Ne igraju isto, ali ponašaju se slično: FIFA kaznila fudbalske saveze bosanskih susjeda

Ne igraju isto, ali ponašaju se slično: FIFA kaznila fudbalske saveze bosanskih susjeda

Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) sa 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade.

Dio hrvatskih navijača je na toj utakmici vrijeđao kanadskog golmana Milana Borjana, a i na tribinama se pojavio plakat uvredljivog sadržaja.

“HNS je kažnjen novčanom kaznom od 50.000 švajcarskih franaka zbog kršenja člana 16 Disciplinskog kodeksa FIFA (upotreba riječi i predmeta za prenošenje poruke koja nije primjerena sportskom događaju) u vezi s ponašanjem hrvatskih navijača tokom utakmice protiv Kanade”, objavila je FIFA.

FIFA je kaznila danas i Fudbalski savez Srbije sa 20.000 franaka zbog zastave s mapom Kosova i natpisom “Nema predaje”, koja je bila okačena u svlačionici Srbije pred meč sa Brazilom.

Na svom zvaničnom sajtu FIFA je objavila odluke disciplinske komisije koja je zasjedala zbog prekršaja koji su vezani za fudbalske saveze Srbije, Hrvatske i Saudijske Arabije.

FIFA je pokrenula još jedan disciplinski postupak protiv Srbije.

FIFA je 5. decembra, drugi put tokom Mundijala, pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije.

U novom postupku se ispituje da li je FSS na utakmici Srbija – Švicarska, odigranoj 2. decembra, prekršio tri člana kodeksa – koja se odnose na neprilično ponašanje igrača i zvaničnika, diskriminaciju i red i bezbjednost na utakmicama, navodi se u saopćenju FIFA.

Obje žalbe FIFA protiv Srbije uložio je Fudbalski savez Kosova, ocjenjujući da su u pitanju nacionalistički incidenti.

“Dobro je što se FIFA bavila ovim i što je to ozbiljno shvatila”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi, nakon što je saopćeno da svjetska fudbalska federacija pokreće postupak protiv Srbije.

Fudbalski savez Kosova podnio je 4. decembra tužbu Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA) protiv Fudbalskog saveza Srbije i selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Povod za tužbu bili su događaji na meču 3. kola Mundijala u Kataru između Srbije i Švicarske 2. decembra, na kojoj je pobiedila Švicarska rezultatom 3:2 i plasirala se u osminu finala.

Na toj utakmici su, kao reprezentativci Švicarske, nastupili Đerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri) i Granit Džaka (Xhaka), obojica porijeklom sa Kosova.

Granit Džaka je kao kapiten predvodio reprezentaciju Švicarske, dok je Šaćiri postigao prvi gol na meču.

Fudbalski savez Kosova tražio je reakciju FIFA, zbog “teških uvreda selektora Srbije i rasističkih postupaka srpskih navijača” na meču protiv Švajcarske.

U saopćenju je navedeno da su na toj utakmici “isticani slogani sa političkim porukama”, a da su se “rasistički pozivi protiv Albanaca čuli tokom čitavog meča”.

Toliko o ponašanju, a kada je riječ o rezultatima, ove dvije susjedne selekcije imaju različite puteve.

Srbija je zapela u grupi osvojivši samo bod protiv Kameruna. Upisala je poraze od Brazila i Švicarske. Us solidnu efikasnost, tim Dragana Stojkovića pokazao je slabosti u odbrani i druge anomalije.

Hrvatska je s(p)retno došla do četvrtfinala. Uz jednu pobjedu u grupi, onu protiv Kanade, te remije bez golova s Marokom i Belgijom trasirali su put do osmine finala, gdje su ponovo nakon penala (ovaj put kontra Japana) došli među osam najboljih te tako nastavili kontinuitet dobrih rezultata na velikim takmičenjima. Meč s Brazilom pomenuta selekcija igra u petak.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Nakon paljenja kuća, ubijali civile! Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u mjestu Lješevo kod Ilijaša
Next Godišnjica smrti Mirze Delibašića, najboljeg bosanskog sportiste 20. vijeka

You might also like

NAŠI DANI

U Domu policije obilježena 27. godišnjica formiranja Odreda policije ‘Bosna’

Svečanost obilježavanja 27. godišnjice formiranja Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odred policije “Bosna” upriličen je večeras u Domu policije, a uz pomoć umjetnika i u režiji Dine Mustafića izveden je i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima

  U selu Ahmići kod Viteza prije 25 godina dogodio se veliki zločin. U rano jutro tog 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-a Džokeri i Maturice izvršile

NAŠI DANI

Članovi Međureligijskog vijeća posjetili stratišta sva tri naroda

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini zajedno sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posjetili su danas mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja