Novi Pazar: Počeli radovi na sanaciji Kule motrilje, jednog od simbola grada

Novi Pazar: Počeli radovi na sanaciji Kule motrilje, jednog od simbola grada

Počelo je izvođenje radova na sanaciji i revitalizaciji jednog od simbola turističkog centra regije Sandžak u Srbiji, Kule motrilje, smještene na Novopazarskoj tvrđavi.

Radovi na revitalizaciji tog važnog spomenika kulture trebalo bi da traju četiri mjeseca, a za te namjene Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije opredijelilo je 22,7 miliona dinara, javlja AA.

Posao je na tenderu poveren kompanijama Koto iz Beograda i Krov iz Novog Pazara, koje su ponudile najpovoljniju cijenu za izvođenje radova na tom važnom projektu. Nosilac projekta je Regionalna turistička organizacija Sandžaka, u partnerstvu sa Gradskom upravom Novi Pazar.

“Sproveli smo sve zakonske procedure kako bi konzervatorsko restauratorski projekat sanacije i revitalizacije Kule motrilje, koji je od velikog značaja za razvoj turizma grada Novog Pazara, bio sproveden na najbolji način. Očekujemo da će, kada se posao privede kraju, sve ovo doprinijeti novom i atraktivnom izgledu ambijentalne cjeline Novopazarske tvrđave, te da će ponuditi nove sadržaje najprije Novopazarcima, ali i domaćim i stranim turistima. Realizacijom projekta mi ovo kulturno dobro štitimo od propadanja i ostavljamo ga budućim generacijama da svjedoči i priča o bogatoj historiji Novog Pazara”, rekao je direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka Haris Gegić.

Realizacija projekta podrazumijeva kompletnu unutrašnju i spoljašnju obnovu objekta.

“Mi ćemo revitalizacijom ovog objekta dobiti jedan potpuno novi prostor, pet međusobno povezanih etaža koji će koristiti za različite sadržaje galerijskog, izložbenog i muzejskog karaktera. Jedna od etaža predstavljaće multifunkcionalnu dvoranu za različite kamerne priredbe, tribine i književne večeri. Najvažnije, ono što je predviđeno da se realizuje ovim projektom neće remetiti historijske vrijednosti i značaj objekta, a Novi Pazar će dobiti u unutrašnjosti Kule motrilje novi koristan i savremen prostor”, rekao je Gegić.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije za obnovu kulturno-historijskih znamenitosti Novog Pazara izdvojilo je ukupno 60 miliona dinara.

Temelje Novom Pazaru na Novopazarskoj tvrđavi postavio je Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Novopazarska tvrđava, gde je smještena i Kula motrilja, spomenik kulture je od izuzetnog značaja, sagrađen sredinom 15. vijeka. Rekonstrukciju tadašnje Kule motrilje krajem 17. vijeka naložio je turski sultan Abdul Aziz.

U neposrednoj blizini Novopazarske tvrđave nalazi se i Stara čaršija koja će biti revitalizovana u okviru projekta obnove hamama Isa-bega Isakovića, a koji će realizovati stručnjaci iz Turske pod nadzorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Previous Reis Spaho – primjer pravednog djelovanja i čuvanja dostojanstva svoga naroda
Next Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića i formiranje Prve drinske udarne brigade

You might also like

HISTORIJA

BOSANSKI JEZIK KOD SUSJEDA

  – Malo je poznato da je popularni hrvatski pjesnik Andrija Kačić-Miošić (1704–1760) svoju “Korabljicu” kako u naslovu knjige kaže ‘prinio iz knjiga latinskih, talijanskih i iz kronika Pavla Vitezovića

BAŠTINA

Izložba “Stećci – Biseri srednjovjekovne Bosne” za 819. godišnjicu Bilinopoljske izjave u Zenici

Povodom obilježavanja 819. godišnjice Bilinopoljske izjave, koja je na današnji dan 1203. godine potpisana na lokalitetu Bilinog poja u Zenici, u Parku “Kulin ban” u tom gradu održana je prigodna

BH RAZGLEDNICA

Bihać: Osvijetljen srednjovjekovni grad ‘Sokolac’

Večeras je u rad puštena probna rasvjeta koja će ubuduće osvjetljavati srednjovjekovni grad “Sokolac”. Ovaj projekat rezultat je donacije preduzeća MIG elektro građanima Bihaća putem Zavoda za prostorno uređenje grada