Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obračajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da će Njemačka nastaviti podržavati proces proširenja Evropske unije (EU).

Problemi unutar EU, vjeruje Roth, neće biti prevaziđeni ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice te zajednice. S obzirom na aktuelnu diplomatsku ofanzivu iz Hrvatske da se obaveza reforme izbornog zakonodavstva nametne kao novi prioritet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, njemački ministar je okupljenima uputio poruku, piše Faktor.

– Posljednje rasprave u Vijeću EU-a u vezi sa procesom proširenja pokazuju da teška naslijeđa prošlosti još bacaju sjenu na današnjicu. Želio bih ohrabriti Hrvatsku da uradi sve što može na očuvanju stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Pokušajmo pronaći rješenja, a ne probleme. Pokušajmo ne stvarati nove prepreke, već uklanjajmo postojeće – kazao je Roth, jasno poručivši da socio-ekonomske reforme, sadržane u Reformskoj agendi, moraju ostati ključni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, kao članica EU, bi, smatra njemački ministar, trebala imati posebnu odgovornost u procesu proširenja, a podrška Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine i Srbije je ključna za evropski put tih zemalja.

– Stalni napori u procesu pomirenja su potrebni za ponovno uspostavljanje povjerenja i regionalne saradnje – dodao je Roth.

Podsjećanja radi, hrvatski zvaničnici u institucijama EU-a u posljednjim mjesecima aktivno rade na nametanju obaveze izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na putu do dobijanja kandidatskog statusa. Pod paravanom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” se tim lobiranjem nastoji riješiti takozvano “hrvatsko pitanje”, odnosno prilagodba izbornog zakonodavstva potrebama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Uzimajući u obzir kompleksnost tih reformi i ranije neuspjehe u pokušajima pronalaska rješenja za to pitanje, neupitno je da bi nametanje te obaveze predstavljalo i novi zastoj na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Previous Obilježavanje 40. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Next Besplatni turistički obilasci Sarajeva za osnovce (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Rezolucija o osudi agresije i genocida u Bosni predstavljena u Kongresu SAD

Američka kongresmenka predstavila je Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

NAŠI DANI

Iskoristiti krizu kao šansu: Apel poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini

Kraj je marta, poljoprivredni proizvođači uveliko vrše pripreme svojih staklenika, plastenika i parcela na otvorenom za sjetvu i sadnju različitih povrtarskih i ratarskih poljoprivrenih kultura koje se uspješno uzgajaju na

NAŠI DANI

Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bila je državna sekretarka od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.