Nema dokaza za širenje koronavirusa putem hrane

Nema dokaza za širenje koronavirusa putem hrane

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane.

Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju ili serviraju hranu da slijede dobru higijensku praksu, koja uključuje često pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina za pripremu hrane i predmeta koji dolaze u dodir s hranom, a sirova hrana zahtijeva dobru termičku obradu, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Vodite računa i o dezinfekciji ambalaža zapakirane hrane, a tokom pripreme hrane svakako vodite računa da ne dodirujete oči, nos ili usta. Ono što možemo postići s jačim imunitetom je sigurno lakše se izboriti sa simptomima koje bolest uzrokuje i lakše ih prebolovati, ističe nutricionistica INZ-a Maja Trifković. 

Opće nutricionističke preporuke za jačanje imuniteta su da vitamini C, E, D, A, te neki minerali (cink, selen, željezo, bakar) jačaju obrambeni ili imunološki sistem organizma, te je poželjan njihov veći unos. 

– Trudite se da konzumirate raznoliku i kvalitetnu, nutritivno bogatu hranu svaki dan, te ćete na taj način u organizam unijeti sve potrebne vitamine i minerale jer niti jedna namirnica sama od sebe nije zdrava i ne sadrži sve potrebne sastojke za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja, što znači da jednoličnom prehranom, makar to bile i “zdrave namirnice”, nećete zadovoljiti sve potrebe organizma za neophodnim nutrijentima, kaže Trifković.

Ukoliko ste u prilici, opskrbite se dovoljnom količinom agruma i općenito voća i povrća svih boja jer su bogat izvor vitamina, minerala, enzima i antioksidanasa, koji će vam pomoći u jačanju imuniteta i obrani organizma od raznih infekcija. 

Konzumirajte dovoljno povrća kao što je mrkva, špinat, blitva, brokula, koji su bogati beta-karotenom, pigmentom koji ima antioksidativno djelovanje, a u organizmu se pretvara u vitamin A, koji potiče zaštitnu ulogu naših leukocita protiv štetnih mikroorganizama i upala, a namirnice kao što su agrumi, kupus, paprike, kelj, paradajz, zbog vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. 

Kao izvore visokokvalitetnih proteina, ali i željeza i selena, u prehranu svakako uvrstite nemasno meso i ribu. Osim toga, svakako i mahunarke, nemasne mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Vitaminom E, koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala i također je ključan za jačanje imuniteta, bogata su biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice. 

Vitamin D, vitamin koji se jednim dijelom unosi hranom (losos, tuna, skuša, sirevi, maslac, vrhnje,…), ali većim dijelom se sintetizira u našem tijelu izlaganjem sunčevom zračenju, a između ostalog, igra važnu ulogu u smanjenu upalnih procesa i jačanja imuniteta.

– Važno je za naglasiti, pogotovo u ovo vrijeme gdje se preporučuje ograničiti svoje kretanje na otvorenom na minimum i više provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru, ne bi bilo loše razmisliti čak i o suplementima vitamina D, uz prethodno savjetovanje s  doktorom ili farmaceutom – kaže nutricionistica Trifković. 

Neophodno je i voditi računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a ako se već razviju određeni simptomi bolesti, kao npr. povišena temperatura, voditi računa o povećanom unosu tečnosti zbog njezina gubitka usljed povišene temperature i znojenja (osim vode, nezaslađeni čajevi bogati antioksidansima, npr. zeleni čaj, također, nezaslađeni cijeđeni agrumi, supe i čorbe od mesa i povrća,…) 

Dodatni savjeti su i izbjegavati izlaganje toksinima – prije svega izbjegavati alkohol i cigarete, ali i npr. industrijske prerađevine bogate raznim aditivima, pojačivačima okusa, konzervansima.

Svedite stres na najmanju moguću mjeru ukoliko je to moguće jer hormoni stresa utiču na oslabljivanje imuniteta, ukoliko se pretjerano luče. Spavajte i odmarajte dovoljno jer nedovoljna količina sna također narušava imunitet, navode iz INZ. 

Ovakav način prehrane, obogaćen važnim nutrijentima za naše zdravlje, treba imati tokom cijele godine, a ne samo u sezoni opasnosti od virusa radi kontinuirane zaštite organizma i postizanja optimalnog zdravlja. Pratite savjete i preporuke nadležnih organa i kriznih štabova za prevenciju infekcije koronavirusom i širenja virusa dalje na svoje bližnje, ali i druge sugrađane. Pridržavajte se svih preventivnih mjera u cilju očuvanja svog i tuđeg zdravlja, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Izvor: Fena 

Previous Stavljena van snage sporna Naredba o zabrani ulaska bosanskohercegovačkih državljana u Kanton 10
Next Bosanski naučnici osmislili dezinfekciono sredstvo koje nije štetno za okoliš i zdravlje

You might also like

NAŠI DANI

Čaušević: Trojka je sigurnost države predala u ruke čovjeka koji je nekoliko dana ranije odlikovao Putina

 Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević saopćio je da su stranke “Trojke” i njihovi partneri, nakon što su izuzetno važno Ministarstvo sigurnosti

NAŠI DANI

Javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu ostaje otvoren do 24. aprila

 Javni oglas za prijem 500 kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u početnom činu – vojnik ostaje otvoren do 24. aprila, potvrđeno je

NAŠI DANI

Sudija pitao o aferi “Potkivanje”, Tegeltija napustio salu

Tokom javne debate “Pravo na pravdu!”, organizirane u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Uredom specijalnog predstavnika EU, a čiji sudionici razmatraju temeljne aspekte stanja vladavine