Novi Pazar: Očekuje se uspjeh popisa stanovništva u Sandžaku

Novi Pazar: Očekuje se uspjeh popisa stanovništva u Sandžaku

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je jutros u Republici Srbiji i trajaće do 31. oktobra. Popis je na vrijeme i bez problema počeo i u Novom Pazaru, najvećem gradu regije Sandžak na jugozapadu Srbije, a prethodila mu je višemjesečna kampanja promocije popisa i pozivanja stanovništva da se popišu.

Kampanju su sprovodili svi društveno-politički faktori, gradske institucije i krovna ustanova Bošnjaka u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Za gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca, popis ima višestruku važnost. On je pozvao sugrađane da učestvuju u procesu od kojeg, kaže, zavisi dalji razvoj Novog Pazara. Na pripadnike nacionalnih manjina apelovao je da ne propuste priliku i da u cilju ostvarivanja zakonom garantovanih individualnih i kolektivnih prava učestvuju u procesu koji se organizuje na svakih deset godina.

“Ovaj popis ima veliki značaj za Novi Pazar. Znamo da se na osnovu broja stanovnika opredjeljuju sredstva iz državnog budžeta koja idu ka lokalnim samupravama. Od broja stanovnika nam zavise planovi koji se odnose na razvoj Novog Pazara za narednih deset godina. Ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja, privreda, poljoprivreda, izgradnja, sve to nam zavisi od popisa. Zbog svega navedenog, apelujem na sve stanovnike Novog Pazara da učestvuju u popisu i daju doprinos razvoju ovog grada”, rekao je za AA gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Biševac, gradonačelnik grada sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, pozvao je sve Bošnjake Novog Pazara da se popišu. Na osnovu broja pripadnika nacionalne manjine zavisiće i nacionalna struktura zaposlenih u državnim ustanovama. Od broja popisanih pripadnika nacionalnih manjina zavisiće i dalji rad i napredak, izdvajanja države za nacionalne savjete nacionalnih manjina, ustanova od izuzetne važnosti za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji, smatra Biševac.

Mjesecima unazad BNV je sprovodio kampanju kako bi animiralo Bošnjake u Srbiji, regiji Sandžak, a naročito u dijaspori, da učestvuju u procesu popisivanja.

“Taj proces je bio ozbiljan rad BNV. Naš osnovni cilj i zadatak su da se osim građana Sandžaka, Bošnjaka koji žive na teritoriji Srbije, popišu i svi Bošnjaci iz dijaspore. Na tom planu smo dosta radili, obilazili smo našu dijasporu i razgovarali sa njima, posebno sa našom dijasporom u Turskoj ali i dijasporom u zapadnoj Evropi koji privremeno žive van teritorije Sandžaka. Popis je od velike važnosti, najprije da konačno zaokružimo naš broj jer Bošnjaci su autohtoni narod na teritoriji Sandžaka i bitno je, ako ništa, makar zbog sutrašnjih istraživanja, da znamo koliko nas je u ovom trenutku živjelo na ovom prostoru.

Bošnjaci su ozbiljan narod, Bošnjacima su njihovo ime i jezik bili ukinuti i zabranjeni. Prije 29 godina mi smo svoje ime vratili i bitno je da svako od nas kaže da je Bošnjak, da svako se izjasni da govori bosanski jezik. Ono što je bitno je da sve to uradimo slobodno bez bojazni da bilo šta može da se desi, ovo se posebno odnosi na one koji žive izvan teritorije Srbije. Srećni smo da na ovom popisu ne postoji niko ko je kao na posljednjem bojkotovao i pozivao na bojkot popisa”, rekao je za AA potpredsednik BNV, Fuad Baćićanin.

Proces popisivanja stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Novog Pazara sprovodi 160 popisivača i 25 instruktora.

Podsjetimo, zbog bojkota popisa 2011. godine na koji su pozivali određeni politički činioci iz Sandžaka, ne može se sa sigurnošću kazati koliko tačno Bošnjaka živi u Republici Srbiji. Javnost je tada smatrala da je bojkot popisa nanio nemjerljivu štetu upravo Bošnjacima, a da je ovaj popis prilika da se ispravi greška načinjena prije jedanaest godina.

(AA/MiruhBosne)

Previous Ovce i krave Ševalu godišnje donesu 100.000 KM
Next Bosanski izvoz od januara do augusta skoro 12 milijardi; 35,8% viši nego prošle godine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sandžak: Čedovske Banjice kod Sjenice su neiskorišteni dar prirode

Desetak izvora tople vode u dolini Čedova, sela koje je od Sjenice udaljeno svega dva kilometra, gotovo da su najočitiji primjer da je taj dio Srbije bogat mogućnostima za razvoj

SANDŽAK

Bošnjaci Sandžaka obilježavaju Dan nacionalne zastave (Video)

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno vijeće je danas započelo program obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave i to održavanjem predstave za djecu „Avanture Nasrudin-hodže“ u novopazarskom Kulturnom centru. Članovi

SANDŽAK

U utorak otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

U Sandžaku će biti otvorena druga diplomatska misija.  Nakon što je Turska u Novom Pazaru uspostavila svoj konzulat, Bosna i Hercegovina će u utorak otvoriti isto takvo diplomatsko predstavništvo, potvrđeno