Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

 

Programski dokument nazvan “Prijedlog nove bošnjačke politike”, koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran je večeras u Sarajevu.

Ovaj dokument predstavlja rezultat višemjesečnog rada pripadnika akademske zajednice bošnjačkog naroda uključujući akademika Muhameda Filipovića, uz priloge akademika Dževada Jahića, profesora Muriza Spahića i Muharema Karamujića, te predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića.

Kao autor, ne čijim smjernicama je ovaj dokument i zasnovan, Filipović je večeras ukazao na nepostojanje istinske zajedničke politike za poboljšanje stanja u državi, podsjećajući da politiku u BiH mogu izjavama diktirati bh. i regionalni političari, odnosno da se politika formira od slučaja do slučaja.

– Politika koju su provodile neke grupe nikada nije bila utemeljena na jasnom pogledu na BiH. Potrebno je utvrditi kakva je BiH država i kakvi zakonu u njoj moraju biti, ali i ko je odgovoran za to – pojasnio je Filipović.

Stava je da je potrebno oformiti jaku demokratsku opoziciju koja će biti opozicija cjelokupnom društvenom stanju u zemlji, a ne nekoj od političkih stranaka, te Filipović dodaje da tome najviše mogu doprinijeti mladi ljudi kojih se budućnost zemlje i najviše tiče.

Akademik Jahić pojasnio je da se nova politika mora posmatrati kao jedinstvena i zajednička čiji je jedini cilj da se sačuva država BiH te da se apsurdi koji se BiH dešavaju što je moguće prije otklone, odnosno da se krene naprijed.

– Političke partije u početku su imale dobre namjere, ali se mnogo toga dogodilo. Primjetan je uticaj Srbije i Hrvatske, ali i stalno svojatanje BiH te sve to traži od građana da se osvijeste i razumiju da je vrijeme podjela i kalkuliranja iza nas – kazao je Jahić.

Pojasnio je da ovaj pokret ne znači da je to stranka koja po svaku cijenu nastoji doći na vlast nego se ovdje radi o pokretu koji nastoji apelirati na postojeće stranke i sve one koji imaju cilj ili predznak bosanski ili bošnjački, da se ujedine i sačuvaju BiH.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podvukao je da je ovaj dokument nastao u vremenu kada postoje prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te kada su politike iz prošlosti koje su radile na podjeli BiH i negiranju BiH itekako prisutne.

Večeras prezentirani dokument sadrži konkretna programska opredjeljenja Bošnjaka i svih drugih patriota, prvenstveno vezana za vlastiti angažman, poziva na investiranje u BiH, te upozorava da nema potrebe za isforsiranom podjelom na ljevicu, desnicu i centar unutar Bošnjaka.

Previous Mercedes Benz prepoznao vrijednost patenta bh. izumitelja
Next Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva...

You might also like

NAŠI DANI

Radončić uvjeren u pobjedu Bećirovića. Od Sarajeva želi napraviti “novi Dubai”

Posljednjeg dana za podnošenje listi za učešće na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je nakon predaje listi te stranke

NAŠI DANI

Zolak nakon krivične prijave Vlade RS-a: Očaj ih tjera da povlače ovakve poteze, idu na sve ili ništa

Vlada bh. entiteta uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, i to zbog izvršenog

NAŠI DANI

Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

  Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Dragan Čović blokira prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine