NEUJEDNAČEN RAZVOJ ENTITETA: RS opasno zaostaje za Federacijom Bosne i Hercegovine!

NEUJEDNAČEN RAZVOJ ENTITETA: RS opasno zaostaje za Federacijom Bosne i Hercegovine!

Vodeći ekonomisti Bosne i Hercegovine uglavnom se slažu u ocjeni da je Bosna i Hercegovina u protekloj, 2015. godini, ostvarila solidan ekonomski rast od oko 2,8 posto, no jednako se tako slažu u ocjeni da se Federacija BiH u protekloj godini razvijala neuporedivo brže od RS-a.

Evidentno zaostajanje RS za Federacijom BiH posebno je vidljivo pri poređenju četiri ključna indikatora ekonomskog razvoja: entitetskog rasta BDP-a, izvoza roba i usluga, broja zaposlenih i zaduženosti „po glavi“ stanovnika.

 

BRUTO DOMAĆI PROIZVOD

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine u trećem kvartalu 2015. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 3,1 posto.

Bruto domaći proizvod u RS u trećem tromjesečju prošle godine imao je pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 odsto, a u Federaciji od 3,3, odsto u odnosu na isti period iz 2014. godine, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Identična proporcija entitetskog rasta BDP bila je i u prvom i u drugom kvartalu 2015. godine, a sudeći prema do sada objavljenim podacima, razlika se dodatno povećala u korist Federacije BiH u četvrtom kvartalu.

 

IZVOZ ROBA I USLUGA

Bosna i Hercegovina je za devet mjeseci tekuće godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85% u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano po entitetima, slika je dijametralno suprotna.

Federacija BiH je povećala izvoz za blizu 6 posto, za razliku od RS koja je u istom razdoblju smanjila izvoz za čak 20,8 posto, što je najveći pad izvoz u posljednjih pet godina!

 

BROJ ZAPOSLENIH RADNIKA

U 11 mjeseci 2015. godine, broj zaposlenih u Federaciji BiH povećan je za 9.800, dok je u RS broj zaposlenih ostao na skoro istom nivou s kraja 2014. godine.

 

ZADUŽENOST „PO GLAVI“ STANOVNIKA

Pri tome je RS u relativnom odnosu dva puta zaduženija od Federacije BiH.

Ukupan dug RS sredinom 2015. godine, iznosio je 5,5 milijardi KM, dok je ukupni dug Federacije BiH iznosio 5,8 milijardi KM.

Mjereno „po glavi“ stanovnika slika izgleda ovako: svaki stanovnik Federacije BIH duguje 1.900 KM, dok svaki stanovnik RS duguje 3.900 KM.

(SB/mb)

Previous Ljepote Mostara i Hercegovine (Video/HD)
Next Nacionalni park Una: Posjete u 2015. veće za 40 posto

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mustafa Ejubović – Šejh Jujo

Mustafa Ejubović, više poznat kao Šejh Jujo, spada među najistaknutije bošnjačke autore koji su pisali na arapskom, turskom i perzijskom jeziku tokom cijelog perioda nastajanja ove vrste književno-naučnih djela u

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba „100 rječnika bosanskog jezika“ u Mostarskoj medresi

  Karađoz-begova medresa u okviru manifestacije „Dani Medrese“ u saradnji sa Institutom za jezik iz Sarajeva i Univerzitetskom bibliotekom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru danas je organizirala izložbu pod simboličnim