Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način, mi smo u Srebrenici pobijedili

Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način, mi smo u Srebrenici pobijedili

O izbornom procesu u Srebrenici, nelegalnim ličnim kartama, glasanju mrtvih, pošti koja još uvijek nije stigla u dijasporu, danas u Sarajevu na konferenciji za medije govorili su kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković, te članovi izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.   

– Srebreničani koji su htjeli izvaditi ličnu kartu u Srebrenici nailazili su na brojne opstrukcije. Svakodnevna isključenja struje, pa onda kao konekcija sa IDEEA-om nije radila, a sve to rađeno je da onemoguće Bošnjake da izvade lične karte. Moj sin kada je vadio ličnu karti, primjetio je da deset metara dalje u obdaništu ima struje, a u PS nema.

Nakon toga sve one horde građana koje su dolazile iz Srbije omogućeno je da policija radi do 19 sati, a pošta i općina u punom kapacitetu. Diskrimancija i različit pristup je bio na djelu, kada je riječ o građanima Srebrenice- kazao je Ahmetović.

Poručio je da oni neće odustati, te da će uslijedit krivične prijave protiv svih onih koji su raznim opstrukcijama onemogućili građanima Srebrenice- Bošnjacima da ostvare svoje biračko pravo.

– Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način. Mi smo u Srebrenici pobijedili – poručio je Ahmetović.

Ahmetović je pokazao spisak MUP-a RS na kojem je 1.400 imena osoba koje nemaju niti jedan dokument u Srebrenici, a nalaze se na biračkim mjestima u ovom gradu.

-Našim posmatračima smo obilježili te koji nemaju dokumenta na svakom biračkom mjestu. Stoga tražimo da CIK svojim dopisom provjeri ovo sa IDEEA-om, i uporedi one koji su glasali i one koji nemaju lična dokumenta. Vidjet će da će se javiti ogromna razlika kada je riječ o glasačima u Srebrenici – pojasnio je Ahmetović.

Kazao je kako je CIK kriv što glasački materijal nije na vrijeme stigao do Srebreničana diljem svijeta, te da im se i sada u danima nakon izbora javljaju ljudi koji kažu da su tek dobili koverte. Ti materijali, nastavio je on, trebali su biti upućeni u dijasporu 45 dana prije izbora.

Također, naveo je i konkretna imena Srebreničana iz Australije i Amerike, koji su tek dobili svoje koverte sa glasačkim materijalom.

– Mi ne znamo koliko Bošnjaka iz Srebrenice neće imati svoje biračko pravo samo zato što im nije na vrijeme poslan materijal – upozorio je Ahmetović.

Duraković je podsjetio da je identičan scenarij bio i 2016. godine kada su Bošnjaci u Srebrenici pokradeni na isti način.

– Pod raznim pritisicima smo tada prihvatili takvo kidnapovanje izborne volje građana. Samo mi znamo kako je kada na čelu općine imate čovjeka koji negira genocid i koji uz pomoć institucija entiteta RS diskriminiše Bošnjake. Ovo nema veze sa politikom i pozicijama, ovo ima veze sa našim moralnim dignitetom, Grujičić nije pobijedio 2016. godine, to je svima jasno. Zato smo došlo danas u glavni grad, došli smo ovdje da tražimo od institucija države da sve vrate u okvire zakona. Ako to ne bude, razmotrit ćemo da li kao Bošnjaci odbornici prihvatimo mandate. Pozivam sve da ne dolaze nam sa pričom kako trebamo progutati ono što je mimo volje našeg naroda – istakao je Duraković, podsjećajući da je njega 2016. međunarodna zajednica smirivala i uvjeravala da prihvati rezultate.

Stotinu praznih glasačkih listića na jednom biračkom mjestu čitano je kao da je Grujičić dobio glasove, podatak je koji je iznio Duraković, a koji je kako kaže dobio od kolege Srbina koji je bio u tom biračkom odboru.

– Mi nemamo više kud, i sada samo tražimo transparentnost. Nama se ovo dešava zadnja tri ili četiri izborna ciklusa i niko ništa. Nama se smiju glasači koji dolaze iz Srbije. Nećemo klimnuti glavom, ja više Grujičiću ne pružam ruku, i niko me više neće na to nagovoriti – poručio je Duraković, prenosi Faktor.

Na kraju Ahmetović je poručio:

– Pozivamo ih da se ne svađaju oko Sarajeva, u Srebrenici se dobija i gubi. Tražimo da Srbija ponovo ne pravi politički genocid u Srebrenici.

Previous Vježba bosanske i američke vojske na poligonima Glamoča i Manjače
Next U Kantonu Sarajevo četvrti dan više oporavljenih od novozaraženih virusom korona

You might also like

NAŠI DANI

Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH: Zaboravimo sve političke razlike i budimo ponosni na ono što imamo

U sarajevskoj Vijećnici održan je svečani prijem povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, javlja AA.

NAŠI DANI

Iz naše zemlje konvoj pomoći izbjeglicama Sirije

Udruženje Pomozi.ba uputilo je danas konvoj pomoći izbjeglicama Sirije. Hrana u vrijednosti od oko 200.000 KM na putu je ka sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u gradovima Džarabulus, Afrin i

BH RAZGLEDNICA

Proljetna akcija čišćenja obale jezera Modrac

Narednog vikenda, povodom Dana planete Zemlje, na obalama jezera Modrac biće organizovana velika akcija čišćenja ovog područja u kojoj će učestvovati nekoliko stotina volontera. Komunalna preduzeća su već na terenu