Nihad Krupić: „Ovo je prilika a ne kriza“

Nihad Krupić: „Ovo je prilika a ne kriza“

„Ovo je prilika a ne kriza“, rekao je prije nekoliko dana Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

To je, praktično, najbolja kratka analiza politikantstva u kojem se sada nalazi Bosna i Hercegovina. Postoji jedna činjenica koja se i te kako zanemaruje, a od suštinske je važnosti bilo za politički ili kakav drugi progres Bosne i Hercegovine. Ne možemo mi reći da imamo kristalno jasnu bošnjačku politiku, pa ni probosansku. Sve skupa je to neki haos koji se u momentima čini uredan sve dok se ne dođe do ključnog pitanja: Ko će imati ekskluzivitet da kao, eto, bude lider ovog procesa.

Moram se upitati: Zar je potrebno biti lider u nečemu što se podrazumjeva.

Onoj drugoj strani podrazumijeva se da nema ulaska u svijet civiliziranih ako negiraš odluke najviših svjetskih institucija. Kako je moguće da sjediš ravnopravno sa onima koje ignorišeš i brutalno ponižavaš? Miloradu Dodiku niko ne brani da voli koga hoće i da nosi čiju hoće zastavu, ali i tome mora biti kraj. Zašto? Jer nema budućnosti. I tu je krajnja tačka. Nema dalje.

Koliko god puta je pružena ruka Sarajeva prema Banjaluci, toliko puta je davana prilika da šovinistički, nacionalistički i fašistički banjalučki rovovi izađu iz tamne prošlosti i ugledaju svijetlo dana. Nema bliže veze Banjaluci od Sarajeva. Kakav Beograd Moskva, Peking…

Srbija se o sebi zabavila. Aleksandru Vučiću gori pod nogama, još mu samo Dodik i njegov primitivizam fali. Pa ima on oko sebe koliko god hoćeš primitivaca. I svi kao da žele ličiti na Dodika. Srbija više nema pravo na istu dioptriju. Svijet se od nje ubrzano udaljava i sve je manje vidljiv.

Koje su to nerealne utopije, građanstva ili plemstva, ili puka kojima je Milorad Dodik lider? Razumijem ja i to da je nekome svijet dva kilometra od njegove kuće, ali neće biti njihovoj djeci.

Bosna više nema pravo na ponavljanje greške.

I mora prestati već dosadna igra prijestolja ovdašnjih bajagi lidera. Rat ne smije biti opcija. A ako bude opcija neće se odvijati samo od Drine do Save.. I to svako zna. I niko neće biti pošteđen, ne samo opasnosti, nego i konačnih posljedica koje na kraju svega čekaju aktere.

Nismo mi ni naivni da ne znamo da se opet pravi rezervni rov sa kojima bi se i dalje nastavila saga o „herojstvu“ Ratka Mladića i „časti“ Radovana Karadžića…Jer, Miloradu Dodiku ističe rok trajanja. Najvjerojatnije mu je ovaj odlazak u Moskvu udario kratak rok upotrebe na čelo.

Rezervni rov srpske politike u BiH je tanak i sa opozicijom. Kad-tad će bosanski Srbi  morati izaći iz svih mogućih i nemogućih rovova i prihvatiti ono što je jedino moguće, i ima budućnost, a to je država Bosna i Hercegovina sa svim njenim osobinama, odlikama. BiH u svom državnom kontinuitetu, koji nema alternativu.

Ni bolji život, ni bolje sutra nije drugdje, nego ovdje.

I zato je ovo zaista prilika a ne kriza.

Izvor: bosnaglobal

Previous Armin Hodžić: Predsjednik Milanović je izjavom o Srebrenici prešao civilizacijsku liniju
Next Premijer Novalić u Brčkom: Projekti vrijedni 165 miliona KM

You might also like

RIJEČ

Novi pokušaj rehabilitacije četnika u RS-u

Na planini Kozari, tačnije platou Mrakovice gdje se nalazi spomenik učesnicima Bitke na Kozari, danas će biti obilježen Dan borca. Odnosno, obilježit će se dan dizanja ustanka protiv fašističkih postrojbi

RIJEČ

TURISTIČKI MAGNETI- ENERGIJA PIRAMIDA

  Lagano se bližimo proljeću, a sa buđenjem prirode, probudiće se i naši turistički potencijali. Piramidalna priča i dalje živi, pa se treba prilagoditi jednom njenom segmentu. Energiji koju akumulira

RIJEČ

‘Bosna više ne može bez jasnoće. Stranci više cijene one sa stavom’

BOSNA VIŠE NE MOŽE BEZ JASNOĆE I JAVNOSTI – Upravo ovako. Umjesto da ovo ponavljamo mi novinari i umjesto da dokidamo praksu “yes sir” i “evet efendi” – da gospodine