Naselja bosanske srednjevjekovne države – SLANO

Naselja bosanske srednjevjekovne države – SLANO

-Slano leži na moru između Dubrovnika i Stona.

Ono je bilo u rukama bosanskih vladara do 15-I-1399 god. Tada ga je Dubrovačka Republika kupila od bosanskog kralja zajedno sa drugim selima u Bosanskom Prmorju (od Kurila do Stona).

U povelji kralja Ostoje se nabrajaju darovana ili, bolje rečeno, kupljena sela: Osojnik, Ljubač, Gromača, Orašac, Trsteno, Mrčevo, Mravinac, Brsečevo, Majkove (dvije), Slano, Trnovo, Čepikuće, Podimač, Kotezi, Zaton, Visočani, Točilnik, Smokovljani, Ošlje i Topola.

Taj podatak nije ujedno prvi spomen mjesta Slana, jer ima i starijih iz 1322, 1364 i 1373 g.

1394 god. spominje se samostan franjevaca u Slanom, koji je pripadao bosanskoj vikariji. Uz samostan je bila i crkva sv. Hieronima.

Jasno je da je naselje nastalo mnogo prije.

Vojvoda Hrvoje je tražio Slano za svoga sina Balšu 1402 godine.

Dubrovački izvori nam pišu da je vojvoda Radič Sanković mislio doći u Slano 1403 godine.

Slano je imalo i svoga kneza koga je imenovao dubrovački knez. Spominju se u Slanom i providuri.

Stećci u Slanom…

Samostan u Slanom spominje se i 1525 god. prilikom odlaska jednog franjevca na proslavu crkve sv. Petra u Zavali.

U samostanu se i danas nalaze srednjevjekovni ostaci dok u crkvi ima više grobova porodice Ohmućevića – navodi Marko Vego u radu Naselja bosanske srednjevjekovne države.

Ohmućevići su bosanskog porijekla. Padom Bosanskog kraljevstva povukli su se u Dubrovnik.

Petar Ohmućević je sačinio i ‘Bosanski kraljevski rodoslov’ 1482. godine. Na kraju istog, što možemo pročitati u djelu Maka Dizdara Stari bosanski tekstovi, piše sljedeće:

Petar, istije Ohmućević, po starini Bošnjanin, a radi nepovoljnog razumirja i pogube bosanske, prišašćah njegovijeh starijeh – sad je Dubrovčanin, koji za milost njegove stare gospode složi i postavi ovo rodoslovlje, za slavu bosansku i svakoga vridnoga Bošnjanina, dokle bog dopusti i njegova sveta volja izvrši.

Danas je Slano središte općine ‘Dubrovačko primorje’ i nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – RH.

(MiruhBosne)

Previous Ljepotica Sana jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini
Next U Tuzli otvorena izložba „Otkud Italijani u Bosni i Hercegovini“ (Video)

You might also like

HISTORIJA

Na Marijin dvoru “obješeno” 55 građana Sarajeva

U noći sa 27. na 28. mart 1945. godine, po odluci ustaškog prijekog suda, na Marijin dvoru je obješeno 55 građana Sarajeva. Danas, ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu postoji

HISTORIJA

‘ŠESTU BUKTINJU’ UKUCAO JE HUSAGA ĆIŠIĆ

Piše: Ibrahim Kajan Uza sve silne bh. komuniste, Bosna i Hercegovina bi zajedno s Bošnjacima, u Grbu Jugoslavije – bila nepostojeća. Planirani tijek povijesti disciplinirane armije boljševika je osujetio, kao

HISTORIJA

Stari grad Blagaj (VIDEO)

  Dom hercega Stjepana Vukčića Kosače, velikog vojvode bosanske države iz 15. vijeka. Video City TV: Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice Blagaj: Rodno mjesto posljednje bosanske kraljice.Legenda o Herceg Stjepan