Nakon godina provedenih u stečaju jablanički Granit staje na noge

Nakon godina provedenih u stečaju jablanički Granit staje na noge

Nakon godina neizvjesnosti provedenih u stečaju, nekadašnji privredni gigant, jablaničko preduzeće Granit, trebalo bi ponovo stati na svoje noge. Zahvaljujući koncesiji o eksploataciji kamena, koja je potpisana na 30 godina, između ministarstva privrede HNK-a i preduzeća Granit, otvara se prostor strateškom partneru za ulazak u posao i spas ovog preduzeća i njegovih radnika.

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu. Proteklih godina opstruiran je rad preduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo preduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani.

Radnici previše puta izvarani lažnim obećanjima. U stečaju su već 15 godina, i većina ih radi za minimalnu platu. Potpisivanjem koncesije javio se, kažu nam, tračak nade da spas za preduzeće ipak dolazi.

ALDIN ZUKIĆ, radnik „Granita“

“Očekujemo normalno da bude bolje. Imamo mi zarađenih plata koje nam nisu isplaćene ni prije stečaja, i staž koji nije po 20 godina uplaćivan. Ne vjerujemo da još to dotle došlo, jer koliko smo se borili i sa policijom i sa sudovima, valjda je tome došao kraj.”

Vlada HNK je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za „Granit“. Jedan od uslova za dobijanje koncesije je bio taj da „Granit“ pronađe strateškog partnera.

ZANIN VEJZOVIĆ, ministar privrede HNK

“Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uslovom da narednih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja su definisana sporazumom, oko 20 miliona. Ukoliko do toga ne dođe nakon šest mjeseci koncesija ne važi.”
 
Stečajni upravnik Granita, Abid Šarić, ističe da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija „Lake“ koja dostavila najbolju ponudu na javnom oglasu za prodaju preduzeća prošle godine.

ABID ŠARIĆ, stečajni upravnik „Granita“ dd Jablanica

“Generalni okvir koji smo dogovorili je da ćemo Granit osposobiti, u smislu zakona da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za ekspoloataciju. Jedno daje vlada, a ostala dva daju ministarstva i kad ti se uslovi ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenuće se sa izmirivanjem.”

Šarić naglašava da je investitor još uvijek zainteresiran i kako je pomenuta firma priložila bankovnu garanciju kao i svoj biznis plan. Mogući oporavak Granita općinska vlast vidi kao novu šansu za razvoj Jablanice.

DAMIR ŠABANOVIĆ, načelnik Općine Jablanica

“Kada u Jablanici budemo imali zadovoljnih 200 ili novo zapošljavanje, koje bi trebalo da se desi početkom realizacije tog ugovora, Jablanica će to značajno osjetiti u svim segmentima.”

Potražnja na tržištu za ovom sirovinom je velika. 90% proizvodnje izvozi se na strana tržišta, naglašava stečajni upravnik Šarić. Riječ je o sirovini izvrsne kvalitete kojom su se u zadnjih 100 godina gradile zgrade i trgovi širom Evrope i svijeta.

BHRT
Previous Đoković otkrio da ima traumu od vatrometa: 'Imali smo bombardovanja bez prestanka dva i po mjeseca'
Next ‘‘Slovenski Rocky‘‘ pronašao unutrašnji mir - posebno je zahvalan trojici Bošnjaka

You might also like

Ekonomija/Biznis

Zenica: Uspješna priča o kompaniji “Poco”

U Zenici nas dočekuju Edinko i Željka Bajramović. Nakon petnaestak godina rada u renomiranoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom namještaja, odlučili su krenuti od ‘nule’ i razviti vlastiti poslovni model.

Ekonomija/Biznis

Talgo vozovi pun pogodak

  Uvođenjem talgo garnitura “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” bilježe povećanje broja putnika te su u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu imale 58.368 prevezenih putnika više na svim

Ekonomija/Biznis

Trojica demobilisanih boraca iz Maglaja: Mi smo primjer ljudi ponosnih na sebe (Video)

Ekipu Anadolu Agency dočekala su dvojica suvlasnika firme “JAS plastikAL”, Saud Cvrčak i Asim Hodžić, dok je treći, zbog privatnih obaveza, bio van Maglaja. Tu su i trojica uposlenika firme: