NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini

NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini

Kada su, svojevremeno, Sarajlije kretale u ovo vogošćansko naselje govorili su: “Idemo u Semizovac na more”. Zelenilo je krasilo ovu ekološku oazu. Mjesta za kupanje na rijeci Bosni, na njenom „Kadinom viru“ ili ušću Ljubine u Bosnu mamili su kupače. Bistre rijeke su bile raj za ljubitelje ribolova…

Danas na tim mjestima nema kupača. Rijeke Bosna i Ljubina, zbog ljudske nemarnosti-velikih količina smeća i otpadnih voda, privlače samo najhrabrije.

Semizovac je nekada bio srez, administrativno sjedište ovog kraja, raskrsnica drumskih i željezničkih puteva koji vode ka Sarajevu, Zenici, Tuzli. Prve stambene zgrade podigli su radnici rudnika mangana iz Čevljanovića. Ovdje se vršila separacija rude i pretovar drvene građe iz pilane Srednje odakle su se željezničkom prugom upućivali širom svijeta.

Za građane bivše Jugoslavije govorilo se da idu na privremeni radu u Njemačku i druge zemlje. Malo je znano da su zbog rudnika mangana u ovaj kraj na privremeni rad, mnogo prije, dolazili Nijemci, Austrijanci i stručnjaci iz drugih zemalja našeg bliskog okruženja. Sa gašenjem rudnika mangana počela je i stagnacija ovog mjesta a većina od 2.116 prijeratnih stanovnika radno se počela vezati za UNIS-ove tvornice: „Pretis“, „TAS“, „UTL“, „Biokovo“, „Energotehniku“ u Vogošći.

Dva kurioziteta vezana su za Semizovac.

Jedan od njih jeste taj da je u ovom mjestu, prije odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, bilo najviše servisa za opravku motornih pila u bivšoj Jugoslaviji.

Druga zanimljivost je ta što je, nakon New Yorka, koji je 1881.godine prvi u svijetu dobio struju, prva sijalica na Balkanu zasvijetlila u Semizovcu 1890.godine, pet godina prije nego li u samom Sarajevu.

Ovdje je korišten elektro-generator obližnjeg industrijskog pogona u kojem se ispirala ruda mangana dovožena iz Čevljanovića uz pomoć kojeg su inžinjeri osvjetljavali svoje radne prostore i proizvodili električnu energiju potrebnu za pokretanje mašina.

U dvorištu Osnovne škole “Porodice efendije Ramić” u Semizovcu otvoren je spomenik prvoj sijalici u Bosni i Hercegovini. Mještani Semizovca se nadaju da će uskoro i u njihovo mjesto stići struja zadovoljavajućeg napona, te da će njihove ulice krasiti javna rasvjeta koja dolikuje mjestu u kojem je u Bosni i Hercegovini bljesnula prva sijalica.

Oni koji danas prolaze kroz Semizovac malo znaju o ovim kuriozitetima. Međutim, njihovim očima ne može da promakne kuća porodice Radaslić izgrađena 1938.godine, a koja predstavlja jedan od najljepših stambenih objekata u ovom mjestu. Njena fasada obložena bršljenom privlači poglede radoznalih prolaznika, a mnogi zastaju pored nje te se kod njenih stanara interesuju kako da sličnu fasadu prenesu na svoje stambene ili vikend objekte.

Eset Muračević, bosnjaci.net

Previous Za 1. maj toplije - temperature između 17 i 23, na jugu zemlje i do 25
Next Zašto se radnici firme Grammer boje Nijaza Hastora? Bosanski poduzetnik protiv sebe ima veoma jak lobi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

I ovo je Bosna i Hercegovina: Pogledajte prirodne ljepote na rijeci Trebižat (VIDEO)

Trebižat je rijeka u Hercegovini. Duga je 50 km i izvire i ponire više puta. U svom toku stvara dva prelijepa čuda prirode: vodopad Kravice i vodopad Koćušu. Još jedan

TURIZAM

Zbog povećanja broja turista u TK: Potrebno obučiti turističke vodiče

Zbog povećanja broja turista na području Tuzlanskog kantona, pojavila se potreba za obučavanjem turističkih vodiča koji će adekvatno odgovoriti na pitanja turista o kulturno-historijskom naslijeđu, tradiciji, običajima, arhitekturi objekata, društvenim

BH RAZGLEDNICA

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Goraždu

 Učenici Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ u Goraždu danas su na mostu Alije Izetbegovića zanimljivim performansom građanima BPK-a i BiH čestitali 30. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Okićeni državnim zastavama