Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca.

Uz Blaža Kraljevića ubijeni su Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

Prošlo je četvrt stoljeća, a za Mladena Bošnjaka, suborca i prijatelja poginulih, kao da je sve jučer bilo.

– Mislim da je najviše dostignuće u vezi s ovim slučajem to što smo mi prijatelji i suborci svih 25 godina ovdje. Znam da vas najviše zanima sudski epilog svega ovoga, a to je ono što zanima i javnost u BiH. Ne bih nabrajao šta smo sve učinili po tom pitanju, ali jesmo zaista puno. Iluzorno je očekivati od društva koje je duboko korumpirano, društva koje provodi državni teror i danas, samo nešto sofisticiranije nego 1992. da kazni odgovorne. Naše okupljanje ovdje, pa i danas nakon četvrt stoljeća, koje će se naravno i dalje nastaviti, jeste ono što nas hrabri i ono što pokazuje da ova žrtva zaista nije bila uzaludna. Političari u BiH daju sve od sebe da je obezvrijede, ali ne uspijevaju u tome 25 godina – kazao je Bošnjak.

Kraljević je bio obični domoljub, patriota obrazovan u emigraciji, stasao je u demokratskom okruženju.

– Takav je došao i pokušao te demokratske uzuse primijeniti ovdje čak i u onom ludom vremenu. Čovjek koji je bio pragmatičan, shvatio je da je bit mira, bit opstanka nas svih ovdje cjelovita Bosna i Hercegovina. Zdravorazumskim rezoniranjem odredio je ko je agresor na BiH, a ko su odbrambene snage. Radio sam intervju s Božidarom Vučurevićem i on kaže da je zahvalan Mati Bobanu za ovo smaknuće, jer mu je puno olakšao poziciju te 1992. godine. Mislim da u tome leži odgovor – smatra Bošnjak.

Ništa se nije promijenilo nakon 25 godina, osim jedne stvari, ističe predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Stanko Primorac, a to je da se svake godine sve dostojanstvenije i sa sve više pijeteta odaje počast.

– Nažalost, moram kazati da nakon silnih insistiranja kod pravosudnih institucija BiH i dalje nema još nikakvih rezultata. Nama ostaje vrlo malo nade i strpljenja da će ipak jednog dana nešto učiniti po ovom pitanju. Ovdje se dogodio veliki zločin, to se ne može ničim opravdati! Počinitelji gotovo da su poznati, ali institucije šute – poručio je Primorac.

Brat ubijenog Kraljevića Vlado Kraljević, koji živi u Austriji, kaže kako je čitao u novinama razne gluposti.

– Istinu je malo ko rekao, ne znam zašto? Istina bi trebala doći, ne mogu ja znati niti mogu reći, ona bi trebala doći… Moja majka je oprostila ubicama i onima koju su naručili ubistvo. Bilo bi lijepo da dođe istina, da se zna – kazao je Kraljević.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu s Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.

Već 9. avgusta 1992. poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom Kraljevića na trebinjskom ratištu, oslobođena je i uža gradska jezgra. Željeli su oslobađanje cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, s ostalim patriotskim snagama. Tako su stali na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-Bosna”. Na povratku iz Popova polja pripadnici Vojne policije HVO-a, prema naredbi iz vrha te tzv. Herceg-Bosne sačekali su ih u zasjedi u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku. Ubili su Blaža Kraljevića i njegovu pratnju, osam pripadnika HOS-a.

 

Izvor: Faktor

Previous Kod Gradačca se podiže spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine
Next Larisa Cerić zauzima 2. mjesto na Svjetskoj judo ranking listi

You might also like

NAŠI DANI

Čovićeve želje pred susret s ‘Trojkom’ – traži ukidanje Finansijske policije FBiH!

 Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović 24. marta ove godine bio je domaćin sastanka tzv. osmorke koja je sa HDZ-om pregovarala o uspostavi Vlade FBiH. Tada je dogovorena raspodjela ministarstava u

NAŠI DANI

Prijem 25 mladih ljekara na UKC Tuzla (Video)

Univerzitetsko klinički centar Tuzla nastavlja sa projektom obnavljanja kadra te direktor ove zdravstvene ustanove Nešad Hotić najavljuje da će sredinom tekuće sedmice biti završeni konkursi za prijem novih 25 mladih

NAŠI DANI

Zagreb: Hrvatska pošta nije odobrila žig Josipa Broza Tita

 Hrvatska pošta (HP) nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što je bio zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Saveza društava Josip Broz Tito