Nataša Kandić: Milošević ne bi bio oslobođen u Hagu

Nataša Kandić: Milošević ne bi bio oslobođen u Hagu

Iza tvrdnji Ivice Dačića da je Haški tribunal oslobodio Slobodana Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini stoji Vlada Srbije, smatra Nataša Kandić.

Koordinatorka REKOM-a i bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo za beogradski Danas navela je da Dačić svoju izjavu ne daje isključivo u svojstvu predsjednika partije koja je najodgovornija za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, već i sa pozicije ministra vanjskih poslova, što znači da ona može da se čita i kao stav Vlade Srbije.

– Niko ne može da bude oslobođen u tuđem predmetu. Tačno je da postoje paragrafi presude Radovanu Karadžiću u kojima se navodi da sudsko vijeće nije našlo dokaze da je Slobodan Milošević bio član zajedničkog kriminalnog poduhvata u Bosni i Hercegovini, ali  isto tako piše da je on oružjem i dobrovoljcima pomagao ratne operacije bosanskih Srba – navodi Kandić i dodaje da taj podatak nije novost, pošto je poznat od objavljivanja Karadžićeve presude.

Prema njenim riječima, ministar Dačić koristi nepotpune podatke i netačne zaključke kako bi stvorio sliku da je Milošević nevin, pri tome prešutkujući njegovu ulogu u Hrvatskoj i na Kosovu.

– Sljedeća faza tog opasnog plana je vjerovatno iznošenje tvrdnje da je Slobodan Milošević otrovan, jer bi u suprotnom bio oslobođen krivice – kaže Kandić.

Ona ističe da prisustvujemo pokušaju revizije historije, ali da oni koji to čine “zaboravljaju da postoje čvrsti dokazi o tome šta je rađeno na Kosovu na osnovu kojih su u Hagu osuđeni Miloševićevi generali, te da on nikako ne bi bio oslobođen krivice”.

Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da Zapad šuti o činjenici da je Haški tribunal oslobodio Slobodana Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali da Srbija “ne smije i neće o tome da šuti”.

“Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad-tad doći vrijeme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svjesno ili nesvjesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio”, ističe se u pisanoj izjavi Dačića.

Neposredno nakon Dačića, svoje mišljenje o istom pitanju dao je i ministar za rad Aleksandar Vulin izjavivši da je Haški tribunal “potvrdio ispravnost politike” bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Čedomir Jovanović,

lider LDP, jučer je oštro kritikovao izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića. “Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih ne samo da su razlog konstantnog tapkanja u mjestu i nemogućnosti pravih promjena u društvu nego i glavni katalizator konstantnog podgrijavanja sukoba u regionu”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine

LSV najoštrije je jučer osudila izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina “u kojima se selektivno i neznalački tumače pravni mehanizmi Međunarodnog suda za ratne zločine, kako bi se režim Slobodana Miloševića, čiji su oni dijelovi bili, oslobodio historijske krivice za nacionalističku ratnu politiku”.

U saopštenju, koje je potpisao lider stranke Nenad Čanak, podsjeća se da je politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida.

SDO: Dačić se nije previše odmakao od Miloševića

Socijaldemokratska omladina (SDO) pozvala je jučer šefa diplomatije Srbije i predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića “da ne negira zločinačku politiku Slobodana Miloševića”. “Smatramo potpuno neprimjerenim posljednje izjave Dačića povodom dijela prvostepene presude Radovanu Karadžiću koje još jednom potvrđuju da se on nije previše odmakao od nacionalističke politike Miloševića”, kaže podmladak Socijaldemokratske unije – prenijeli su pojedini srbijanski mediji.

(MiruhBosne)

 

Previous U Bosni i Hercegovini od septembra počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune
Next ˝Zoete Liefde˝: Holanđani koji vole BiH i pjevaju sevdalinke

You might also like

NAŠI DANI

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja

NAŠI DANI

Đapo: Imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19. Ona je kazala da je tim

NAŠI DANI

BH novinari – Apel za hitno obustavljanje istražnih radnji protiv novinara

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Adnanu Deliću, federalnom ministru rada i socijalne politike, radi, kako navode, “pokušaja kriminalizacije novinara i medija