NEMA POTREBE Ne pomaži nam državo Hrvatska, tako vam Tuđmana i UZP-a!

NEMA POTREBE Ne pomaži nam državo Hrvatska, tako vam Tuđmana i UZP-a!

Piše: Rasim Belko


Hrvatska će pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu, a vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrjednovani u interesu svih građana i konstitutivnih naroda u BiH, ispalio je danas (srijeda) ambasador Ivan Sabolić u Sarajevu, na predstavljanju hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom. 

Samo taksativno nabrajanje svih načina kako je Hrvatska do sada “pomogla” Bosni i Hercegovini bilo bi dovoljan razlog da mu ne vjerujemo, ali i da laik shvati šta ta pomoć podrazumijeva. 

Pitanje je hoće li nam Hrvatska pomagati kao njen otac nacije Franjo Tuđman, koji je u Karađorđevu planirao podjelu s najvećim zlotvorom u historiji Balkana Slobodana Miloševića. 

Ili će nam pak podršku dati kroz podmladak HVO-a spreman za nove Ahmiće, Hipodrom i slično. Planiraju li u tu pomoć Bosni i Hercegovini uvrstiti i novi Udruženi zločinački poduhvat?

Koga poskok ujede i s glistama je oprezan. 

Kaže ambasador Sabolić BiH treba učiniti reforme u interesu građana i konstitutivnih naroda. I to je jedna od pomoći koju nam obećava hrvatski ambasador i politički vrh te države. Hrvatska politika već godinama usmjerava maksimalne napore da zemlju koju hoće u udruženoj Evropskoj uniji dodatno podijele. 

Znamo dobro ambasadore Saboliću da su za vas i vaš establišment prihvatljive jedino reforme koje će Draganu Čoviću dati treći entitet, u početku prvo izborni, a kasnije terotirojalni. Tačno na onoj teritoriji na kojoj su vaša država i Čovićevi idoli počinili UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT. 

Ali, gospodine Saboliću, vaša država nije stala samo na UZP-ovskoj pomoći Bosni i Hercegovini. 

Vrh Hrvatske, valjda iz dobrih namjera konstantno je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Upadate nenajavljeni i nepozvani, raspirujete podjele i mržnju. Jednom riječju ambasadore, vi nama podapinjete na svakom koraku. Je li i to dio pomoći? 

Vaša vlada ambasadore ušla je u Aluminij, a malo kasnije tog Aluminija više nije bilo. Takva nam pomoć NE TREBA. Niste ni prstom makli da sačuvate HRVATE koji rade u Aluminiju. Pardon, koji su radili. 

Hrvatska, ambasadore, iz ove države izvlači novac kroz svoje kompanije, uzima nam vodu da proizvodi struju, vaši desničari uzimaju glasove, otimate nam sportiste, ali i druge ljudske i prirodne resurse. Znate vi ambasadore da onog dana kada Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju, puno toga nećete moći provoditi. 

Vi ste ambasadore jedna od najopasnijih zemalja po svoje susjede u cijeloj Evropskoj uniji. Na sav glas pričate o EU, a oteli ste imovinu naših firmi u vašoj državi. Nisam siguran ambasadore da ste to naučili u Evropskoj uniji. 

Da ste dobronamjerni prema ovoj državi, vratili biste to što ste oteli, još bi i kroz istinske investicije ulagali u ovu državu. Time bi, ambasadore Saboliću pomogli i BiH i Hrvatima u njoj. 

Donedavno ste ambasadore imali predsjednicu koja je naročito bila uporna u pomaganju evropskog puta Bosne i Hercegovine. Zvala se Kolinda Grabar Kitarović i koristila je sve međunarodne sastanke da Bosnu i Hercegovinu, naročito jedan narod u njoj predstavi kao “balkanski ISIL”. 

Takav vid pomoći prema susjednoj zemlji ispoljava jedino Hrvatska prema BiH. 

Vaša država ambasadore narušava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. A vi pričate o nekoj pomoći. Uplićete se u izbore i unutrašnje procese. Suprotno međunarodnim odnosima, sklapate ugovore s entitetima. Diktirali bi pravila ponašanja u državi koja ima svoje institucije. 

