Novi Pazar: Tijelo Muamera Zukorlića nakon ekshumacije i obdukcije ukopano u haremu Altun-alem džamije

Novi Pazar: Tijelo Muamera Zukorlića nakon ekshumacije i obdukcije ukopano u haremu Altun-alem džamije

U haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru, nakon ekshumacije i obdukcije, ukopano je tijelo nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, javlja AA.

Ekshumaciju i obdukciju, koju je sproveo međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudskih medicina iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke, preporučilo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje vodi istragu radi utvrđivanja činjenica i tačnog uzroka smrti Muamera Zukorlića. Proces ekshumacije, osim domaćih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi. Rekao je da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest mjeseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije.

“Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdje u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina”, kazao je Usame Zukorlić.

Podsjetimo, ranije je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu podnio sin Muamera Zukorlića, a na osnovu nalaza dvije inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića najvjerovatnije nastupila usljed trovanja teškim metalima ili hranom. Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

Usame Zukorlić, sin preminulog Muamera Zukorlića, rekao je da je ekshumacija tijela njegovog oca težak trenutak za porodicu. Međutim, poručio je, da im je ispred emocija potreba za istinom o uzroku smrti Muamera Zukorlića.

Izvor: Agencije

Previous Kladanj - otvorena sportska dvorana
Next Džaferović za vodeći nizozemski list: Prijetnje Rusije prema Bosni i Hercegovini su ozbiljne, moramo u EU i NATO

You might also like

NAŠI DANI

Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore – Bošnjačka stranka pokazala snagu!

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure prijedlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom. Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmjena Zakona o

SANDŽAK

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Svečanim podizanjem zastave na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka večeras je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i defileom folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji “SBONI 2022”

SANDŽAK

Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

  Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine,