Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Hagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY).

Nazvana je ‘Instalacija; Bosna i Hercegovina mjesto genocida’, a autor je koristio ogledalo i pisanu riječ s poukama ‘da svi mi, posebno sudovi, donosimo odluke zasnovane na istini koja će zadovoljiti pravdu’.

– U ogledalu trebamo vidjeti ono što jeste, a ne ono što mi želimo. Brojni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, brojni građani koje kontinuirano ponižavaju kao i sama država Bosna i Hercegovina ukazuju na potrebu da se određene odluke i odnosi trebaju u korjenu preispitati, ako postoji želja i cilj za sveopćim razvojem – poručio je Dervišević u izjavi za Fenu.

Postavku instalaciju, zbog vremenskih i drugih okolnosti, nije realizirao u potpunosti kako je to i zamislio. Ipak, kako smatra, dovoljno da se pošalje jasna poruka. Ta instalacija je realizirana u okviru njegovog projekta ‘Pravda za Bosnu i Hercegovinu’.

– Smatram da samo istina i pravda mogu doprinijeti oporavku čovjeka u Bosni i Hercegovini. Samo na temelju istine i pravde možemo se nadati boljoj budućnosti. Možemo se nadati povratku zapostavljenim vrijednostima, povratku čovjeka čovjeku, povratku čovjeka samome sebi – naglasio je.

Almir Dervišević realizirao je, među ostalim, i ranije u okviru projekta “Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde” mnoge instalacije poput djela ”Pravda za sve, svi za pravdu”, koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog odnosno poslijeratnoga perioda.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Nizozemskoj. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. – 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

Previous Sestre kreativan hobi pretvorile u mali biznis (Video)
Next Krenuo na Visočicu bez opreme, spasili ga gorski spašavatelji

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Idu karte k'o halva! Veliko interesovanje za koncert Stinga u Sarajevu

Nezapamćeno interesovanje za koncert Stinga u Sarajevu!, obavještavaju organizatori istog. Fan pit i tribine za Stingov koncert rasprodate! Za svega nekoliko sati, fan pit i tribine za koncert Stinga u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Alma Mustafić – Istraživač i predavač na fakultetu u Utrechtu

Ona shvaća koliko je važno biti subjekt, vlasnik svoje priče pa time i svoje sudbine. Treba da se priča <sa nama> umjesto <o nama>. Alma (1981) je preživjela genocid u

OTPOR BOSNE

Na današnji dan ‘92., nakon 12 dana okupacije, oslobođena je Kalesija

Kalesija je 23. maja 1992. godine postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom države. Bio je to dodatni motiv braniocima naše zemlje, ali