Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće

Fabrika Natron-Hayat, jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, protekle godine bila je pogođena kataklizmom koja joj je donijela veliku štetu. Uprkos svim problemima, nakon nešto više od tri mjeseca aktivnog rada na saniranju štete, proizvodnja je nastavljena, a radnici su ostali na svojim radnim mjestima.

Natron-Hayat u maju 2014. godine

Natron-Hayat u maju 2015. godine

Poplave koje su zahvatile područje Maglaja u maju prošle godine u potpunosti su uništile proizvodnju ove fabrike, ali uprkos tome, u 2014. godini je ostvareno pozitivno poslovanje. U poplavama su uništene dvije glavne mašine koje su služile za proizvodnju papira, a svi radni kapaciteti su bili usmjereni na sanaciju opreme i pokušaje da se pokrene integralna proizvodnja. Borba radnika i menadžmenta trajala je 97 dana, nakon čega je ponovo uspostavljena proizvodnja.

U razgovoru za Klix.ba generalni direktor kompanije Natron Hayat Mehmet Eray Nasoz je kazao kako je uz nesebičnu podršku radnika i menadžmenta, čije su kuće također bile poplavljene u Maglaju, klijenata, ali i centralnog ureda koji je uložio veliki novac u proces oporavka, proizvodnja uspostavljena.

“Proces oporavka podrazumijevao je ponovno pokretanje glavnih proizvodnih postrojbi od napajanja strujom, vodom, postrojenja za proizvodnju celuloze, strojeva PM-3 i PM-4 za proizvodnju papira, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i brojnih drugih pogona koji su bili bitni u tom trenutku, dok su ostali pokrenuti krajem 2014. godine”, izjavio je Nasoz.

Iako je situacija bila veoma teška jer je proizvodnja bila blokirana, otkaza nije bilo.

“Ponosno možemo reći da je sva radna snaga naše kompanije nastavila raditi, nijedan uposlenik nije izgubio posao, a sve plaće i doprinosi su bili isplaćeni na vrijeme. Mi smo uspjeli savladati posljedice ove stoljetne prirodne katastrofe koja je pogodila Maglaj i Natron-Hayat. Osim toga, ponosno možemo reći da smo u prošloj godini uz sve poteškoće ipak napravili pozitivne rezultate poslovanja”, dodao je Nasoz.

Kompanija Natron-Hayat danas izgleda kao i prije poplava koje su se dogodile sredinom maja prošle godine. Svi pogoni su aktivni, proizvodnja papira i proizvoda od papira je nastavljena te je sve vraćeno u normalno stanje. Nasoz je na kraju razgovora kazao kako su planovi kompanije da prošire svoje poslovanje čime bi pružili bolji kvalitet i veću količinu proizvoda.

“Trenutno radimo na povećanju proizvodne stope naše celuloze i papira. Plan nam je da instaliramo novu mašinu za papir (PM-6) čime bismo povećali količinu i kvalitet celuloze, ali i sirovina koje mi proizvodimo”, zaključio je Nasoz.

(klix.ba)

Previous Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu
Next Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)

You might also like

RIJEČ

Bosna i Hercegovina može postati dio uspješne Evrope

Evropa nije nedokučiva – pet stotina miliona ljudi čeka na bh. proizvode i usluge i traže da smo malo brži u tome. Piše: Adis Hasaković Nekako “gluho” je prošla vijest

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodnja hrane na tradicionalan način kao izvor prihoda i relaksacija

Kad je u maju prošle godine ostala bez posla, Edina Čengić iz Sarajeva nije dozvolila da je savlada očaj. Nije znala šta, ali jeste da nešto mora uraditi. Pokušala je

Ekonomija/Biznis

Firma iz Zenice proizvodi dječija igrališta, fitnes sprave za vanjsku upotrebu, trim staze..

  Prvi korak u svemu je najteži, a zove se odluka. Svoje mogućnosti sami otkrivate i ne znate šta sve možete dok se ne usudite. Upravo zahvaljujući odluci osnivača preduzeća