Novalić: Povećanje zaposlenosti zabilježno u svim kantonima – 38.000 u ovom mandatu

Novalić: Povećanje zaposlenosti zabilježno u svim kantonima – 38.000 u ovom mandatu

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas sastanak s dužnosnicima vlada svih kantona u Federaciji BiH s ciljem sinergije djelovanja u pravcu uspješnije realizacije reformskih ciljeva.

Federalni premijer je na pres-konferenciji kazao da je tema sastanka u suštini bila harmonizacija dosadašnjih i predstojećih poteza.

“Krenuli smo od Reformske agende koja je osnovna odrednica djelovanja svih vlada u ovom mandatu i konstatovali smo da je od 61 tačke koja je sadržana u Reformskoj agendi, 17 njih istovremeno i zadatak kantona. Razmatrali smo šta je realizirano uključujući i sve ono što je u fazi realizacije, te obratili posebnu pažnju na efekte reformi – izjavio je Novalić nakon sastanka.

Druga tačka, po njegovim riječima, bila je vezana za finansijske efekte zakona iz Reformske agende koji su svi povoljno djelovali na kantone, od zapošljavanja do prihoda. Na sastanku su, dodao je premijer, razmatrani i finansijski efekati novih rješenja iz Nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak na kantonalne budžete.

Zapošljavanje, istakao je Novalić, bila je glavna odrednica svih razmatranih tema. Novalić je naveo da je, prema raspoloživim podacima, do povećanja zapošljavanja došlo u svim kantonima, sveukupno 38.000 u ovom mandatu.

– Procentualno, najveća je zaposlenost bila u Tuzlanskom kantonu uz činjenicu da je to sveukupna zaposlenost u kojoj vrlo malo ima javnog sektora. To je otprilike 1.100 ljudi i to u zdravstvu”, istakao je Novalić.

Federalni i kantonalni dužnosnici razgovarali su i o mogućnostima pokretanja investicionog ciklusa izgradnje i modernizacije regionalnih cesta, kao i aktivnostima koje su osnova za sljedeći ciklus u toj oblasti.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Miličević je dodala kako je sastanak bio konstruktivan i pokazao pozitivne rezultate.

– Danas smo htjeli poručiti da fiskalna politika mora biti održiva i iskomunicirana sa nižim nivoima vlasti. Svi naši zakoni i aktivnosti u predhodnom periodu vodili su materijalnom jačanju kantona, odnosno županija, a prihodi su povećani i to je dobro. Pred nama su dva važna zakona, završena je javna rasprava i trenutno smo u fazi izrade radnog prijedloga tih zakona iz oblasti porese politike. U budućem radu zajednički ćemo se dogovarati i uz stalnu komunikaciju sa kantonima, prvenstveno ministrima finansija mislim da ćemo doći do održivih i finansijski stabilnih rješenja – istakala je Milčević.

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je naveo da se jedna od prioritetnih oblasti Reformske agende odnosi na reformu tržišta rada i zapošljavanja, dodajući da je danas napravljen presjek dosadašnjih, te razgovarano o predstojećih aktivnostima.

Što se tiče reforme tržišta zapošljavanja, Drljača je istakao da se radi na strategiji zapošljavanja, kao bitnog dokumenta, ta da se očekuje i određena podrška međunarodnih oragnizacija u tom segmentu.

Podsjetio je da su među ostalim u proceduri zakoni o zaštiti na radu, štrajku, te da se radi na izmjeni zakona o posredovanju u zapošljavanju.

– Cilj ovih propisa je da se na moderan način uredi ova oblast i da se podstiče što kraći ostanak na birou – istakao je Drljača.

Previous Širbegović - grade region, izvoze u Švedsku. U 2017. godini rast prihoda 36 %
Next Sinkro traži 50 šivača, startna plaća 800 KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uzgajivači jagoda iz Čelića poručuju: Zaobiđite uvozno, kupujte domaće!

Bosanskohercegovački poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12 hiljada tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu i čini je „ozbiljnim igračem“ u ovoj grani. Trend rasta

Ekonomija/Biznis

Piletina ‘Madi’ i na tržištu Švedske

U septembru 2019. godine kompanija MADI d.o.o. realizovala prvi izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju i to na tržište Njemačke. Švedska je novo tržište koje smo otvorili u posljednjih nekoliko

Ekonomija/Biznis

U Živinicama se gradi devet proizvodnih hala vrijednih oko 50 miliona KM

Grad Živinice posljednjih nekoliko godina pokazuje značajan napredak i kontinuiran rast privrede. Dakle, u oblasti povoljnog poslovnog ambijenta kako za domaće, tako i za inostrane firme koje ulažu i koje