Njemačka štampa: Zapostavljanje Bosne i Hercegovine sveti se EU i Zapadu

Njemačka štampa: Zapostavljanje Bosne i Hercegovine sveti se EU i Zapadu

Za razliku od Ukrajine, Zapad bi brzo mogao ukloniti akutnu opasnost koja prijeti Bosni i Hercegovini. EU i NATO bi morali poslati vojnike, podržati Schmidta i smijeniti Dodika, čija je strategija odavno utanačena – i sa Putinom.

Raspad Bosne i Hercegovine rezultirao bi destabilizacijom cijele regije s nesagledivim posljedicama. EU se sveti što nije ozbiljno shvatala razvoj situacije na Balkanu, tretirajući nacionaliste kao partnere i vrijeđajući proevropske snage, piše njemačka štampa, komentirajući „spornu” odluku Parlamenta RS o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

„Ovo je najeksplozivniji korak vođstva RS od okončanja rata”, piše Süddeutsche Zeitung (SZ). “No, nadzor nad BiH ima visoki predstavnik, kojem ovlasti dozvoljavaju da donosi i poništava zakone i otpušta političare kada rade protiv države, kao sada Dodik. To je Rusija pokušala spriječiti, kada je u avgustu Schmidt preuzimao ovu funkciju, tvrdeći da Vijeće sigurnosti, u kojem Moskva ima pravo veta, mora potvrditi izbor visokog predstavnika – što ne odgovara činjeničnom stanju. Faktički, pojašnjava novinar minhenskog lista,  visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira (PIC) ne jednoglasno već većinskim odlučivanjem a u njemu su i predstavnici Rusije.U svom izvještaju od 30. oktobra Schmidt je upozorio da „BiH prijeti najveća kriza postojanja” od okončanja rata ali i „realna opasnost od oružanog konflikta”, ako „RS formira sopstvenu vojsku”.

U tekstu SZ-a se ističe da je u Bosni i Hercegovini je trenutno stacionirano samo 700 vojnika EUFOR-a, mada je za efektivno djelovanje potrebno minimum 5.000 a Schmidt se zalaže za pojačanje trupa. “I eksperti traže da se nekoliko hiljada vojnika mirovne misije Althea ili vojnika NATO-a stacionira na strateški važnom koridoru Brčko. Ali EU i Washington ne žele da se angažuju. Komandant trupa EUFOR-a u BiH, generalmajor Alexander Platzer, koji je više puta bio politički kandidat austrijske partije FPÖ povezane sa Moskovom, izjavio je nakon Schmidtovog izvještaja početkom novembra da je situacija ‘stabilna’ i da ‘nije potrebno pojačanje trupa’.”

U tekstu minhenskog dnevnika  se takođe napominje da “ne samo što Dodik nije udaljen sa funkcije, već su mu proteklih mjeseci povlađivali i ulagivali se gotovo svi američki povjerenici i ambasadori zemalja EU”.  List ukazuje kako je on osigurao i podršku „svog prijatelja” Putina. Uz to, „Dodik je proglasio i svih 140 odluka visokog predstavnika navodno protivustavnim, na što su ambasadori SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i predstavnici EU samo rekli da je to još jedan korak u pravcu eskalacije”, primjećuje Süddeutsche Zeitung.

Dodik nije jedini, ali je najkonsekventniji palikuća

Isti list donosi i komentar, u kojem piše da se Dodik ne može označiti „jedinim palikućom s mukom održavane BiH”. „I hrvatski nacionalisti marljivo sjeku grane ove krhke države. Ali, bez sumnje Dodik je u raspaljivanju požara najkonsekventniji. Njegovo nezakonito anuliranje zakona, priprema za osnivanje sopstvene vojske i faktičko otcjepljenje predstavljaju opasan konflikt a možda i novi rat. Kao i tzv, ukrajinski separatisti, tako i Dodik provodi destruktivnu politiku Vladimira Putina, planiranu u Moskvi. Odluka Parlamenta RS, koja je faktički priprema za otcjepljenje, nije mogla doći bez saglasnosti Putina, koji je Dodika ugostio nekoliko dana ranije. Za razliku od Ukrajine, za Zapad bi bilo relativno jednostavno ukloniti akutnu opasnost koja prijeti od Dodika. EU i NATO bi morali poslati hiljade vojnika u BiH, Schmidtu dati ovlast da djeluje i smijeni Dodika. Ali, na žalost, ne izgleda da će se to desiti. Prema Dodiku i drugim palikućama Washinton i razjedinjena EU vode fatalnu appeasement-politiku popuštanja. Njemačka vlada ne može se požaliti da joj manjka kriza. Bosna i Hercegovina nije međutim na listi njenih prioriteta. Ali to bi se, ako se sa raspadom BiH nastavi ovim tempom, moglo promijeniti”, kaže se u komentaru lista Süddeutsche Zeitung.

