Nikolaidis: Kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije

Nikolaidis: Kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije

Andrej Nikolaidis, književnik bio je gost emisije na TVSA. Komentarišući aktuelni politički trenutak, posebno se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

-Ja nemam riječi da vam opišem koliko je idiotska ideja da će sankcije zaustaviti Milorada Dodika u tome što je naumio da radi. Hajde da se vratimo u ‘92-u godinu… Da li su sankcije koje su bile mnogo ozbiljnije, koje su bile nametnute Slobodanu Miloševiću i Srbiji i Crnoj Gori spriječile rat u Bosni i Hercegovini?

Dakle, u situaciji u kojoj međunarodna zajednica ima direktno iskustvo da sankcije, ne samo da neće spriječiti rat, nego će ojačati diktatora koji upravlja tenkovima i oružanom silom, oni ponovo pribjegavaju ideji da će sankcije nešto riješiti. Zašto to rade? Zato što znaju da sankcije neće riješiti ništa. Dakle, postoji ona izreka kada nećete ništa da uradite, onda oformite parlamentarnu komisiju. Isto važi i za ovo, kada nećete ništa da uradite, onda Dodiku uvedete sankcije.

Dakle, molim vas, da niko nema nikakvu iluziju da to bilo šta znači i da to njega na bilo koji način pogađa. Dakle, ja vas podsjećam – višestruko snažnije, pogubnije sankcije uvedene su Srbiji i Crnoj Gori i to nije promijenilo ništa. Te su sankcije bile ozbiljne.. plate ljudi su pale na dvije marke. I taj gladni narod je i dalje bacao cvijeće na tenkove koji su išli na Vukovar i u Bosnu.

-EU i SAD su preuzele odgovornost za obezbjeđenje mira, jasno je da je njihova politika prema BiH katastrofalna. Ne možete očekivati drugi ishod kada podržavate vlast u Srbiji, u kojoj sjedi Ivica Dačić, čovjek koji je rekao da je rat 92 bio tek prvo poluvrijeme, a slijedi drugo poluvrijeme.

Ne možete očekivati drugi ishod, ako tvrdo podržavate dikataturu Aleksandra Vučića, i otvarate klastere u EU, koji destabilizuje čitav Balkan. Ne možete očekivati drugi ishod ako podržavate ideologiju koja je započela tri rata na prostoru bivše Jugoslavije, a zapravo se ta ideologija modernizirala, sofisticirala, uložila velike pare u lobiste.

Nije pitanje je li Crna Gora pala, ona to već jeste. Pitanje je da li će se podići. Sad možemo govoriti o Bosni i Hercegovini, i katastrofalnoj politici međunarodne zajednice, kazao je između ostalog Nikolaidis.

Nikolaidis je govorio i na temu ‘Otvorenog Balkana’, kao projektu Zapada koji ide na ruku velikosrpskoj i velikoalbanskoj politici.

Gost emisije bio je i Reuf Bajrović.

Vlasti RS rade ono što im je dozvoljeno. Međunarodna zajednica kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, bila je garant tog sporazuma, kazao je za TVSA Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

Za visokog predstavnika u našoj zemlji kazao je kako je došao u Bosnu i Hercegovinu da ne radi ništa. Odnosno, on će uraditi sve da ne uradi ništa, naglasio je Bajrović.

VIDEO

Previous U 2021. godini naplata javnih prihoda u FBiH veća od 5,6 milijardi BAM
Next Obilježena godišnjica pobjedonosne bitke “Munja 93“

You might also like

NAŠI DANI

Preminuo šejh Saleh Abdullah Kamel; godišnje stipendirao 500 učenika iz naše zemlje

Šejh Saleh Abdullah Kamel, ugledni saudijski biznismen i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojem je svake godine 500 djece iz Bosne i Hercegovine stipendirano, umro je u ponedjeljak u

NAŠI DANI

Općina Stari Grad podijelila paketiće učenicima u Konjević-Polju i Novoj Kasabi

  Delegacija Općinskog vijeća Stari Grad posjetila je danas osnovne škole u Konjević Polju i Novoj Kasabi gdje su učenicima uručili prigodne novogodišnje paketiće. U februaru ove godine delegacija Općine

NAŠI DANI

Schmidt se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu razgovarao je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a (Jake Sullivan) Izjava glasnogovornice NSC Emily Horne o sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana sa