Nova školska godina: U Sarajevu i Goraždu rast broja osnovaca

Nova školska godina: U Sarajevu i Goraždu rast broja osnovaca

 

Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, a tim povodom federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i uposlenicima poželjela sretan početak nastave.

Iz Ministarstva su za Fenu podsjetili da su u aprilu sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja u FBiH potpisali ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 560.000 KM.

U proteklom trogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000,00 KM, a u okviru tog projekta omogućeno je 276.244 besplatnih udžbenika za 43.178 učenika.

 

 U Bosnasko-podrinjskom Kantonu (Goražde) povećan broj osnovaca za 39

Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke za N1 je potvrdila da je novih osnovaca sve manje skoro na cijelom području FBiH, izuzev Bosansko-podrinjskog Kantona koji je jedini koji bilježi porast.

 

U novoj školskoj godini u Kantonu Sarajevo blagi porast broja prvačića

Nova školska godina godina počela je u školama na području Kantona Sarajevo, a bilježi se blago povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, oko četiri hiljade prvačića.

Pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i kulturu Kantona Sarajevo Nihada Čolić za Fenu kaže da je novina otvaranje škole na Aneksu, za koju kaže da je jedna od najsuvremenijih na području KS.

“Učenici koji su pohađali nastavu u OŠ ‘Mehmedalija Mak Dizdar’, ‘Džemaludin Čaušević’ i ‘Osman Nakaš’ preći će u zgradu nove škole na Aneksu, jer to je njihovo školsko područje”, naglasila je.

Apelirala je na roditelje da ne žure s nabavkom udžbenike, nego da to čine po spisku koji će učenici dobiti u školama.

Prvo polugodište trajat će do kraja kalendarske godine, kad nastaje zimski raspust.

Previous Igman Konjic, vodeća kompanija u namjenskoj industriji (VIDEO)
Next Bećirović: Mi moramo biti svjesni naše vrijednosti i naše autohtone kulture

You might also like

NAŠI DANI

Vlada KS odobrila 50.000 BAM Novom Pazaru za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o dodjeli transfera Gradu Novi Pazar u iznosu od 50.000 KM. Kako je, ovom prilikom, potcrtao

NAŠI DANI

Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da je toku treći mjesec borbe s koronavirusom i da

NAŠI DANI

Bogićević: Neopozivo povlačenje kandidature znači konačnu odluku

Bogić Bogićević uputio je večeras dopis predsjedavajućem Gradskog vijeća Sarajeva Jasminu Ademoviću u kojem mu poručuje da ne očekuje njegovo izjašnjenje o današnjem “izboru” za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo