Nakon stečaja čapljinska “Lasta” ponovo otvorena, keksi uskoro na policama

Nakon stečaja čapljinska “Lasta” ponovo otvorena, keksi uskoro na policama

Nakon dugogodišnje agonije, prekida proizvodnje, stečaja – fabrika “Lasta” u Čapljini, ponovo je otvorena zahvaljujući bh. privredniku i njenom novom vlasniku Petru Ćorluki, koji je ovu fabriku kupio dok je bila u stečaju. Proizvodnja za tržište već je uveliko krenula, a prvi keksi nove čapljinske “Laste” na policama trgovina trebali bi se naći početkom proljeća.

Trideset godina Bosa Šutalo radila je u Lasti – fabrici keksa i vafla koja je prije rata zapošljavala oko 1000 radnika. Radila je i tokom rata, no u posljednjim godinama proizvodnja je prekinuta, radnici poslani kući , a fabrika je otišla u stečaj. Sve to vrijeme Bosa je bila bez posla, stoga je povratak u staru fabriku u novom ruhu, za nju bio vrlo emotivan i značajan.

“To je jako lijep osjećaj. Ja sam radila u firmi prije i poslije rata gdje tehnologija bila drugačija, malo zastarjela. Sada je sve novo, naprednije, savremenije i puno je ljepše raditi. Ja sam posebno sretna što je to ponovo počelo i što će se to sve i više razvijati”, kazala je Šutalo.

Stari kvalitet, nova tehnologija

Osim starih , na posao su primljeni i novi radnici. Njih 25 trenutno radi u proizvodnji, a na proizvodnim trakama dobro poznati Lastini proizvodi. Čajni kolutići i čuvena Lastina štrudla među prvima će izaći na tržište, ali s malim promjenama u vidu poboljšanja sirovina i pakiranja. Osim u proizvodima, do promjene je došlo i u tehnologiji. Stare mašine zamijenjene su novim – savremenijim i kvalitetnijim.

“Svi stari strojevi su izbačeni, i ubačene su nove tehnologije, odnosno novi strojevi. To su mašine od poznatih dobavljača opreme za ovu vrstu proizvodnje”, kazala je Marija Tolić, voditelj projekta za instalaciju mašina u Lasti.

Sve se radi pažljivo i planski. Testna proizvodnja uspješno je završena, te se trenutno radi na proizvodnji dovoljne količine keksa koji će se plasirati na tržište.

“Kao i svake godine kad laste dolaze na proljeće i ova Lasta će doći na proljeće, tako da na proljeće potrošači mogu očekivati Lastine proizvode na policama”, kazala je Ivana Brdar, tehnolog u razvoju Lasta.

U skladu s trendovima

Konkurentnost kvalitetom, dizajnom i cijenom, držanje visokih kriterija vodilja je novog vlasnika Laste, Petra Ćorluke, uspješnog privrednika koji je stare pogone nekadašnjeg giganta ponovo oživio i digao na noge. U opremu i infrastrukuturu, tvrdi uloženo je oko 30 miliona KM.

“Ako se držite visokih kriterija onda uspjeh takvim pristupom ne može izostati. Mislim da smo mi poboljšali recepture, imamo bolju kvalitetu sirovina, pakiranja i sve je u skladu sa trendovima na svjetskom tržištu, kako to rade najbolji svjetski proizvođači, mislim da radimo i mi to u ovom momentu.”, rekao je Petar Ćorluka, vlasnik Laste.

A na tome ne planiraju stati. Inovacije, novi proizvodi, zapošljavanje većeg broja ljudi, uvođenje druge i treće smjene, izvoz Lastinih proizvoda na velika evropska tržišta – sve to čeka ovu fabriku koja polako poprima novi izgled i čiji će proizvodi sasvim sigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu.

Izvor: N1

Previous Komšić: Izetbegović ostao dosljedan i principijelan
Next Od Italije do Grčke i preko naše zemlje: Jadransko – Jonski koridor

You might also like

Ekonomija/Biznis

Gazzda osvaja skandinavsko tržište: Veliki interes za unikatni bosanskohercegovački namještaj

Kompanija Yield već četiri godine, od kada je počela sa radom u Bosni i Hercegovini, radi na razvoju brenda Gazzda koji se odnosi na unikatni, atraktivni namještaj sa industrijskim i racionalnim proizvodnim pristupom.

MADE IN BOSNIA-387

U hotelu za krave: Mlijeko uz pjesmu

U Trnopolju kod Prijedora, Jusuf Arifagić podigao jednu od najvećih i najsavremenijih farmi za uzgoj crvenog norveškog govečeta na svijetu. Na kompjuterskom ekranu podijeljenom u 30 polja, Marko Sabljić prati

TURIZAM

Živjeli smo vani, ali vjerujemo da ovdje možemo sami sebi izgraditi jedan drugačiji život

Priča o saradnji i uspjehu mladog tima hostela “Vagabond” Sead Šašivarević, jedan je od suosnivača hostela “Vagabond” u Ulici Ferhadija 21, piše Diaspora Invest. -Na ulazu u “Vagabond” stoji jedan