Novi ministar MUP-a Kantona Sarajevo: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

Novi ministar MUP-a Kantona Sarajevo: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

 

Planirani budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a za 2019. je oko 88 miliona KM. Prema riječima ministra MUP-a KS-a Admira Katice, sve planirane aktivnosti imaju za cilj vraćanje povjerenja građana u policiju i stvaranje boljih i sigurnijih uslova za rad policijskih službenika.

– U odnosu na predloženi Nacrt budžeta za 2019. povećana su sredstva i usvojeni su svi prijedlozi Uprave policije. Tokom ovog mandatnog perioda provest ćemo neke reformske zahvate, među kojima je najznačajnije odvijanje specijalističkog studija za pripadnike kriminalističke policije MUP-a KS-a.

Predvidjeli smo i obuku dva pilota, s obzirom na to da u narednim godinama planiramo nabaviti helikopter za potrebe policije. Sarajevo zaslužuje da ima helikopter koji bi se koristio kako za izvršavanje neposrednih policijskih zadataka, tako i za eventualne situacije humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda, prevoženje životno ugroženih pacijenata i slično, rekao je Katica.

U 2019. su planirani i prijem i školovanje novih kadeta na Policijskoj akademiji MUP-a FBiH, a prva klasa bi sa školovanjem trebala početi već u septembru.

– Smatram da bi obuka, odnosno školovanje mladih policajaca trebalo trajati najmanje dvije godine. Tako bismo sigurno ostvarili sistemske preduslove da dobijemo policajca potpuno stručnog i osposobljenog za rad na terenu. Iako ne sumnjam u kvalitet nastave i trenutne obuke, sa sistemskog aspekta mislim da bi bilo bolje da imamo obuku na višoj razini, dodao je Katica.

Novi ministar MUP-a KS-a smatra da je policijski posao takve prirode da zahtijeva da policajac ima stabilna primanja.

– S obzirom na to da se radi o opasnom poslu čije izvršavanje zahtijeva posebne sposobnosti u radu, potrebno je da se to odrazi i na platu. Podržat ću svaki vid povećanja plate, u skladu sa mogućnostima, odnosno budžetom koji imamo na raspolaganju. Prema informacijama kojima raspolažem, od 2014. na sve budžetske zahtjeve u pogledu snabdijevanja policije potrebnom opremom je odgovarano na adekvatan način. I u ovom budžetskom prijedlogu koji će ići u skupštinsku proceduru planirana je nabavka balističkih prsluka i ostale opreme koja će zaštititi život policajaca, rekao je Katica.

U narednom periodu radit će se i na ulasku i vidljivosti policajaca u zajednici, svakodnevnoj komunikaciji sa građanima kako bi se osjećaj sigurnosti kod građana podigao na viši nivo.

– Nemamo egzaktne podatke koji govore o stepenu povjerenja građana u policiju, ali ću učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da se povjerenje podigne na viši nivo kako kroz komunikaciju sa građanima, tako i kroz stručno osposobljavanje policijskih službenika, ali i kroz sve druge mjere koje možemo preduzeti, naglasio je Katica. Dodao je da su u završnoj fazi pregovori o definisanju lokacije za izgradnju nove zgrade MUP-a KS-a – piše Oslobođenje.

-Podsjetimo, krajem prethodne godine (decembar) policija KS  je ojačana novim kontigentom motornih vozila. U Sektoru za policijsku podršku izvršena je svečana primopredaja i prezentacija 51 motornog vozila kupljenih za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Vozila su namjenski opremljena za potrebe policije, a radi se o: 15 kombi vozila, 9 marica, 8 terenskih vozila, 7 caddy-a za transport službenih pasa i potrebe kriminalističke tehnike, 9 civilnih vozila i 3 motocikla.

 

(MiruhBosne/Oslobođenje)

Previous Okupacija Bosne između dva svjetska rata: Ko je domaćin a ko je bio gost?
Next Strbački buk pod snijegom, snimci iz zraka

You might also like

NAŠI DANI

Goražde: Zasađene nove sadnice u kompleksu ‘Memorijalna šuma 8372’

U organizaciji JP „Bosansko-podrinjske šume“ i Općine Goražde danas je na lokalitetu Posestra organizovana sadnja sadnica drveća u kompleksu Memorijalna šuma 8372. U današnjoj sadnji su učestvovali predsjednici savjeta mjesnih

NAŠI DANI

Studenti s pet bosanskih univerziteta u Srebrenici: Očistili mezarje u Potočarima (Video)

Povodom 25. maja studenti s pet javnih bosanskohercegovačkih univerziteta odazvali su se pozivu Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa u akciji čišćenja srebreničkog mezarja. Prilika i za čas historije mladim

NAŠI DANI

Dom naroda FBiH: HDZ traži od FTV da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

 Počela je redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.  Prije tačaka dnevnog reda, organizovan je sat za delegatska pitanja.  Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata pitao je direktora i Programsko