dječak, koji još

NAŠI DANI

Zastava Bosne i Hercegovine na 5.137 metara visokom Araratu

 Petorica  entuzijasta, članova Gorske službe spašavanja Sarajevo – Rusmir, Edin, Nermin, Elhan i Mahir – prethodnih su dana uspješno sudjelovali u ekspediciji na planinu Ararat i popeli se na najviši

NAŠI DANI

SIMBOL POBJEDE! Bosanska Krupa dobila spomen-obilježje ‘Ljiljan’

Danas je u Bosanskoj Krupi obilježena 25. godišnjica oslobođenja tog grada. U čast pobjeda bosanske armije, na platou Ćojlok otkriveno je 17 metara visoko spomen-obilježje Ljiljan. -Mostobran Ćojluk simbol je