“Natron-Maglaj” kreće u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona EUR

“Natron-Maglaj” kreće u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona EUR

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić ugostili su danas delegaciju kompanije Natron-Hayat Maglaj, koju je predvodio Ali Zeybek, član Nadzornog odbora ove kompanije i član uprave “Hayat Holding Group” iz Istanbula.

“Hayat Holding Group” je od 2005. godine u “Natron-Maglaj” investirao 130 miliona eura, uključujući i zadnju investiciju od 15 miliona eura u modernizaciju proizvodnje papira. Sada kreću u novu investiciju u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona eura.

Zeybek se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci ovoj najvećoj turskoj investiciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da sa aktuelnom vladom na čelu s premijerom Pivićem imaju najbolju saradnju do sada te da očekuju podršku novim investicijama koje učvršćuju lidersku poziciju “Natron-Hayata” na regionalnom tržištu. 

Premijer Pivić je istakao da je Vlada posvećena razvoju privrede, pružanju podrške postojećim kompanijama i stvaranju uslova za privlačenje novih investicija, koristeći komparativne prednosti ovog kantona kao što su bogati prirodni resursi i dobra saobraćajna povezanost.

– Ovo je poruka “Natron-Hayatu”, ali i svim drugim investitorima koji žele realizovati svoje investicije u našem kantonu – rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da Vlada želi da napravi dodatne iskorake sa razvojnim projektima i podršci privredi, osigura potrebnu sirovinu za proizvodnju, ali i pomogne kompanijama da budu konkurentnije na zahtjevnim tržištima kao što je tržište EU.

Najavio je da će ovo ministarstvo među prvima u BiH pružiti pomoć i podršku izvoznim preduzećima da se prilagode i lakše dođu do certifikata u okviru mehanizma za ugljično prilagođavanje na granicama (CBAM).

Previous Rs sve snažnije progoni Bošnjake. Saslušan i Ramiz Salkić
Next Devastacija stećaka, bolna tačka bosanske stvarnosti

You might also like

Ekonomija/Biznis

Željeznice FBiH- Prijevoz putnika povećan 34,18 posto, a prihod 66,73 posto

  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine bilježe povećanje prijevoza putnika za 34,18 posto i povećanje prihoda za 66,73 posto u odnosu na isti period

MADE IN BOSNIA-387

Rekordan izvoz AC Food-a u prošloj godini – povećanje za 50 posto!

  Bosanskohercegovačka prehrambena industrija AC Food povećala je izvoz u prošloj 2018. za skoro 50% u odnosu na 2017. godinu. Najvažnija tržišta za proizvode AC Food-a su SAD, Australija, Hrvatska, Slovenija,

NAŠI DANI

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Inicijalni radovi u vezi s izgradnjom aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, uskoro će započeti i trebalo bi da budu okončani do završetka ovogodišnje građevinske sezone, pišu Nezavisne. Prema riječima