Novalić: Uputili smo na usvajanje prijedlog budžeta, najvećeg u historiji

Novalić: Uputili smo na usvajanje prijedlog budžeta, najvećeg u historiji

 U Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uputili smo na usvajanje Prijedlog budžeta za ovu godinu, najvećeg u historiji, 5.597.618.777 KM, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Ponosan sam što su opsežne, ali konkretne mjere, koje smo donosili u kriznim i globalno teškim trenucima, dale rezultate – naglasio je Novalić.

Naveo je da se Federacija Bosne i Hercegovine, zahvaljujući radu i zalaganju svih, pokazala otpornijom i boljom nego ikad.

– To su razlozi zašto u ovom budžetu ima mjesta za veća izdvajanja, nastavak započetih projekata, ali i podršku značajnim reformama – kazao je Novalić.

U prijedlogu budžeta, između ostalog, planirano je 50 miliona za podršku porodici i natalitetu. Prvi put, planiran je dječiji dodatak od 103 KM.

Za poljoprivredu 106 miliona KM, što je najveći iznos ikada. Za intervencije na tržištu kroz robne rezerve, radi ublažavanja posljedica poskupljenja planirano je 20 miliona KM.

Plan je da penzije budu povećane dva puta, redovno i vanredno, za šta su izdvojena 102 miliona KM. Kantonima će biti uplaćeno 200 miliona i ove godine, a općinama i gradovima u Federaciji 36 miliona KM.

Za autoceste i puteve izdvojeno je 229 miliona KM, što je 109 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu. Za bolje uslove u zdravstvenim ustanovama u 2022. godini planirano je da ide 75 miliona KM.

Povratnicima, odnosno izbjeglim i rasljenim osobama planirano je dvostruko više novca, ukupno 48,2 miliona KM. 

Izvor: Agencije

Previous Ukrajina: Ruski vojnik predao tenk ukrajinskim snagama u zamjenu za novčanu nagradu
Next Predstavljeni uspješni rezultati poslovanja BH Telecoma

You might also like

NAŠI DANI

BHRT će protiv Vasića podnijeti prijavu nadležnim institucijama

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i bivši izvršni sekretar stranke, objavio je na Twitteru sramotnu poruku posvetivši je situaciji na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT). Dok se bore za

OTPOR BOSNE

“Odbrana BiH – Igman 2023”: Stotine vjernika proučilo Dovu za domovinu

Povodom obilježavanja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u petak je na platou Ratne džamije na Igmanu održan vjerski program, tokom kojeg je naznačena važnost očuvanja istine, kulture sjećanja i

NAŠI DANI

Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad

Da se razgradi jedna limenka ili plastična boca potrebno je više od 500 godina. S druge strane, potrebno je samo 25 recikliranih plastičnih boca da bi se napravila jedna jakna