Novalić: Radit ćemo 24 sata dok ne osiguramo vakcine za građane Federacije BiH

Novalić: Radit ćemo 24 sata dok ne osiguramo vakcine za građane Federacije BiH

Direktor Federalnog Zavoda za zdravstvo, Davor Pehar, nije potpisao ugovore za nabavku vakcina s firmama MGM Farm Kakanj i Krajinagroup, jer ove firme, iako su poslale ponude za nabavku, nisu dostavile ugovore.

Do problema je došlo, kako su u još u subotu izvjestili mediji, zbog velikih medijskih i političkih pritisaka na dobavljače.

Kako je medijima nezvanično potvrdio jedan od njih, od trenutka kad je objavljeno da će biti jedan od dobavljača bio je izložen brojnim pozivima novinara koji su ga optuživali da koristi tešku situaciju kako bi zaradio na građanima Federacije, da se vakcine mogu nabaviti po znatno nižim cijenama od onih iz njegove ponude, da Federacija ne treba nabavljati ruske vakcine… zbog čega je odlučio da odustane, dok je drugi bio izložen političkim pritiscima.

Da Zavod nije potpisao ugovore s dva odabrana dobavljača Feni je potvrđeno iz kabineta premijera Vlade Federacije.

– Od petka, kad su počeli problemi s odabranim dobavljačima, pokušavamo na sve načine pronaći rješenje. Tokom vikenda smo, zajedno s predstavnicima Zavoda, imali sastanke sa zvaničnicima kineske ambasade, razgovore s dobavljačima iz Belgije, Švedske, a javile su nam se još neke domaće kompanije koje se žele uključiti u nabavku. Više smo no svjesni teške situacije i pokušavamo na sve načine pronaći rješenje. Radili smo cijeli vikend i radit ćemo 24 sata dok ne obezbijedimo vakcine za građane Federacije – kazao je remijer Fadil Novalić.   

U nedelju, 14. marta, Pehar je obavijestio premijera Novalića da Zavod nije dobio potrebnu dokumentaciju od kompanije MGM Farm Kakanj, kao i dokumentaciju o tačnom roku isporuke i količinama od strane kompanije Krajinagroup, te da su im „dostavljene nove ponude u subotu 13. marta od strane kompanije Medimpex dvije ponude, i kompanije CEE Med jedna ponuda sa zahtjevom za dobijanje pisma namjere“. Uz ove javile su se i druge firme spremne da pomognu i učestvuju u nabavci vakcina.

U 13 sati zakazan je sastanak Ad hoc tima kako bi se hitno razmotrile naknadno dostavljene ponude i donesu odluke o daljem postupanju.

Previous Bugojno: Pobjeda rukometaša Bosne i Hercegovine protiv Austrije
Next Film ‘Quo Vadis, Aida?’ osvojio glavnu nagradu i na filmskom festivalu u Miamiju

You might also like

NAŠI DANI

Mađarski premijer šokirao susjede: ‘Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku’

Mađarski premijer Viktor Orban dao je novu skandaloznu izjavu o hrvatskom teritoriju, pišu hr. mediji.  Orban je, naime, u intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio

NAŠI DANI

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno

NAŠI DANI

‘Ne može biti nikakvih pregovora između Srba i Bošnjaka jer ne živimo u srednjem vijeku’

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  -Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora, napokon, shvatiti da ne može biti nikakvih pregovora između Srba i