Novalić: Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu nafte samo kada ona raste

Novalić: Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu nafte samo kada ona raste

Vlada Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, danas je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena nafte, a Vlada Rs-a, drugog bh. entiteta, je u međuvremenu odlučila da prati ovu odluku, potvrdio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za medije, javlja AA.

“Danas je na sjednici Vlade donesena još jedna mjera, ona će pomoći građanima Federacije kao i privrednim subjektima da što lakše prebrode ekonomski teret krize izazvane pandemijom koronavirusa. Svjedočili smo da u zadnjih mjesec dana cijene nafte na svjetskom tržištu su se gotovo prepolovile, a za to vrijeme na domaćim pumpama nismo imali priliku vidjeti neko značajnije pomjeranje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže koje su po nama bile prilično visoke, čak i do 50 feninga po litru goriva. Sada smo marže ograničili na 25”, rekao je Novalić.

Dodao je kako će vjerovatno ubrzo naftaše kazati da je ovo miješanje u slobodno formiranje cijena.

“Međutim, takva primjedba u ovakvim vremenima nije opravdana. Naglašavam, nikada Federacija od rata do danas nije se miješala u slobodno tržište. Naša namjera je da obavežemo naftaše da svoje cijene usklađuju sa cijenama na svjetskom tržištu. Ovom mjerom želimo da stanemo u kraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji. Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu samo u slučajevima kada ona raste. I još jednom da ponovim, na ovoj krizi, neće biti niko ko će izgubiti sve, također neće biti niko ko neće izgubiti ništa i neće biti niko ko će se na njoj obogatiti. Ova mjera je danas usvojena i u Rs-u jer smo je prethodno usaglasili”, kazao je Novalić.

Na pitanje o tome da se rebalans budžeta danas nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH, od kojeg zavisi i Stabilizacijski zakon, istakao je da je rebalans budžeta jako obiman posao.

“Nije se našao jer je to jako obiman posao. Ko je gledao budžet Federacije BiH vidjet će da je to jako debela knjiga za koju treba jako puno vremena, vrlo stručnih ljudi i usaglašavanje sa 16 ministarstava. Ali naći će se u utorak, najdalje u srijedu”, kazao je Novalić, te dodao da će planiranim rebalansom budžeta Federacije biti smanjene federalne plate.

Na konstataciju da je Međunarodni monetarni fond poručio bh. političarima, ne bude li brzog dogovora o raspodjeli 330 miliona eura, pomoć BiH će biti odgođena, Novalić je istakao da pravila o raspodjeli sredstava MMF-a postoje već 22 godine.

“Nikada nisu mijenjana. Ja ne vidim razlog zašto bi ih sad mijenjali. To je jedan aspekt koji posmatramo između Federacije i RS-a. Ali poslije 22 godine mi bi sada prvi put uveli i kantone. Znaci umjesto 7 potpisa u pismu namjere bi bilo 17, i to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja i mi ne želimo uvesti takav princip. Premijer Federacije je potpisao pismo namjere, i mi smo to usvojili i na HDZ-u je da potpiše ili ne potpiše. Ako ne bude potpisa, nećemo dobiti novac”, zaključio je Novalić.

Previous Zaštitne maske i viziri visokog kvaliteta proizvedeni u TRZ Hadžići
Next Bosansko bogumilstvo (4.)

You might also like

HISTORIJA

Evropu ne prestaju proganjati duhovi krvave kolonijalističke prošlosti

Masovni protesti zbog brutalnog hapšenja i smrti Afroamerikanca Georga Floyda prelili su se iz SAD-a i na tlo Evrope koju ponovo progone duhovi krvave kolonijalističke prošlosti, javlja AA. Demonstranti u

NAŠI DANI

Nazire se završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji Gradske dvorane u Bihaću

 Projekat dogradnje i rekonstrukcije sportske dvorane “Luke” u Bihaću napokon je u završnoj fazi realizacije, nakon sada već višemjesečnih sporova sa bivšim glavnim izvođačem radova, javlj Fena. – Glavnom izvođaču

NAŠI DANI

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA. “Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina