Nekretnine u Sarajevu, Zagrebu i Budimpešti najjeftinije u regiji u odnosu na prosječne plaće

Nekretnine u Sarajevu, Zagrebu i Budimpešti najjeftinije u regiji u odnosu na prosječne plaće

S obzirom na cijene nekretnina u odnosu na prosječne plaće, Sarajevo, Zagreb i Budimpešta spadaju u jeftinije, odnosno ‘priuštivije’ za lokalno stanovništvo, pokazalo je nedavno istraživanje.

Najjeftiniji je Zagreb, a onda slijede Sarajevo i Budimpešta, Podgorica i Tirana, zatim Ljubljana te kao najskuplji Beograd, potvrdili su Feni iz Colliersa, kompanije za savjetovanje i usluge posredovanja komercijalnim nekretninama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

– Ono što vidimo generalno je da potražnja nadilazi ponudu nekretnina, pogotovo u stambenim nekretninama, pa je pritisak na daljnji rast cijena – navode iz spomenute firme. 

Kako ocjenjuju, stanovništvo iseljava iz urbanog tkiva grada i ide na rubne dijelove gdje je veća novogradnja i gdje su umjerenije cijene.

– Problem je što se onda razvlači infrastruktura (i za izgraditi i za održavati). S druge strane, u širem centru Sarajeva postoji nekoliko velikih ‘brownfield’ lokacija (npr. bivši industrijski kompleksi) s dostupnom infrastrukturom (tramvaj, komunalna infrastruktura) i to predstavlja ogroman potencijal za urbanu regeneraciju. Takvih lokacija, odnosno prilika ima u svim većim gradovima u regiji – naglašavaju iz Colliersa.

Dodaju da nedostaje i modernih uredskih zgrada pa mnoge firme iznajmljuju stanove koji su preuređeni u urede u stambenim zgradama.

Također napominju kako je tržište velikih trgovačkih centara zasićeno te da prostora za nove trgovačke projekte ima u manjim kvartovskim centrima koji zadovoljavaju svakodnevne potrebe stanovništva. 

– Veliki je izazov nedostatak i rast cijena materijala pa bi dolazak nove ponude mogao biti još sporiji. To ide u prilog cijenama postojećih nekretnina ali kupcima predstavlja manji izbor, više kompromisa i manju vrijednost za novac. Rast kamatnih stopa bi mogao smanjiti potražnju, ali s druge strane zbog velike inflacije kupci i investitori ulažu u stvarnu imovinu, to jest nekretnine kako bi zaštitili svoj novac – ocjenjuju iz firme Colliers.

Izvor: Agencije

Previous Ministrica vanjskih poslova u službenoj posjeti Alžiru, sastala se sa predsjednikom države i ministrom VP
Next Bratunac: 30 godina od masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila u Glogovoj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bihać – uskoro flaširanje i prodaja vode s izvorišta Ostrovica

U Bihaću je jučer organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu, Bihać u količini od 10.00 1/s, radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje

Ekonomija/Biznis

TRZ Hadžići: Uskoro proizvodnja prvog bosanskog ručnog raketnog bacača, model RPG 7

U svega 11 mjeseci Tehničko-remontni zavod Hadžići prešao je put od gubitnika do jednog od lidera u namjenskoj industriji u Federaciji BiH. Preduzeće koje se još u junu 2016. nalazilo

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako iskoristiti potencijal bosanskohercegovačke softverske industrije?

Proteklih nekoliko mjeseci intenzivno se govori o velikom potencijalu kojim raspolaže domaća softverska industrija u Bosni i Hercegovini. Od 2013. do 2015. godine softverska industrija bilježi kumulativni rast veći od