Njemačka: Afera trese Demohrišćane – poslanici se bogatili na maskama?

Njemačka: Afera trese Demohrišćane – poslanici se bogatili na maskama?

Više poslanika njemačkih Demohrišćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski ove ili one firme.

Jednom od njih je ukinut imunitet. Afera je pikantna posebno u izbornoj godini.

Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Njemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju Demohrišćanima. U petak se bavarski savezni poslanik Georg Nislajn povukao sa funkcije zamjenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

Nislajn je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine. Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lihtenštajnu.

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nislajn je za nabavku maski jedne firme iz blizine Ofenbaha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravlja, kao i u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva tri ministarstva vode konzervativci.

Sedmičnik Špigel piše da je Nislajn o nabavci maski direktno pričao sa ministrom zdravlja Jensom Španom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni poslanici” ukazivali Ministarstvu gdje se može nabaviti zaštitna oprema. To je onda rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su poslanici Bundestaga jednoglasno ukinuli njegov poslanički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumjevanje” i „odlučno se osuđuje”, saopštili su šefovi poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel. On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbijedio državnu nabavku. Špigel piše da ima sumnji i na druge demohrišćanske poslanike.

Nezgodan tajming

Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu. „Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata”, napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak na Tviteru.

U septembru su izbori za Bundestag, a posljednje ankete Demohrišćanima daju oko 33 posto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i poslije odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat.

Kako piše Zidojče cajtung, pandemija je donijela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. „Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas”, piše list – prenosi DW.

Previous Optuženi za ubistvo Bošnjaka sela Jusići konačno pred licem pravde
Next Politički stručnjak dr. Bassuener: Zaustaviti ovakvu promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Kenan Dautović (SDA) dobio najviše glasova za načelnika Travnika

Danas, 11.04.2021. godine su održani prijevremeni izbori za za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH). Prema npotrvrđenim informacijama, u Travniku je pobijedio kandidat SDA, Kenan Dautović. Njemu je

NAŠI DANI

Više od milion potpisa za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije

  Više od milion ljudi potpisalo je peticiju za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije zbog njegovih izjava o dvostrukom terorističkom napadu u džamijama na Novom Zelandu, javlja AA.

NAŠI DANI

Federalna vlada prihvatila inicijativu: Pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju

Federalna vlada je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju i krivičnih djela