Novi uspjesi namjenske industrije – proizvedena prva bosanska puška i pištolj!

Novi uspjesi namjenske industrije – proizvedena prva bosanska puška i pištolj!

Kompanija iz Federacije Bosne i Hercegovine proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, saznaje Dnevni avaz, prenosi BiznisInfo. List ne navodi ime kompanije navodeći da se ono, zbog poslovnih obaveza, zasad drži u strogoj tajnosti.

Razlog skrivanja imena je što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda, kako bi oružje zvanično moglo biti stavljeno na tržište.

Testiranja se obavljaju u EU, a prvi testovi su pokazali da je riječ o oružju vrhunskog kvaliteta. Prototip bosanskohercegovačke puške napravljen je u šest modela, a ista kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. Saglasnost za proizvodnju prve bosanske puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije.

Prvi prototip domaće puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar 9 puta 19 milimetara a posjeduje i optički nišan. Težina puške s punim saržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente ove puške kompatibilne su sa NATO-ovim puškama M16 i M4.

Puška AC Alfa SMG 1 ukupne je težine 3,5 kilograma s punim šaržerom a efektivni raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška AC Alfa SMG 2 koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom.

Prvi bosanskohercegovački pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 180 milimetara i 190 milimetara.

Ovo govori u kakvom usponu se nalazi bosanska namjenska industrija.

Uspjeh domaće vojne industrije: Proizvedena prva bosanska haubica

 

TRZ Hadžići: Uskoro proizvodnja prvog bosanskog ručnog raketnog bacača, model RPG 7

Previous Sjećanje na bužimskog gaziju Nevzeta Nanića
Next Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

  Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević svečano je otvorio jubilarni 25. generalni BH sajam “ZEPS“ i 15. međunarodni sajam metala “ZEPS Intermetal“, koji će trajati do 6. oktobra.  Na ovogodišnjem

Ekonomija/Biznis

Skoro milijardu stranih investicija u BiH u 2021. – najviše iz Švicarske, Turske i V. Britanije

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini iznosio je 971,2 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koja je objavila rezultate statističkog istraživanja

Ekonomija/Biznis

Bičakčić: Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa Bosne i Hercegovine

  Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je nakon današnje sjednice Upravnog odbora ovog komiteta predsjednik BH