Dodikova strategija odavno utanačena

Milorad Dodik je sa riječi prešao na djela i ozbiljno doveo u pitanje BiH, bez obzira što mjere stupaju na snagu tek za pola godine, navodi se i u komentaru lista Tageszeitung. „Ovaj srpski nacionalista izaziva sve one, koji se u Bosni i Hercegovini i ne samo tamo, zalažu za demokratiju, zapadne vrijednosti i ljudska prava. Strategija novog uređenja Balkana je, čini se, odavno utanačena”, piše TAZ i dodaje: „Odlučujuće je to što Rusija posljednjih godina podržava antidemokratske snage na Balkanu i što je u Vučiću pronašla strateški pouzdanog partnera. Štaviše, preko neprijatelja liberalne demokratije u EU poput Orbana, Putin je u stanju da utiče na politiku Brisela”. 

Ističe se i da se konfrontacija ne proteže samo ukrajinskom granicom već i Balkanom i samom Evropskom unijom. “Stoga se ne treba čuditi što ni Brisel ni Berlin do sada nisu pokušavali da stanu u kraj ovakvoj strategiji. Jedna od najvećih grešaka Angele Merkel bila je što se do posljednjeg momenta „udvarala” srbijanskom diktatoru Vučiću. A kada je predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen Orbanovog prijatelja Olivéra Varhelyija imenovala na mjesto komesara za proširenje napravila je od ‘koze vrtlara'”, piše list i dodaje da je pozicije srpskih i  hrvatskih nacionalista ojačala posljednjih mjeseci i posrednica EU za BiH Angelina Eichhorst. “Sad se vidi rezultat takve politike. Bosankama i Bosancima preostaje samo nada u  Washington i novu vladu u Berlinu.”

Srpsko vođstvo želi raskinuti mirovni sporazum

I Frankfurter Allgemeine Zeitung komentira dešavanja u Bosni i Hercegovini. „Rukovodstvo bosanskih Srba želi raskinuti mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Ponavljanje ove krvave noćne more je malo vjerojatno, ali raspad BiH rezultirao bi destabilizacijom cijele regije s nesagledivim političkim posljedicama. Sada se Evropskoj uniji osvećuje što EU nije dovoljno ozbiljno shvatala razvoj događaja na Balkanu posljednjih godina, tretirajući autoritarne nacionaliste kao partnere i vrijeđajući proevropske snage”.

FAZ piše da daljnji razvoj situacije sada zavisi od toga, koliko će “brzo i odlučno djelovati Zapad”, a posebno EU. “EU i dalje ima najveći uticaj u regiji koja je potpuno okružena državama članicama. No njen je položaj oslabljen jer su Kina i Rusija na tom području aktivnije. S obzirom na više nego prijateljske odnose između vodstva bosanskih Srba i Moskve, teško je povjerovati u slučajnost simultanih prijetnji Ukrajini i izbijanja nove krize na Balkanu”, zaključuje se u komentaru lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(DW/MiruhBosne)

Previous Arhiv Bosne i Hercegovine čuva povelju bosanskog kralja Dabiše iz 1395. godine
Next Krivična prijava protiv Milorada Dodika zbog napada na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine

You might also like

RIJEČ

Logori ‘Herceg-Bosne’: Košmari iz haške arhive

Poricanje, zaborav, šutnja, umanjivanje i manipulacija temeljni su odnos hrvatskih vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prema ratnim zločinima u hrvatsko-bošnjačkom ratu u BiH, koji je Međunarodni kazneni sud

RIJEČ

Akademik Kurtćehajić o „non-paper“: Ukidanje BiH ili RS, pitanje je sad

Akademik  Suad Kurtćehajić redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu smatra da  je rješenje za Bosnu i Hercegovinu mirno ukidanje RS umjesto  mirnog razdruživanja, što je elegantniji naziv za

RIJEČ

Vučićeve nove poruke Bošnjacima: Umjesto nekadašnjih ‘100 za jednog’, novi slogan je ‘Bolje je da sto godina razgovaramo nego da jedan dan ratujemo’

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvujući na Kopaonik biznis forumu istakao je da je za dalji napredak Srbije, jako važan faktor- odnosi u regionu. “Ne pričaju na Zapadu odakle dolazi