Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“

Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, u dvorištu škole „Aleksa Šantić“ danas su obilježeni Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan Mjesne zajednice “Saraj Polje”.

Cvijeće na spomen – obilježje, položile su delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta MZ, boračkih udruženja, porodice poginulih boraca, rodbina i prijatelji, te učenici i nastavnici OŠ „Aleksa Šantić“ i političkih partija.

U velikoj sali škole „Aleksa Šantić“ priređen je bogat kulturno – umjetnički program posvećen 1. martu – Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom učenici su priredbom “Čežnja za Bosnom”, a direktorica škole Rasija Ibrahimović, svojim obraćanjem, uputili jasnu poruku o važnosti obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji naše domovine.

Direktorica Ibrahimović istakla je dužnost svih nas da mlade generacije učimo ljubavi i očuvanju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, dodajući da ova obrazovna ustanova, svake godine zajedno sa Općinom Novi Grad, obilježava Dan nezavisnosti države BiH i Dan mjesne zajednice i sjeća se najhrabrijih sinova koji su svoje živote ugradili u temelje suverene i nezavisne BiH.

„Prvi put smo manifestaciju ovog tipa održali 1993. godine, kada smo „pod zemljom“ učili i radili. Od tad je prošlo 28 godina, a ja sam uvijek u ovoj školi, u kojoj su odgojene mnoge generacije. Posebno me raduje činjenica da je u ovoj školskoj godini upisano sedam odjeljenja prvih razreda. One ratne ‘93. godine smo imali 1.400 djece. Sve uspjehe koje smo postigli, ne  bismo mogli postići da nemamo jaku lokalnu zajednicu“, kazala je direktorica Ibrahimović.

Predsjednik Savjeta MZ „Saraj Polje“ Hamdija Lagumdžić istakao je da je 1. mart jedan od najvećih i najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji Bosne i Hercegovine. Tada smo, naglasio je, uz ogromne ljudske žrtve, stvorili svoju slobodnu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

„Prije svega, okupili smo se da položimo cvijeće na spomen – obilježje borcima, pripadnicima jedinice koja je branila prostore Nedžarića, Saraj Polja i naravno općine Novi Grad. Bio sam zajedno sa ovim šehidima i poginulim borcima čija su imena ovdje ispisana, ovdje ima 36 imena, sve sam ih lično poznavao. Svi su oni imali svoje živote, svoje porodice, svoju mladost. Sada bi njihova djeca i unuci vjerovatno išli u ovu ili neku drugu školu, ali, eto, oni su svoja imena uklesali ovdje i ugradili u temelje naše suverene, nezavisne Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Lagumdžić.

Previous Norveški studenti organizovali izložbu o genocidu u Srebrenici
Next Cikotić: Teško da Trump čita pisma onih koji su pod američkim sankcijama

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina je kao velika krošnja koja uvijek daje i hrani. I prašta što joj lome grane i bacaju pritke da obore njene plodove

Bošnjaci su postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u Bosni i Hercegovini niti na Balkanu, a toga ne bi bilo da nije bilo SDA, poručio

NAŠI DANI

Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom susreta sa bh. zvaničnicima, istaknuti su dobri bilateralni odnosi, a šefica britanske diplomatije kazala je

NAŠI DANI

‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

-Poštujmo dobre i plemenite ljude bez obzira koje su vjere, nacije, rase … Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! Ko god spasi jednog čovjeka,