Nastavlja se bahaćenje hrvatskih ugostitelja i ponižavanje bosanskih gostiju

Nastavlja se bahaćenje hrvatskih ugostitelja i ponižavanje bosanskih gostiju

Ovih dana u susjedstvu se govori o padu broja gostiju na dalmatinskoj obali u odnosu na prošlu godinu. Mnogi razlog tome padu vide u cijenama koji su previsoke u odnosu na ponudu, a nerijetko se ističu i primjeri neljubaznosti domaćina.

Od primjere neljubaznosti je i vijest o gostu iz naše države koji je na gradskoj plaži u Trpnju na poluotoku Pelješcu doživio neobičnu situaciju; iznajmljena ležaljka košta 25 kuna, ali ako je stavite ispod palme koja pravi sjenu, onda se naplaćuje triput više – 75 kuna.

Pokušali smo doznati jesu li to u panici zbog loše sezone na Trpnju počeli naplaćivati i hladovinu? – piše morski.hr.

Načelnik općine Trpanj Jakša Franković smatra da se radi o najobičnijoj izmišljotini jer ne vjeruje da je takvo što moguće.

– Ja mislim da je to izmišljotina. Gotovo da je nemoguće, jer je općinsko vijeće za izdavanje koncesijskih odobrenja izdalo dvije koncesije za iznajmljivanje ležaljki. Jednu za „Plavi obrt za morski ribolov“ koji ih ima 36 i kompaniji „Hotel Faraon d.o.o. Trpanj“, koji imaju 20 ležaljki na plaži. Oni iznajmljuju ležaljke, a ne hladovinu i za to su dobili odobrenje. Ukoliko ovo i jest istina, volio bi da se te predstavke pošalju na našu e-mail adresu ili onu Turističke zajednice Trpanj. Ako je gost koristio ležaljku trostruko plaćenu iz navedenog razloga, volio bi vidjeti tu fakturu – kaže načelnik Franković i dodaje:

– Ukoliko je to doista istina, onda je to neka vrsta lošeg marketinškog trika. Tržište kažnjava ovakve neuspjele šale, a ne znaju svi je li to šala ili nije. Gospodin Jakov Begović (jedan od koncesionara, op.a.) je inače sklon šalama, pa je recimo nedavno osvanuo natpis na tabli ispred njegovog objekta „Govorimo sve jezike osim vašeg“, po meni je i to jedna od loših šala koje se također mogu krivo shvatiti.

-Nazvali smo gospodina Jakova Begovića, vlasnika obrta za morski ribolov i poznatog ugostiteljskog objekta u Trpnju.

– Ne vidim ništa sporno u tome, a i nije to radi hlada, nego jer ležaljka stoji uz palmu – precizira Begović spornu cijenu najma i nastavlja:

– Tu su dvije palme i stolić je stavljen pored njih i to se zove „palmset“. Da je gospodinu iz Bosne koji je naviknut na reklamne suncobrane, iznajmiti suncobran zbog hlada, onda se ne bi uzrujavali zbog toga. Ako žele, oni mogu iznajmiti obične ležaljke, pa leći ispod njih i koristiti sjenu ležaljke – ljut je trpanjski koncesionar na gosta.

Ali načelnik nam je rekao da vi nemate koncesiju za ležaljke u hladovini ili pod palmama, već samo ležaljke.

– Vi opet razmišljate kao Bosanci! To se zove „palmset“. Ima i onih koje nemaju hlada. Sve je ovo ispalo smiješno. Tamo postoje 3-4 veće palme, sve ostale su manje, na koncu sam ja te sve palme sadio; nije ni općina, ni Bosanci ni iko drugi – priča nam Begović.

Ne držite da su vam šale neslane?

– U mene na tabli objekta nikad ne piše da je otvoreno, već  „Nije zatvoreno“. Istina je i da smo napisali gostima da „Govorimo sve jezike osim stranih“, pisalo je i akcija „pola litre isto kao litra“. Neko razumije, neko ne razumije.

–Često izvadim neke stare slike i snimke da se našalimo – zaključuje priču kontroverzni ugostitelj iz Trpnja i šalje nam fotografiju palme uz napomenu i krajnje uvredljivu poruku za goste iz Bosne i Hercegovine:

“Radi usporedbe hotelski set košta 130 kuna. A palm set ću ubuduće za goste iz Bosne i Hercegovine zvati bukva set”

(MiruhBosne/Morski.hr)

Previous Cazin dobija svoje prvo skijalište
Next Komandant ARBiH Ahmet Sejdić oslobođen krivice!

You might also like

NAŠI DANI

Dodik prijem Džaferovića kod gradonačelnika Bijeljine nazvao ‘okupljanjem probosanskih snaga’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bio je iznenađen “gostoprimstvom” koje je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ukazao njegovom kolegi iz državnog predsjedništva Šefiku Džaferoviću tokom posjete ovom gradu. Ocijenio

NAŠI DANI

Prijem 6. klase oficira OS Bosne i Hercegovine

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana svečanost povodom prijema 6. klase oficira u profesionalnu vojnu službu. Ove godine 54 kandidata su položila zakletvu i

HISTORIJA

KONTINUITET SRPSKE POLITIKE NA JUŽNOSLOVENSKOM PROSTORU

Proteklih dana u Warszawi je održana 16. Međunarodna konferencija „Colloqui Jerzy Skowronek didicata“ na kojoj su učestvovali brojni arhivisti iz Azije i zemalja zapadne, centralne i istočne Evrope. Na konferenciji