‘Nema gotovo ništa od onoga što su stranke ‘osmorke’, mahom građanske orijentacije, promovirale u predizbornoj kampanji’

‘Nema gotovo ništa od onoga što su stranke ‘osmorke’, mahom građanske orijentacije, promovirale u predizbornoj kampanji’

Iz dosadašnjih pregovora o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini stiče se dojam da se ‘relaksacija odnosa’, pretočena u političku praksu, odvija jednosmjerno, ocijenio je danas profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Vahidin Preljević.

Govoreći o temi “Velika iluzija: Politički narativ ‘relaksacije'” u okviru redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, naglašava da se neobični diskurs koji prati formiranje nove vlasti koncentrira oko središnjeg motiva ‘relaksacije’ ili ‘politike kompromisa’ i redovno se javlja u istupima lidera stranaka koje čine Osmorku.

– Osnovna poruka tog narativa relaksacije je neodrživa teza da su se dugogodišnji nosioci destruktivnih i antibosanskih politika, konkretno SNSD i HDZ, promijenili te da su se sad, kako jedan analitičar piše, okrenuli Evropi – stava je Preljević.

Smatra da promoviranje ovog narativa u javnom diskursu može imati za posljedicu ne samo rehabilitaciju vodećih ličnosti političkih subjekata, nego i rehabilitaciju ideologija čiji su oni nosioci.

“Mislim da tok događaja, sam proces formiranja vlasti zapravo pokazuje da je ta teza o navodnoj relaksaciji, promjeni politika u potpunom neskladu sa stvarnošću i pokazuje da ta teza nema nikakvo uporište u realnosti, ko što smo vidjeli posebno u slučaju (Milorada op.a.) Dodika on i dalje nastavlja u svom starom stilu”, rekao je Preljević.

Prema njegovim riječima to je vidljivo na primjeru antiustavnog usvajanja Zakona o državnoj imovini i proslave 9. januara, kao i dodjeli odlikovanja za Vladimira Putina, predsjednika Rusije.

U kontekstu tog narativa relaksacije treba sagledavati i činjenicu da su u posljednje vrijeme sve češći i pokušaji relativizacije istine o 90-im godinama 20. stoljeća, izjednačavanje 9. januara i 1. marta, te otvaranja sarajevskog medijskog prostora za aktivnosti nacionalističkih propagandista.

Istakao je da ga zanima osvjetljavanje pozadine te retorike o relaksaciji, odnosno zašto uopšte “osmorka” insistira na tom diskursu kada je mogla formirati vlast i bez njega i šta je motiv da se promoviše ta teza.

“Možda neke od razloga možemo naći i u samom toku pregovora pa i u sporazumu koji je potpisan između stranka ‘osmorke’ i HDZ-a i SNSD-a a u kojima očito nema gotovo ništa od onoga što su stranke ‘osmorke’, mahom građanske orijentacije, promovirale u predizbornoj kampanji. Nasuprot tome imamo barem u tragovima jako puno nagovještaja da će na bazi tog sporazuma i HDZ i SNSD i dalje slijediti svoju politiku i nastojati ostvariti svoje dugoročne političke ciljeve”, rekao je Preljević.

“Težište konflikta se prebacuje sa skukoba probosanske politike i etnoseparatističkih politika u samu probosansku politiku. Dakle, od tog antagonizma koji imamo dugi niz godina na sceni, s jedne strane probosanska, s druge strane etnoseparatistička politika, taj konflikt se sada koncentrira u samo srce probosanske politike”, rekao je Preljević.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović ocijenio je da je na snazi faktička kapitulacija svih državotvornih vrijednosti u sporazumima o formiraju vlasti, vrijednosti na kojima su i stranke Osmorke i druge dobili povjerenje na izborima.

Mišljenja je da te ‘građanske stranke’ nisu iznevjerile samo glasače, već produkcijom neosnovanog optimizma i lažne samouvjerenosti u pozitivan ishod dogovora ponižavaju najosnovnije rasudne moći, i dostojanstvo građana.

Izvor: Agencije

Previous ZNATE LI KOLIKO IH JE Neriješeni slučajevi ubistava i napada na Bošnjake u RS nikog ne brinu!
Next Bursać: Kovačević i jeste gradonačelnik Nikšića zato što pjeva četničke pjesme!

You might also like

NAŠI DANI

Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Ukupna naplata javnih prihoda u 2019. godini iznosi više od 5,3 milijarde KM, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za oko 118,1 milion KM ili 2,28 posto, kazao

NAŠI DANI

U Sarajevu će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj

NAŠI DANI

Ministrica Turković se sastala s njemačkim ministrom Michaelom Rothom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 1. decembra 2021. godine u Sarajevu s njemačkim državnim ministrom za evropske poslove Michaelom