Nedžad Salković: Za pjesmu ˝Nek mirišu avlije˝ slobodno mogu reći da je među najljepšim hanumama sevdalinke

Nedžad Salković: Za pjesmu ˝Nek mirišu avlije˝ slobodno mogu reći da je među najljepšim hanumama sevdalinke

Pjesma ˝Nek mirišu avlije˝ već godinama upotpunjava porodična okupljanja i bajramska druženja, a prepoznatljive stihove pjevaju i djeca i odrasli. O nastanku pjesme, koja odiše radošću zbog najvažnijeg muslimanskog blagdana, te oslikava bajramsku atmosferu i običaje koji se praktikuju u ˝Bosni ponosnoj˝, govorio je interpretator djela, tuzlanski pjevač Nedžad Salković.

˝Ovo izuzetno poetsko-muzičko djelo napisao je i komponovao Adnan Bajramović iz Visokog, tada student Ekonomskog fakulteta, a sada porodičan i uspješan čovjek. Poratne 1996. godine izvedena je na Lukavačkom festivalu. Ne znam ko ju je izveo, ali sam čuo da je čovjek dobro pjevao, mada je prošla nezapaženo i bez nagrada, što je čudno. Inače, Bajramovića sam upoznao te godine, kada je došao sa ekipom tadašnje Radio-televizije Bosne i Hercegovine da me ubijedi da nastupim na prvom poslijeratnom Ilidžanskom festivalu. Prihvatio sam Bajramovićevu pjesmu ˝Razbolje se Atlagića Zlata˝ i pjesma je na tom festivalu osvojila pet nagrada˝, prisjetio se Salković početka saradnje sa visočkim kompozitorom, za kojeg kaže da je veoma darovit u pisanju sevdalinki.

Nakon izuzetnog uspjeha na Ilidžanskom festivalu, Salković kaže da je sa Bajramovićem ostao u kontaktu, te su nakon četiri godine ponovo sarađivali.

˝Godine 2000. Bajramović me nazvao i rekao da želi da mu snimim pjesmu ˝Nek mirišu avlije˝. Poslao je jedan demosnimak i stihove pjesme. Bio sam oduševljen lijepim stihovima. Zaljubio sam se u poruku pjesme, koja razgaljuje riječima i melodijom. Odmah sam pozvao svog dugogodišnjeg saradnika Amira Softića. Preslušali smo demosnimak i Softiću sam dao nekoliko sugestija, te smo za dva dana ušli u studio sa profesorom Draganom Divjakom. Brzo sam snimio pjesmu i pripremili smo je za emitovanje, a onda sam sa Radio-televizijom Tuzlanskog kantona snimio spot za tu pjesmu. ˝Nek mirišu avlije˝ emitovana je nekoliko dana kasnije, za Bajram, a u to vrijeme ja sam već bio u Americi i pjevao je publici u više gradova˝, ispričao je Salković.

Dodaje da je pjesma neposredno nakon emitovanja postala veoma popularna, te da je u rangu sa njegovim neprolaznim hitovima ˝Ne klepeći nanulama˝, ˝Ah ljubav, ljubav˝, ˝Kad se smiješ mila kćeri˝ i drugima.

˝Čini mi se da je svi znaju pjevati. Kada govorim o sevdalinci, a o njoj govorim sa puno ljubavi i odgovornosti, imam običaj kazati da je to dama, gospođa ili hanuma, a za pjesmu ˝Nek mirišu avlije˝ slobodno mogu reći da je među najljepšim hanumama sevdalinke kao nemjerljivog kulturnog bosanskohercegovačkog blaga i naslijeđa.

Sa sevdalinkom se družim od rođenja i ona je u svakoj žilici mog bića, a Bajramoviću svi trebamo biti zahvalni što nam je preko mene podario ovo veličanstveno djelo˝, navodi Salković i dodaje da se edukativni karakter pjesme ogleda u tome što i onaj ko ništa ne zna o bajramskim običajima, kada posluša ˝Nek mirišu avlije˝, može naučiti barem osnovno – kazao je ovaj doajen bosanske sevdalinke u jednom razgovoru za AA.

Inače, pjesma opisuje bajramske običaje iz Bosne. Govori o majci koja sina budi na bajram-namaz, o lijepom odijevanju, posjećivanju prijatelja i dijeljenju radosti s njima, obilasku mezarja, te darivanju siromašnih.

Previous Učesnici ”Marša mira“ bajram-namaz klanjali u Liplju
Next Evropa je odgovorna za ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, a ne bosanski narod

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Čuvari kulture sjećanja: Muzeji u Sarajevu bilježe porast broja posjetilaca

Poboljšanjem epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa u svijetu i ukidanjem određenih ograničenja, brojni turisti se sve češće odlučuju na putovanja. Izuzetak nije ni glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, koje

KULTURA I UMJETNOST

Sutra počinje 28. Sarajevo Film Festival: 230 filmova iz 62 zemlje

Prikazivanjem filma “Trougao tuge“, Rubena Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu, sutra će zvanično biti otvorena najveća regionalna filmska smotra 28. Sarajevo Film Festival, javlja AA. Festivalska atmosfera

KULTURA I UMJETNOST

Divanhana ‘Zvijezda tjera mjeseca’ (Video)

https://youtu.be/kKN3SniFY7o