Novi Pazar obilježava 560 godina od osnivanja: Najveća priznanja dodijeljena kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli

Novi Pazar obilježava 560 godina od osnivanja: Najveća priznanja dodijeljena kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli

Klinički centri u Sarajevu i Tuzli kao i Vojnomedicinska akademija iz Beograda i klinički centar u Kragujevcu dobitnici su najvećih priznanja povodom Dana Grada zbog pomoći Novom Pazaru u jeku pandemije koronavirusa, javlja AA.

Novi Pazar danas obilježava Dan Grada, na 560. godišnjicu otkad je Isa-beg Isaković 1461. godine postavio temelje grada na obalama rijeka Raške i Jošanice.

Ove godine, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Dan grada proteći će bez tradicionalnih manifestacija. Održana je svečana sjednica Skupštine, na kojoj su odbornici usvojili odluke o dodjeli najvećih priznanja Grada, ustanovama i pojedincima iz zemlje i regiona.

Među ovogodišnjim laureatima su i klinički centri u Sarajevu i Tuzli, zbog, kako je obrazložio prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac, izuzetnog doprinosa u borbi protiv koronavirusa tokom ljeta protekle godine u Novom Pazaru.

“Posebno želim da istaknem herojski podvig svih medicinskih radnika koji su žrtvujući svoje, spašavali živote drugih ljudi. Među tim herojima su i ljekari kliničkih centara u Kragujevcu, Sarajevu, Tuzli i Vojnomedicinske akademije. Zbog neizmjerne pomoći građanima Novog Pazara u historijski teškom trenutku, zbog zasluga, biće im uručena Povelja grada, najveće priznanje Novog Pazara”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama biće uručene Plakete grada odlučili su odbornici Skupštine Novog Pazara na svečanom zasjedanju povodom Dana grada. Ljekarima koji duže od godinu dana rade u crvenoj zoni u Novom Pazaru biće uručena novčana nagrada.

Biševac se posebno zahvalio Vladi Republike Srbije, Republici Turskoj, Evropskoj uniji, Bosni i Hercegovini, prijateljskim i bratskim gradovima za nesebično zalaganje i materijalnu pomoć koju su upućivali Novom Pazaru, kada je taj grad bio najveće žarište koronavirusa u Srbiji.

“Zasluge da se Novi Pazar izbori s aktuelnom pandemijom dala je u najvećoj mjeri i sandžačka dijaspora”, rekao je Biševac na svečanoj sjednici Skupštine.

Njima u čast novoizgrađeni trg kod muzeja “Ras”, u centru tog grada od danas će ponijeti naziv Trg sandžačke dijaspore.

Temelje gradu postavio je Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca. Današnji datum je proglašen za Dan grada, jer se Novi Pazar tada prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar, najveći grad regije Sandžak na jugozapadu Srbije, imao je 109.327 stanovnika. Danas, nezvanično, grad ima oko 130.000 stanovnika. Taj grad po strukturi stanovništva slovi i za najmlađi grad u Evropi.

Previous Bivši ministar Roman Jakič o non-paperu: Sramota za moju državu Sloveniju
Next Uoči objave NON PAPER-a: Kako su preko Tužilaštva urušavane ključne institucije Bosne i Hercegovine

You might also like

ŽIVOT

Humanista iz Sandžaka za liječenje malog Bogdana uplatio 11.000 eura

Zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji Rožaje, a posebno Hajrizu Hačku Brčvaku, humanisti iz Bijelog Polja, osamnaestomjesečni Bogdan Vukosavljević, koji boluje od apscesa mozga, ovih dana otputovaće na liječenje u jednu od specijalizovanih

BAŠTINA

Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, Direkcija za vakufe Republike Turske i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) potpisaće uskoro trojni protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju stare čaršije i

SANDŽAK

Sandžak: Novi Pazar istupio iz Prve lige Srbije

  Upravni odbor Fudbalskog kluba Novi Pazar saopćio je danas da je na hitnoj sjednici donio jednoglasnu odluku o istupanju iz Prve lige Srbije, pošto ne želi da učestvuje u