Novi uspjeh bosanskih inovatora – U Rumuniji nagrađeno svih šest inovacija

Novi uspjeh bosanskih inovatora – U Rumuniji nagrađeno svih šest inovacija

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) dobili su četiri zlatne i dvije srebrene medalje na 14. izložbi inovacija “Euroinvent”, održanoj u Iasiju, gradu na krajnjem istoku Rumunije, na granici sa Moldavijom. Ovo je bilo prvo predstavljanje bh. inovacija u Rumuniji. 

Dvije medalje dobila je Sarajka Dragana Janković – zlatnu za „Cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka“ i srebrenu za „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“.

Obje inovacije odnose se na cementne materijale, na građevinsku naučnu disciplinu u kojoj je ova inovatorica stekla naučnu titulu magistrice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od najplodotvornijih inovatora u BiH, prof. dr. sci. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, nagrađen je zlatnom medaljom za „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“, namijenjen prinudnom ali pouzdanom zagrijavanju različitih fluida.

Njegov kolega po naučnom zvanju, prof. dr. sci. Pero Petrović iz Banjaluke, građevinski inženjer, dobio je zlatnu medalju za metalni kanalni propust, koji se postavlja transferzalno na makadamske ceste.

U poprečnom presjeku, propust ima oblik „trostranog“ trapeza, bez gornje stranice, koja je čitavom dužinom otvorena za prihvat, zaustavljanje i odvođenje plavne bujične sile sa ceste na usmjerene pravce.

Četvrta zlatna medalja pripala je Petrovićevom sugrađaninu Zoranu Dujakoviću, svjetski priznatom stručnjaku za speleologiju i ronjenje. On je predstavio „Podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava“.

Ronioci znaju šta znači uređaj koji im omogućava duže vrijeme ronjenja, a pogotovo speleolozi, kojima ovaj uređaj omogućava i duže udaljavanje kroz nepoznate, tijesne i opasne kanale u podvodnim špiljama, saopćeno je iz AIBiH.

Od šest promoviranih inovacija, tri su iz Banjaluke: Zoran Đoković, specijalist u kulinarstvu, dobio je srebrenu medalju za „Instant šejk napitak” – osvježavajući napitak, od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Druga srebrena pripala je Husniji Kapiću, iz Cazina, za „CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala“.

Inovacija omogućava da se velikom brzinom izrezuju kompjuterski oblikovani i programirani predmeti željenog oblika –  svako slovo svakog alfabeta, svaki znak, logotip…, navodi se u saopćenju.

Previous Zeleni otoci u Bosanskoj Krupi - uskoro novi sadržaji
Next Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Internacionalni univerzitet u Sarajevu: Otvorena moderno opremljena FAB LAB laboratorija

U Istraživačko-razvojnom centru (RDC) na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je svečano otvorena nova FAB LAB laboratorija, javlja AA. Ceremoniji otvaranja su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi iz geografije osvojio Fatih Žgalj

Na 18. Svjetskoj Geografskoj Olimpijadi koja je održana u Parizu učenik Prve bošnjačke gimnazije Fatih Žgalj je osvojio srebrnu medalju u konkurenciji 55 država i 220 takmičara. Ovo je peto

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na kongresu ‘Tuzla Brain Week’ odobrena 24 naučno-istraživačka rada

 Internacionalni kongres studenata (bio)medicine “Tuzla Brain Week”, ove godine održan je online i okupio je eminentne stručnjake i predavače iz regije, Evrope i svijeta, ali i studente iz Hrvatske, Srbije,