Nigerijski studenti otputovali kući

Nigerijski studenti otputovali kući

Služba za poslove sa strancima je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, udaljila s teritorije Bosne i Hercegvine dvije osobe inicijala E. K. C. i A. U. A., državljane Nigerije.

Oni su legalno boravila u Republici Hrvatskoj te su nezakonito ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine.  S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

S obzirom na to da su Nigerijci izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Cijeneći najbolji interes navedenih osoba, proveden je postupak njihovog udaljenja, te su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine,  letom preko Istanbula za Nigeriju – saopćeno je iz  Službe za poslove sa strancima.

Podsjetimo, studenti Kenneth Chinedu Eboh i Uchenna Alexnadro Abia u Hrvatsku su ušli sasvim legalno, potvrdio je to i MUP Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova.

Međutim, kako su ispričali novinarima, hrvatska policija ih je “pokupila” na ulici i nelegalno prebacila preko granice u Veliku Kladušu.

Iako su iz hrvatske policije negirali da su, uz prijetnju silom, protjerali mladiće, niko nije objasnio kako su se onda oni uopće našli na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Previous Kakanj: Spomen-obilježje dobitnicima 'Zlatnog ljiljana'
Next 'Zimska bajka u Sarajevu'-Grad obogaćen svjetlosnim dekoracijama (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Rusi osnivaju političku stranku u našoj državi: Kusturica, Dodik, Pavlović i Bećković kao marionete i promotori ruske politike u Bosni

Rusi planiraju osnivanje svoje političke stranke u Bosni i Hercegovini, saznaje Žurnal iz više domaćih i međunarodnih izvora. Za te svrhe već je obezbijeđeno oko 800 hiljada maraka, a na

NAŠI DANI

Srbijanci u Australiji: Vrijeđaju nas, govore da samo hoćemo da ratujemo

Saga oko vodećeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića pred početak Grand Slam turnira Australian Open i dalje traje. Nakon zadržavanja na aerodromu, Novak je boravio i u hotelu s migrantima, bio

NAŠI DANI

Po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete

U Općini Novi Grad upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto