Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

 

Programski dokument nazvan “Prijedlog nove bošnjačke politike”, koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran je večeras u Sarajevu.

Ovaj dokument predstavlja rezultat višemjesečnog rada pripadnika akademske zajednice bošnjačkog naroda uključujući akademika Muhameda Filipovića, uz priloge akademika Dževada Jahića, profesora Muriza Spahića i Muharema Karamujića, te predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića.

Kao autor, ne čijim smjernicama je ovaj dokument i zasnovan, Filipović je večeras ukazao na nepostojanje istinske zajedničke politike za poboljšanje stanja u državi, podsjećajući da politiku u BiH mogu izjavama diktirati bh. i regionalni političari, odnosno da se politika formira od slučaja do slučaja.

– Politika koju su provodile neke grupe nikada nije bila utemeljena na jasnom pogledu na BiH. Potrebno je utvrditi kakva je BiH država i kakvi zakonu u njoj moraju biti, ali i ko je odgovoran za to – pojasnio je Filipović.

Stava je da je potrebno oformiti jaku demokratsku opoziciju koja će biti opozicija cjelokupnom društvenom stanju u zemlji, a ne nekoj od političkih stranaka, te Filipović dodaje da tome najviše mogu doprinijeti mladi ljudi kojih se budućnost zemlje i najviše tiče.

Akademik Jahić pojasnio je da se nova politika mora posmatrati kao jedinstvena i zajednička čiji je jedini cilj da se sačuva država BiH te da se apsurdi koji se BiH dešavaju što je moguće prije otklone, odnosno da se krene naprijed.

– Političke partije u početku su imale dobre namjere, ali se mnogo toga dogodilo. Primjetan je uticaj Srbije i Hrvatske, ali i stalno svojatanje BiH te sve to traži od građana da se osvijeste i razumiju da je vrijeme podjela i kalkuliranja iza nas – kazao je Jahić.

Pojasnio je da ovaj pokret ne znači da je to stranka koja po svaku cijenu nastoji doći na vlast nego se ovdje radi o pokretu koji nastoji apelirati na postojeće stranke i sve one koji imaju cilj ili predznak bosanski ili bošnjački, da se ujedine i sačuvaju BiH.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podvukao je da je ovaj dokument nastao u vremenu kada postoje prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te kada su politike iz prošlosti koje su radile na podjeli BiH i negiranju BiH itekako prisutne.

Večeras prezentirani dokument sadrži konkretna programska opredjeljenja Bošnjaka i svih drugih patriota, prvenstveno vezana za vlastiti angažman, poziva na investiranje u BiH, te upozorava da nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka.

Previous Mercedes Benz prepoznao vrijednost patenta bh. izumitelja
Next Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva...

You might also like

NAŠI DANI

Britanski list “Guardian” otpustio karikaturistu zbog karikature Netanyahua

Karikaturista Steve Bell, koji je radio za britanski časopis “The Guardian” više od 40 godina, otpušten je zbog navodnog dočaravanja antisemitskih tropa u svojim umjetničkim djelima. Karikatura koju je objavio

NAŠI DANI

Cijena pasoša za građane Bosne i Hercegovine neće se mijenjati

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Arif Nanić potvrdio je danas u izjavi za Fenu da će cijena pasoša za građane BiH ostati

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 1.030 osoba, od kojih je 27 pozitivnih na koronavirus, kazao je danas Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva