Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke, međunarodna zajednica je i danas opet izdala Bosnu i Hercegovinu.

Velika Britanija je u zadnjih par sedmica pokušala sve kako bi privoljela Rusiju da ne uloži veto. Ponudila je ukupno 7 različitih vrsta teksta ali Srbija je odbila svaku jer nije htjela pristati na bilo koji tekst u kojem se spominje genocid, a Rusija je, iako se dugo predviđalo da to neće učiniti, na kraju kao stalna članica Vijeća sigurnosti uložila veto i rezolucija nije mogla biti prihvaćena.

Rusija je još jednom pokazala svoj neprijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini i licemjerje koje često spočitava Zapadu, tako što je odbila podržati tekst rezolucije koji ničim ne odudara od presude Međunarodnog suda pravde kojom je srebrenički zločin okarakterisan kao genocid.

Dapače, sve verzije rezolucije su bile blaže od presude Suda pravde jer se ni na jednom mjestu nisu spominjali izvršioci genocida nad srebreničkim Bošnjacima, za razliku od presude Suda pravde gdje su vojska i policija Republike Srpske eksplicitno proglašeni organizatorima i izvršiocima, a Srbija krivom za nesprečavanje genocida.

Sve u svemu, ništa novo. Još od 1992. godine od strane međunarodne zajednice, sa ove ili one strane, se Bosni i Hercegovini i njenim patriotima vežu ruke, a agresorima i neprijateljima integriteta države gleda kroz prste.

(dnevnihaber.com/mb)

Previous U herojskom Nezuku okupili se Podrinjci: Sin Nasera Orića ponio zastavu 28. divizije
Next Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

You might also like

NAŠI DANI

I Bakir Izetbegović se odrekao dvije trećine plaće

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Palrmalntarne skupštine Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas i potpisao izjavu kojom traži da mu se odbijaju dvije trećine

NAŠI DANI

Obilježene 23 godine od ubistva Hakije Turajlića

Članovi porodice, rodbina, predstavnici kompanije Energoinvest, kao i predstavnici državnih i federalnih te općinskih struktura vlasti danas su polaganjem cvijeća na mezar bivšeg rukovodioca Energoinvesta i prvog ratnog potpredsjednika Vlade

NAŠI DANI

Novalić: Zdravlje naših ljudi je prioritet; ali tu je i ekonomski segment

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je večeras, gostujući na Federalnoj televiziji, da će zdravstvene ustanove imati finansijsku i svaku drugu pomoć u borbi protiv virusa korona, ali da