Ni trideset godina poslije nema optužnice za stradanja nedužnih civila na mostu u Brčkom

Ni trideset godina poslije nema optužnice za stradanja nedužnih civila na mostu u Brčkom

U organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s Udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, okupljanjem kod graničnog prijelaza Brčko – Gunja i polaganjem cvijeća na mostu započelo je ‘Obilježavanje 30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom’, javlja Radio Brčko.

“Svakog 30. aprila, evo već 30 dugih godina, dolazimo na ovo mjesto koje je simbol stradanja nevinih ljudi. Ovo mjesto je nažalost postalo i simbolom nerada onih koji bi trebali licu pravde privesti odgovorne za smrt i stradanja od prije tri decenije. Zato i dolazimo svake godine. Da kažemo šta nas boli i da ponovo tražimo pravdu“, kazao je Ramiz Ahmetović predsjednik Udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka.

Marin Brkić u ime Udruge obitelji nastalih i ubijenih civila Brčko, ogorčen je činjenicom da ni 30 godina nakon zločina nije podignuta ni optužnica za ubistva nedužnih civila na mostu.

„Optužnica nije ni na pomolu, sumnjam da će ikada biti i podignuta. Mi se vrtimo u jednom začaranom krugu gdje svake godine dajemo iste izjave. Neki ljudi to gledaju sa strane i smiju se. Ubijeđen sam da ako želimo da krivci za ovaj i mnoge druge zločine budu procesuirani u Tužilaštva moraju doći novi ljudi“, kazao je Brkić.

Prvi put nakon 30 godina na mostu su ponovo bili Edhem Maokić i Fadil Ajdinović iz Lukavca odnosno Kaknja, koji su se tog 30-og aprila 92 vraćali sa rada u Hrvatskoj svojim kućama, a eksplozija ih je zatekla na dijelu mosta koji nije potonuo u Savi.

„Bio sam teško ranjen i sjećam se da sam puzeći razgrtao dijelove tijela raskomadanih ljudi, kako bi  došao na brčansku stranu mosta. Čuo sam krike i majke i djevojčice koje su pale u Savu i nestale“, kaže prisjećajući se stravičnih slika sa mosta Fadil Ajdinović iz Kaknja.

Gotovo identične slike i dan danas vidi i i Edhem Maokić iz Lukavca koji se prisjeća da je na mostu bilo vojno vozilo puno eksploziva, te da je ispod mosta takođe bio postavljen eksploziv.

“U trenutku eksplozije na mostu je bilo sigurnio više od 200 ljudi, a onoliko koliko ja znam, smrtno ih je stradalo 162“, kaže Edhem Maokić.

Pored brojnih članova porodica poginulih, predstavnika političkih partija iz reda Bošnjaka i Hrvata, cvijeće i vijence su položili i gradonačelnik i dogradonačelnik Brčkog Esed Kadrić i Anto Domić.

Obilježavanje je nastavljeno u 18:00 sati u Domu Islahijeta, gdje je upriličeno i otvaranje izložbe dokumentarnih fotografija pod nazivom „Bolni krik Brčkog“.

Previous IN MEMORIAM profesor Galib Šljivo
Next Izetbegović: Bošnjaci će uvijek nanovo svima pružiti ruku, naš cilj je stabilna i mirna Bosna i Hercegovina

You might also like

NAŠI DANI

Specijalni program na državnoj televiziji povodom Dana nezavisnosti

Radio-televizija Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta emitovat će specijalni cjelodnevni program “Naših 25”. Uz emisije uživo u jutarnjim i popodnevnim satima, te javljanja

NAŠI DANI

Na Korićanskim stijenama obilježena godišnjica ubistva dvije stotine logoraša

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja AA. Muškarce, prethodno

NAŠI DANI

Treba govoriti o reintegraciji Bosne i Hercegovine pod istim kontekstom kao u Njemačkoj

Tema večerašnje emisije „7 plus“ Hayat TV-a bila je aktuelna politička situacija na Balkanu. O tenzijama na zapadnom Balkanu, zagovaranju „srpskog sveta“, napetostima na Kosovu, ali i odnosima u svijetu