NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini

NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini

Kada su, svojevremeno, Sarajlije kretale u ovo vogošćansko naselje govorili su: “Idemo u Semizovac na more”. Zelenilo je krasilo ovu ekološku oazu. Mjesta za kupanje na rijeci Bosni, na njenom „Kadinom viru“ ili ušću Ljubine u Bosnu mamili su kupače. Bistre rijeke su bile raj za ljubitelje ribolova…

Danas na tim mjestima nema kupača. Rijeke Bosna i Ljubina, zbog ljudske nemarnosti-velikih količina smeća i otpadnih voda, privlače samo najhrabrije.

Semizovac je nekada bio srez, administrativno sjedište ovog kraja, raskrsnica drumskih i željezničkih puteva koji vode ka Sarajevu, Zenici, Tuzli. Prve stambene zgrade podigli su radnici rudnika mangana iz Čevljanovića. Ovdje se vršila separacija rude i pretovar drvene građe iz pilane Srednje odakle su se željezničkom prugom upućivali širom svijeta.

Za građane bivše Jugoslavije govorilo se da idu na privremeni radu u Njemačku i druge zemlje. Malo je znano da su zbog rudnika mangana u ovaj kraj na privremeni rad, mnogo prije, dolazili Nijemci, Austrijanci i stručnjaci iz drugih zemalja našeg bliskog okruženja. Sa gašenjem rudnika mangana počela je i stagnacija ovog mjesta a većina od 2.116 prijeratnih stanovnika radno se počela vezati za UNIS-ove tvornice: „Pretis“, „TAS“, „UTL“, „Biokovo“, „Energotehniku“ u Vogošći.

Dva kurioziteta vezana su za Semizovac.

Jedan od njih jeste taj da je u ovom mjestu, prije odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, bilo najviše servisa za opravku motornih pila u bivšoj Jugoslaviji.

Druga zanimljivost je ta što je, nakon New Yorka, koji je 1881.godine prvi u svijetu dobio struju, prva sijalica na Balkanu zasvijetlila u Semizovcu 1890.godine, pet godina prije nego li u samom Sarajevu.

Ovdje je korišten elektro-generator obližnjeg industrijskog pogona u kojem se ispirala ruda mangana dovožena iz Čevljanovića uz pomoć kojeg su inžinjeri osvjetljavali svoje radne prostore i proizvodili električnu energiju potrebnu za pokretanje mašina.

U dvorištu Osnovne škole “Porodice efendije Ramić” u Semizovcu otvoren je spomenik prvoj sijalici u Bosni i Hercegovini. Mještani Semizovca se nadaju da će uskoro i u njihovo mjesto stići struja zadovoljavajućeg napona, te da će njihove ulice krasiti javna rasvjeta koja dolikuje mjestu u kojem je u Bosni i Hercegovini bljesnula prva sijalica.

Oni koji danas prolaze kroz Semizovac malo znaju o ovim kuriozitetima. Međutim, njihovim očima ne može da promakne kuća porodice Radaslić izgrađena 1938.godine, a koja predstavlja jedan od najljepših stambenih objekata u ovom mjestu. Njena fasada obložena bršljenom privlači poglede radoznalih prolaznika, a mnogi zastaju pored nje te se kod njenih stanara interesuju kako da sličnu fasadu prenesu na svoje stambene ili vikend objekte.

Eset Muračević, bosnjaci.net

Previous Za 1. maj toplije - temperature između 17 i 23, na jugu zemlje i do 25
Next Zašto se radnici firme Grammer boje Nijaza Hastora? Bosanski poduzetnik protiv sebe ima veoma jak lobi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Fojnički osnovci obilježili 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, fojničke osnovne škole “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić” su zajednički organizovale obilježavanje ovog značajnog datuma. Defileom kroz grad te kratkim programom

BH RAZGLEDNICA

Ljepota jezera Kop se može spoznati samo kada se zaroni u bistru vodu

Eko – ronilačka grupa invalida iz Lukavca godinama bilježi fascinantne prizore podvodnog svijeta u jezeru Kop nedaleko od Tuzle. Zahvaljujući svojim fotografijama ljepota ovog jezera dočarana je publici širom Bosne

BH RAZGLEDNICA

Selo Deževice: Srednjovjekovna riznica srebra i zlata

Usnuli planinski krajolik između Kreševa i Fojnice predstavlja možda najposebniji prirodni ambijent u cijeloj Bosni i Hercegovini. Sama naselja razvijana su u podnožju planinskih masiva, pa nerijetko podsjećaju na idilična