Nehammer: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status a ne Bosna i Hercegovina

Nehammer: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status a ne Bosna i Hercegovina

Nezamislivo mi je da Ukrajina dobije kandidatski status, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine ne dobije.

Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer, napominjući da ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. 

– Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status – kazao je austrijski kancelar.

Napomenuo je da je Ukrajina dio evropske porodice, kazavši da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

– Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih “ako” i “ali”  treba pridržavati – kazao je Nehammer.

Kazao je da je potrebno razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o jednom Evropskom pripremnom prostoru za članstvo.

– Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila konkretne ideje Evropskoj uniji, a i predsjednik Macron iznio je svoju ideju o “Evropskoj političkoj zajednici”, koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da igramo aktivnu ulogu u procesu diskusije – zaključio je austrijski kancelar.

Izvor: Agencije

Previous U Tuzli predstavljen roman akademika Dževada Karahasana 'Uvod u lebdenje'
Next Sarajevo: Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter“ održao koncert na Baščaršiji

You might also like

NAŠI DANI

U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bihać: Odata počast žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

U znak sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, već sedmu godinu za redom udruženje Horizont zajedno sa Ženskom edukativnom organizacijom Iskre organizira “Performans 8372 – Bihać

NAŠI DANI

Slovenija: Među pet poginulih su i dva bosanska državljana

Pet osoba je poginulo a dvije osobe su teško povrijeđene u nesreći na radu u fabrici u slovenskom Kočevju. Nesreća se dogodila u četvrtak oko 8.30. Eksplozija i požar koji