Nijaz Duraković – intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

Nijaz Duraković – intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

Član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i osnivač Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1. januara 1949. godine. 

Studij sociologije završio je 1971. godine, a osam godina kasnije je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Akademsku karijeru počinje 1976. godine, postavši asistent na Fakultetu političkih nauka, a od 1986. je promovisan u redovnog profesora na predmetima Uporedni politički sistemi i Međunarodni odnosi. Objavio je 16 knjiga i preko 200 studija i istraživačkih radova.

Politički se angažovao 1967. godine u Savezu komunista Jugoslavije.  Od 1987. godine do rata Duraković je bio predsjednik Saveza komunista Bosne i Hercegovine (BiH) – Stranke demokratskih promjena. Na ratnom kongresu u decembru 1992. godine formira novu stranku za koju je napisao program i dao joj ime Socijaldemokratska partija (SDP).

Bio je član Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine.
Prof. dr. Nijaz Duraković preminuo je u Sarajevu 29. januara 2012. godine.

Nijaz Duraković je intelektualac koji je svojim britkim mislima i jasnim jezikom, u svojim brojnim djelima i istupima, dao veliki doprinos razjašnjavanju mnogih aspekata naše najnovije historije – zapisao je akademik Muhamed Filipović.

Nijaz Duraković u Skupštini BiH replicira R. Karadžiću – oktobar 1991. godine:

Govor prof. Durakovića na Bošnjačkom saboru 1993. godine:

 

(MiruhBosne)

Previous Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, Srbije i S. Arabije
Next Pišem ti o Edhemu Mulabdiću da ga ne zaboraviš

You might also like

BAŠTINA

Ban Jelačić prilikom ustoličenja: Sablja ‘Oslonio sam se na Allaha’ i konj bosanskog bega

Manje su poznate činjenice da je ban Jelačić tokom svoje instalacije za bana hrvatskog, dalmatinskog i slavonskog u Zagrebu 1848. godine nosio sablju s arapskim natpisom “Oslonio sam se na

HISTORIJA

Život u bivšoj Jugoslaviji: Hljeb iz kontejnera

Više ne skrivamo istinu da preko 65 posto građana u našoj zemlji živi na rubu egzistencije. Dokle može ići siromaštvo uvjerili smo se u susretu s ljudima koji među otpacima

HISTORIJA

Kočerinska ploča i stećci: Svjedoci bosanske državnosti u Širokom Brijegu

Kočerinska ploča predstavlja nadgrobni natpis Vignja Miloševića uz stećak koji se nalazi u nekropoli Lipovci u blizini mjesta Kočerin (Široki Brijeg) i koji datira iz 1404. godine. Kočerinska ploča je