Novi Pazar obilježava 560 godina od osnivanja: Najveća priznanja dodijeljena kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli

Novi Pazar obilježava 560 godina od osnivanja: Najveća priznanja dodijeljena kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli

Klinički centri u Sarajevu i Tuzli kao i Vojnomedicinska akademija iz Beograda i klinički centar u Kragujevcu dobitnici su najvećih priznanja povodom Dana Grada zbog pomoći Novom Pazaru u jeku pandemije koronavirusa, javlja AA.

Novi Pazar danas obilježava Dan Grada, na 560. godišnjicu otkad je Isa-beg Isaković 1461. godine postavio temelje grada na obalama rijeka Raške i Jošanice.

Ove godine, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Dan grada proteći će bez tradicionalnih manifestacija. Održana je svečana sjednica Skupštine, na kojoj su odbornici usvojili odluke o dodjeli najvećih priznanja Grada, ustanovama i pojedincima iz zemlje i regiona.

Među ovogodišnjim laureatima su i klinički centri u Sarajevu i Tuzli, zbog, kako je obrazložio prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac, izuzetnog doprinosa u borbi protiv koronavirusa tokom ljeta protekle godine u Novom Pazaru.

“Posebno želim da istaknem herojski podvig svih medicinskih radnika koji su žrtvujući svoje, spašavali živote drugih ljudi. Među tim herojima su i ljekari kliničkih centara u Kragujevcu, Sarajevu, Tuzli i Vojnomedicinske akademije. Zbog neizmjerne pomoći građanima Novog Pazara u historijski teškom trenutku, zbog zasluga, biće im uručena Povelja grada, najveće priznanje Novog Pazara”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama biće uručene Plakete grada odlučili su odbornici Skupštine Novog Pazara na svečanom zasjedanju povodom Dana grada. Ljekarima koji duže od godinu dana rade u crvenoj zoni u Novom Pazaru biće uručena novčana nagrada.

Biševac se posebno zahvalio Vladi Republike Srbije, Republici Turskoj, Evropskoj uniji, Bosni i Hercegovini, prijateljskim i bratskim gradovima za nesebično zalaganje i materijalnu pomoć koju su upućivali Novom Pazaru, kada je taj grad bio najveće žarište koronavirusa u Srbiji.

“Zasluge da se Novi Pazar izbori s aktuelnom pandemijom dala je u najvećoj mjeri i sandžačka dijaspora”, rekao je Biševac na svečanoj sjednici Skupštine.

Njima u čast novoizgrađeni trg kod muzeja “Ras”, u centru tog grada od danas će ponijeti naziv Trg sandžačke dijaspore.

Temelje gradu postavio je Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca. Današnji datum je proglašen za Dan grada, jer se Novi Pazar tada prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar, najveći grad regije Sandžak na jugozapadu Srbije, imao je 109.327 stanovnika. Danas, nezvanično, grad ima oko 130.000 stanovnika. Taj grad po strukturi stanovništva slovi i za najmlađi grad u Evropi.

Previous Bivši ministar Roman Jakič o non-paperu: Sramota za moju državu Sloveniju
Next Uoči objave NON PAPER-a: Kako su preko Tužilaštva urušavane ključne institucije Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

U Sandžaku nema organizovanog dočeka Nove godine: Novac za slavlje doniraju ugroženoj djeci

  Novi Pazar i općine u regiji Sandžak i ove Nove godine će sredstva namjenjena za novogodišnja slavlja preusmjeriti za djecu iz socijalne kategorije U gradovima regije Sandžak neće biti

SANDŽAK

Sa protesta u N. Pazaru: Da se otklone prepreke za dolazak ljekarskih ekipa iz Bosne, Turske, Njemačke

Mirnim protestom u centru grada i porukom “help”, ispisanu svojim tijelima, nekoliko stotina građana Novog Pazara izrazilo je nezadovoljstvo zbog situacije s pandemijom koronavirusa u sandžačkim opštinama i velikog broja

SANDŽAK

Sandžak: Obilježena 100. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Starčeviću

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje, učenjem dove i podsjećanjem na taj tragični događaj, danas je u mjestu Starčeviće, opština Tutin, na jugozapadu Srbije na granici prema Kosovu, obilježena 100. godišnjica