Vaša država ambasadore godinama, kao i neki drugi susjedi, laže kako ima nadležnost da se brine o BiH jer je garant Dejtonskog sporazuma. VAŠA DRŽAVA LAŽE, ambasadore, nisu garant nego supotpisnik. 

Pričate o evropskoj perspektivi BiH, a vaš prethodnik na funkciji ambasadora slavi 9. januar kao dan RS, zaboravljajući i Hrvate i Bošnjake koji su prošli pakao zbog tog 9. Januara. Mnogi su zbog tog januara devetog platili životom. Zaboravio je taj vaš prethodnik i da je Ustavni sud države u kojoj je ambasador taj dan proglasio neustavni. 

Znate li ambasadore kako nam pomažete na moru. Izgradili ste most čime nam smanjujete izlaz na otvoreno more, iako na to po međunarodni pravilima imamo pravo. Hrvatska ne želi sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom, jer nam ne želite priznati pravo na morsku teritoriju, iako je to otac vaše nacije priznao.  

Imate vi ambasadore i onih tajnih vrsta pomoći Bosni i Hercegovini. Vaša obavještajna služba – SOA u našoj je državi pokušala instalirati “teroriste” u liku i djelu neznalica s predznakom islama. 

Migrante koje ta Unija kojom sada predsjedavate šalje u BiH, vaša, hrvatska policija napada i premlaćuje u Bosni i Hercegovini. A vaše poglavice izražavaju zabrinutost za migrantsku krizu u BiH. 

Imate vi za nas i specijalno upakovane poklone. Jedan od njih je i nuklearni otpad, koji hoćete da odlažete tik uz našu granicu. Da nam ozračite ljude i nacionalni biser rijeku Unu. 

Napisah vam, golem je spisak svih vrsta pomoći Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Zato jedna preporuka ambasadore. Pomozite vi u Hrvatskoj sebi. Riješite se Saboliću ustaštva, fašizma i teritorijalnih pretenzija na BiH. Oslobodite se okova kriminala i korupcije. Neka Hrvatska pomogne sebi i okrene se svojim unutrašnjim problemima. Ostavite nas na miru, lakše ćemo preplivati tranzicijsko blato. 

I za kraj ambasadore, u ovoj državi duh nikada nisu mogli ubiti ni oni koji su vršili genocid, ali ni oni s obilježjem UZP-a. 

Zato prenesite političkom vrhu vaše države poruku tog bosanskohercegovačkog duha: “Ne brani me ti Mujo, majke ti”!

Za vas u Hrvatskoj ta bi poruka glasila: “Nemojte nas vi pomagati, tako vam Tuđmana i UZP-a! Nema potrebe”!

Izvor: NAP

Previous Senad Lulić se vraća u reprezentaciju!
Next Bošnjak Izet Rastoder preuzeo slovensku aviokompaniju u stečaju ‘Adria Airways’

You might also like

RIJEČ

Marija Ratković: Bez jasnog političkog stava u Srbiji o tome šta se desilo, režim i njegovi istaknuti pojedinci i dalje truju i huškaju na rat

Osvrt publicistkinje Marije Ratković na nedavni pokušaj negiranja prijedorskih logora i omalovažavanje žrtava… -Da skratimo priču. Negiranje zločina iz 92 u Prijedorskom kraju, 2021. godine kada je većina počinioca već

RIJEČ

Naci-žurka u slavu tvorevine nastale na genocidu i zločinima

  Čisto da se zna kako Banja Luka živi svoju 1992. godinu i etničko čišćenje u kontinuitetu. Čelnici Republike Srpske i danas su proslavili neustavni dan tog bh. entiteta. Sve se činilo

SPORT

“Burek sa sirom” i “Nož, žica, Srebrenica” – civilizacijska razlika

Fudbalski meč između reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine odigran u subotu veče pod Goricom bio je više od igre. Rezultat 1:1 u meču trećeg kola B Lige nacija